Najlepsze sosy do sałatek – warto wiedzieć jaki olej użyć
Niedługo stragany z warzywami zapełnią się nowalijkami i sezonowymi warzywami. Coraz chętniej na obiad i kolację wybierzemy wartościową i kolorową sałatkę. Czym jednak skropić kompozycję warzyw, aby dopełnić jej smaku i wzbogacić o cenne substancje?
SPIS TREŚCI
Najlepsze sosy do sałatek
Jeśli już postanowiliśmy sami przygotować pyszną sałatkę pełną warzyw, postarajmy się także sos do sałatki przygotować samodzielnie. Wszystkie gotowe produkty, które możemy znaleźć w sklepie zawsze są wzbogacane o liczne ulepszacze smaku, konserwanty i inne dodatki do żywności, które niekoniecznie mogą nam wyjść na zdrowie.
Jako podstawę sosu do sałatki warto wybrać olej. Dzięki kwasom tłuszczowym zawartym w oleju spowodujemy, że witaminy z warzyw lepiej zostaną przyswojone przez organizm. Ponadto wiele olejów posiada dodatkowo witaminy, składniki mineralne i inne substancje odżywcze, które wzbogacą naszą sałatkę. Jaki jednak olej może stać się podstawą naszego sosu?
- Oliwa z oliwek – najbardziej popularny olej do sałatek. Szczególnie polecany do kompozycji śródziemnomorskich. Pamiętajmy jednak, aby wybierać najbardziej wartościową, czyli extra virgin. Oprócz cennych kwasów omega 3 i 6 zawiera także witaminy A, E i C.
- Olej lniany – idealny do każdego rodzaju sałatki. Wzbogaci naszą kompozycję o cenne NNKT a także liczne witaminy i minerały.
- Olej z pestek dyni – szczególnie polecany dla mężczyzn. Zawarty w nim cynk chroni Panów przed zapaleniem gruczołu prostaty.
- Olej sezamowy – idealny do kompozycji warzyw kuchni wschodnich.
Do oleju możemy dodać odrobinę soli i pieprzu a także kompozycję ulubionych ziół. W sklepie coraz częściej możemy spotkać gotowe kompozycje suszonych ziół, które bez przeszkód możemy wypróbować w naszych sosach do sałatek.