Jesteś na:

Na złośliwość reagujmy złośliwością. Dieta w profilaktyce nowotworów złośliwych

16 18 20

Przyczyn powstawania nowotworów jest wiele, nie na wszystkie mamy jednak wpływ. Zatem wydawałoby się, że bez względu na to, co będziemy robili nie uchronimy się przed nimi. To bardzo mylne podejście. Już dzięki niewielkim zmianom w naszym stylu życia możemy znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego nowotwory złośliwe stanowią narastający problem w polskim społeczeństiwe. Z roku na rok jest ich coraz więcej. W roku 2010 odnotowano około 138 tys. przypadków zachorowania, to aż o 2,5 tys. więcej niż w 2009. Do najczęściej występujących zaliczamy nowotwory zlokalizowane w narządach trawiennych, płciowych oraz umiejscowionych w klatce piersiowej.

Rosnący wskaźnik zachorowalności na nowotwory powinien nakłonić nas do przeanalizowania naszego stylu życia i podjęcia odpowiednich kroków w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania. Przede wszystkim powinniśmy zdrowo się odżywiać. Naukowcy szacują, że nieprawidłowa dieta jest przyczyną co najmniej 30 % chorób nowotworowych. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę.

Zacznę od informacji, która pojawiła się w ostatnim czasie na wielu stronach internetowych, jednak w moim przekonaniu należy podchodzić do niej z dużą rezerwą. Otóż dotyczy ona wpływu żywności modyfikowanej genetycznie (GMO) na rozwój raka. Głównym jej źródłem jest eksperyment profesora Giles-Erica Seralini, który użył do niego szczury i karmił je zmodyfikowaną genetycznie kukurydzą. Okazało się, że u większości gryzoni wykryto raka sutka. Należy jednak podkreślić, że to jedyne badanie tego typu, a sam proces jego przeprowadzenia budzi kontrowersje wśród wielu naukowców.



Profilaktyka nowotworów – zalecenia dietetyczne

A teraz kilka udowodnionych naukowo faktów, czyli jakie produkty należy ograniczyć.

Przetworzone mięso. Mowa tu o mięsie, które zostało zmielone. Występuje ono w parówkach, kiełbasie czy w popularnych „mielonkach”. Produkty takie wytwarzane są najczęściej z mięsa, które pozostawia wiele wątpliwości co do jakości, dlatego też dodaje się do niego chemiczne środki konserwujące, dzięki którym wyglądają apetycznie i atrakcyjnie. Niestety środki takie mogą powodować raka, szczególnie raka jelita grubego. Jeśli chcemy mieć pewność, że jemy świeże mięso, poprośmy sprzedawcę, aby zmielił je w naszej obecności.

Napoje gazowane. Wiele badań potwierdza, że napoje gazowane powodują raka trzustki. Nie chodzi tu wcale o zawartość „bąbelków”, ale o ogromne ilości cukru, jakie są dodawane przez producentów. Mówiąc najprościej trzustka nie jest w stanie wyprodukować tak dużej ilości insuliny, jakiej potrzeba do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Ciągła jej aktywność może prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych. Zamiast słodzonych napojów wybierajmy wodę lub 100 %-owe soki owocowe.

Żywność typu „light”. Tutaj obowiązuje transakcja wymienna, czyli coś za coś. Mniej tłuszczu = więcej cukru. Mniej cukru = więcej tłuszczu. Często też, aby obniżyć kaloryczność produktu zamiast cukru dodaje się chemiczne substacje słodzące typu aspartam (znany jako dodatek E 951), który prawdopodobnie jest powoduje występowanie nowotworu mózgu.

Środki konserwujące dodawane do mięsa mogą powodować raka trzustki.

Środki konserwujące dodawane do mięsa mogą powodować raka jelita grubego.

Biała „śmierć”, czyli biała mąka oraz biały cukier. Biały oznacza oczyszczony (rafinowany), a innymi słowy pozbawiony wszystkiego, co mogłoby pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Produkty wytworzone z tego rodzaju białych składników (czyli białe bułeczki, drożdżówki, większość ciast , słodyczy, płatków śniadaniowych i gotowych sosów) charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Badania wykazały, że wysoki wskaźnik glikemiczny żywności podnosi gwałtownie poziom cukru we krwi, który wpływa na rozwój komórek rakowych i stymuluje ich wzrost. Wybierajmy zatem produkty pełnoziarniste, a zamiast białego cukru używajmy bogatego w składniki odżywcze miodu lub brązowego cukru.

Istotne jest również pochodzenie produktów spożywczych. Żywność produkowana na terenach zanieczyszczonych ekologicznie może zawierać nitrozoaminy (gromadzą się w jarzynach), które przyczyniają się do rozwoju raka układu pokarmowego i moczowego. Owoce i warzywa rosnące na przydrożnych polach i w sadach gromadzą metale ciężkie (np. kadm i ołów), które mogą powodować nowotwory układu moczowo-płciowego. Szkodliwe są także pestycydy używane przez rolników. Najbezpieczniej zatem kupować u znanych, lokalnych producentów lub szukać produktów oznaczonych certyfikatem „wolne od pestycydów”.

Tłuszcze utwardzone. Dodawane są niemal wszystkiego. Znajdziemy je w słodyczach, margarynach, gotowych produktach oraz wędlinach. Przedłużają termin przydatności i nadają odpowiedniej konsystencji. Niestety udowodniono, że zwiększają także ryzyko zachorowania na nowotwory. Zatem czytajmy uważnie składy produktów i wybierajmy te wolne od utwardzonych tłuszczów.

Pleśń. W spleśniałych orzechach oraz produktach zbożowych znajduje się aflatoksyna, która może być powodem raka żołądka i wątroby.

Alkohol i papierosy. Alkohol wywołuje nowotwory jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, żołądka oraz wątroby. Papierosy natomiast są główną przyczyną nowotworów i odpowiadają za 90 proc. zachorowań raka płuc, 80–90 proc. raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku. Należy podkreślić, że problem ten nie dotyczy już tylko mężczyzn, wśród chorych znajdują się coraz częściej kobiety.

Nie nadarmo mówi się, że „jesteśmy tym, co jemy”. Istnieją rodzaje pokarmów, które stanowią paliwo do rozwoju nowotworów, inne zaś niosą w sobie cenne związki antyrakowe. To od nas zależy, które z nich wybierzemy.

Oceń
Na złośliwość reagujmy złośliwością. Dieta w profilaktyce nowotworów złośliwych - 6.9/10. Oddano 11 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?