Jesteś na:

Najlepsza przekąska – niedocenione orzechy laskowe

16 18 20

Dlaczego wciąż mówi się tylko o orzechach włoskich zapominając o innych rodzimych gatunkach orzechów? Dziś przyjrzymy się orzechom laskowym – cennym, lecz nadal niedocenianym.



Orzechy laskowe i cenny skład

W sklepach możemy kupić wiele gatunków orzechów. Każde różnią się od siebie składem i właściwościami. Wśród rodzimych gatunków na pierwszy plan wysuwają się orzechy włoskie. Swoją popularność zawdzięczają dużej zawartości magnezu, fosforu i kwasów omega 3. Dzięki temu poprawiają naszą koncentrację i zdolność zapamiętywania. Jednak warto zwrócić uwagę także na orzechy laskowe, które również zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji.

Oprócz wyjątkowego smaku orzechy laskowe cenimy za to, że zawierają:

  • witaminę E – zwaną witaminą młodości, która dba o młody wygląd naszej skóry;
  • kwas foliowy – szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży i karmiących;
  • witaminy z grupy B – polecane osobom narażonym na przewlekły stres, bezsenność, osłabienie;
  • żelazo – ich regularne spożywanie zapobiegnie wystąpieniu anemii;
  • magnez, fosfor, potas, wapń – wpływające o naszą gospodarkę hormonalną;
  • tłuszcze nienasycone – dzięki którym zadbamy o prawidłową pracę serca i układu krążenia.

Jak widać nie tylko orzechy włoskie posiadają bogaty skład. Polecamy wprowadzić do swojej diety orzechy włoskie w każdej postaci: jako zdrowa przekąska, dodatek do domowego musli czy sałatek. Pamiętajmy jednak, że orzechy laskowe są dość kaloryczne, więc aby cieszyć się ich pozytywnym wpływem na organizm, nie warto przesadzać z ich ilością.  

Oceń
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?