Jesteś na:

Nadciśnienie w ciąży – zioła na nadciśnienie. Jak leczyć nadciśnienie?

16 18 20

Nadciśnienie tętnicze w ciąży diagnozuje się, gdy wartość trzykrotnie zmierzonego ciśnienia wynosi minimum 140 i/lub 90 mm Hg. Obecnie mówi się, że problem dotyczy ok. 510% kobiet ciężarnych i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn powikłanej ciąży, śmierci matki lub płodu.

Nadciśnienie w ciąży

Nadciśnienie jest niebezpiecznym dla zdrowia mamy oraz rozwijającego się płodu schorzeniem. Wyróżnia się kilka postaci nadciśnienia tętniczego występującego w okresie ciąży:

  • przewlekłe nadciśnienie, na które chorowała kobieta przed ciążą lub stwierdzone przed 20. tygodniem ciąży, które jednocześnie utrzymuje się min. 42 dni po rozwiązaniu,
  • nadciśnienie wywołane ciążą, które rozwinęło się po 20. tygodniu ciąży,
  • nadciśnienie, któremu towarzyszy bądź nie towarzyszy białkomocz (uszkodzone wysokim ciśnieniem krwi nerki gorzej filtrują krew oraz mocz pierwotny, co doprowadza do dostania się białka do moczu ostatecznego),
  • stan przedrzucawkowy, który charakteryzuje się obecnością min. 3 g białka w moczu,
  • nadciśnienie nieokreślonego pochodzenia z typowymi objawami wysokiego ciśnienia lub ich brakiem, które wymaga dalszej diagnozy.

Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem o niespecyficznych objawach, dlatego niekiedy ciężko jednoznacznie powiązać zaobserwowane objawy z chorobą. Zaniepokoić powinny regularnie pojawiające się bóle i zawroty głowy, duszności, nerwowość, kołatanie serca, zmęczenie oraz problemy z zasypianiem, których wcześniej nie obserwowała ciężarna. Można stwierdzić, że im więcej objawów zostanie zaobserwowanych, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia. Potwierdzeniem choroby będzie zbyt wysoka wartość zmierzonego ciśnienia, która powtarza się w minimum trzech powtórnych pomiarach i konsultacja ze specjalistą. Nadciśnienie tętnicze stwierdzane jest, gdy jego wartość wynosi lub przekracza 140 i/lub 90 mm Hg.  

Jak leczyć nadciśnienie?

W okresie ciąży zakazanych do stosowania jest wiele preparatów farmaceutycznych, gdyż nie został zbadany wpływ poszczególnych substancji na rozwój płodu oraz stan zdrowia matki. Jedynym lekiem, który może być bezpiecznie stosowany przez całą ciążę jest metyldopa, co stwierdzono na podstawie wieloletnich badań i obserwacji. W nadciśnieniu tętniczym w ciąży o łagodnym przebiegu leczenie farmakologiczne może nie być konieczne, jeśli ciężarna jest pod opieką specjalisty.

Kobieta ciężarna może wprowadzić kilka zmian w swoim żywieniu oraz stylu życia, które mogą korzystnie wpłynąć na obniżenie ciśnienia. Korzystnym działaniem będzie wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności np. spacery, lekka gimnastyka lub jazda na rowerze. Ciężarna powinna ograniczyć ilość spożywanej soli dodawanej do potraw oraz produktów będących źródłem sodu. Należą do nich: wędliny, słone przekąski, przetwory konserwowe, pieczywo, kwaszona kapusta i ogórki, żółte sery.

Zalecane są natomiast produkty, które posiadają właściwości obniżające ciśnienie. Należą do nich produkty bogate w potas: suszone morele i figi, świeże banany, pomidory oraz przetwory pomidorowe, groch, fasola. Warto wdrożyć również do diety selera korzeniowego oraz naciowego, które mają udowodnione działanie hipotensyjne. Wartości ciśnienia reguluje również spożywanie czosnku oraz świeżej lub gotowanej cebuli, które równocześnie mają działanie poprawiające odporność i działające korzystnie na parametry lipidowe. Korzystny wpływ na obniżenie wartości ciśnienia mają również kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Źródłami obu wymienionych składników są tłuste ryby morskie, olej lniany oraz tran i olej z wątroby rekina.

Produkty zalecane Produkty niezalecane
  • warzywa i owoce
  • produkty bogate w potas – banany, suszone śliwki, figi oraz morele, pomidory oraz przetwory pomidorowe, groch i fasola,
  • świeża i gotowana cebula,
  • czosnek,
  • tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, szprotki, sardynki) oraz tran i olej z wątroby rekina,
  • seler korzeniowy oraz naciowy,
  • sól kuchenna
  • wędliny,
  • słone przekąski (paluszki, solone orzeszki, chipsy, krakersy),
  • przetwory konserwowe,
  • duże ilości pieczywa,
  • kwaszona kapusta i kiszone ogórki,
  • żółte sery

Zioła na nadciśnienie

Dodatkowym wsparciem zdrowia ciężarnej, które jednocześnie nie będzie przynosiło negatywnych skutków dla zdrowia jej oraz rozwijającego się płodu będą herbaty ziołowe, przygotowanie na bazie ziół zalecanych w przypadku nadciśnienia tętniczego oraz dopuszczonych do spożycia w okresie błogosławionym. Rolą ziół jest działanie moczopędne, co przyczynia się do zmniejszenia ilości płynów ustrojowych, a tym samym obniżenia ciśnienia. Zioła o działaniu moczopędnym to:

  • mniszek lekarski,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • głóg,
  • dziurawiec,
  • lipa.

Ciężarne u których stwierdzono nadciśnienie tętnicze powinny być pod stałą opieką lekarza prowadzącego. Warto aby wprowadziły zmiany w swoim stylu życia oraz żywieniu, gdyż w przypadku łagodnego nadciśnienia, jedynie modyfikacja dotychczasowego sposobu żywienia i spędzania czasu może przynieść oczekiwany rezultat.

  1. Szczepaniak-Chicheł L., Brębrowicz G., Tykarski A.: Leczenia nadciśnienia tętniczego u kobiet w ciąży. Nadciśnienie tętnicze 2006, 10, 2, str. 83-98.
  2. Cífková R., Czarnecka D., Kawecka-Jaszcz K.: Nadciśnienie tętnicze a ciąża. Choroby Serca i Naczyń 2005, 2, 2, str. 65-71.
  3. Kawecka-Jaszcz K. i Lubaszewski W.: Nadciśnienie tętnicze w ciąży. Przewodnik Lekarza 2003, 6, 1, str. 120-124.
Oceń
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?