Jesteś na:

Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania

16 18 20

Ostatnio diety bezmięsne stały się niezwykle popularne. Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm lub inne jego odmiany wykluczając ze swoich menu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Głównym powodem jest sposób hodowli zwierząt, z którym nie zgadza się wielu ludzi zarówno pod względem ideologicznym, jak i zdrowotnym. Zwierzęta w wielu wypadkach trzymane są w tragicznych warunkach i karmione hormonami, które mają przyspieszyć ich rozwój, co nie pozostaje bez negatywnych skutków także dla ludzi.   



Mięsne dania

Jednak z mięsa nie musimy rezygnować. Wystarczy, jeśli będziemy je kupowali u sprawdzonych hodowców. Nadal pozostaje ono najlepszym źródłem białka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Poznajmy zatem rodzaje, walory smakowe, a także przykładowe dania mięsne.

Czerwone mięso wołowe jest jednym z najdroższych i przez wielu uważanych za najlepsze pod względem smakowym. Zawiera duże ilości żelaza, co jest bardzo ważne dla osób walczących z anemią. Najlepsze dania wykonane z mięsa wołowego to tradycyjne steki. Ważny jest jednak nie tylko sposób przyrządzania, ale również odpowiedni dobór części tuszy wołowej.

W Polsce niedoceniana jest za to wieprzowina, która uchodzi za podrzędny rodzaj mięsa. Jak się okazuje jednak i ona zawiera wiele walorów odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przed rozpoczęciem przygotowywania dań z wieprzowiny warto poznać podział tuszy. Pomoże to w odpowiednim doborze mięsa do zaplanowanego dania. Inną część wybierzemy do grillowania, a inną do pieczeni, sznycla czy gulaszu. Wieprzowina dobrze przyrządzona zarówno duszona, gotowani lub grillowana może stać się wykwintnym i zdrowym daniem, którego nie powstydzi się żaden szef kuchni.

Bardzo istotną kwestią jest sposób przechowywania mięs. Obok najbardziej popularnego mrożenia, można zastosować również wędzenie i peklowanie. Dzięki temu mięso na dłużej zachowa swoją świeżość, a także zyska dodatkowe walory smakowe.

Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania1

Nawet mięso z supermarketu może okazać się dobrym wyborem.

Dużo kontrowersji wzbudza mięso mielone, szczególnie to pakowane. Najlepszym wyborem jest oczywiście kupno odpowiedniego mięsa i zmielenie je samodzielnie, bądź poproszenie o to sprzedawcę. Jednak nie zawsze jest taka możliwość, a w supermarketach zazwyczaj znajdziemy mięso mielone hermetycznie zapakowane. Warto jednak zwrócić uwagę na skład, a także wiedzieć, czego unikać w takim produkcie. Dzięki temu nawet mięso z supermarketu może okazać się całkiem zdrowe.

Najwięcej sprzeciwów słychać jednak w stosunku do parówek. Te najgorszej jakości posiadają skład, którego poznanie z pewnością zniechęci Was do ich spożywania. Wystarczy jednak poszukać i wybrać parówki, które nie staną się Waszym sennym koszmarem. Choć nadal nie są najlepszym produktem mięsnym, z powodu dużej ilości konserwantów. Decydując się na zakup parówek warto dobrze przeczytać etykietę zamieszczoną na opakowaniu.

Na sam koniec przedstawiamy Wam mięso dla wegetarian. Brzmi absurdalnie? A jednak jest to możliwe. Seitan inaczej nazywany chińskim mięsem składa się z mąki i wody, może przybrać smak kurczaka, wieprzowiny, a nawet wołowiny. Z pewnością to dobra propozycja dla początkujących wegetarian, którzy jeszcze pamiętają smak domowego obiadu z kotletem i młodymi ziemniaczkami.

Jaki widzimy mięso nie musi być złe i niezdrowe. Wystarczy nauczyć się kupować produkty mięsne najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła. Wówczas możemy cieszyć się smakiem mięsnych dań bez obawy o zdrowie nasze i naszych bliskich.

Oceń
Najlepszy dobór mięsa, walory odżywcze i sposoby przygotowania - 5.7/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?