Jesteś na:

Musztarda – właściwości. Przepis na musztardę

16 18 20

Musztarda jest produktem, który znajduje się w lodówkach większości domów. Stosowana jest jako dodatek urozmaicający smak potraw, zarówno tych na zimno, jak i tych na gorąco. Popularna jest szczególnie w sezonach grillowych. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o musztardzie i jej wartościach odżywczych!

Musztarda

Musztarda ceniona jest przede wszystkim za jej charakterystyczny smak, dlatego dodaje się ją do innych dań. Jej głównym składnikiem są nasiona gorczycy, a resztę stanowi ocet, sól oraz woda. Na sklepowych półkach znaleźć można bez trudu różnorodne rodzaje tego przysmaku. Spowodowane jest to użyciem różnych rodzajów ziaren gorczycy, a także występowaniem dodatków, takich jak miód, chrzan czy imbir. Niestety większość z tych dostępnych w marketach musztard ma w składzie niepożądane substancje dodatkowe, które są zbędne i jedynie pogarszają wartość odżywczą produktu. Właśnie z tego względu, wybierając dany surowiec dla siebie, należy zwrócić uwagę na jego skład i wybrać najlepszy, a więc taki, który zawiera jak najmniej konserwantów i środków chemicznych, a cukier (jeśli jest obecny) na najlepiej 5. lub dalszej pozycji. Oczywiście w niezwykle prosty sposób można ją też wykonać samodzielnie. W tym celu wystarczy 6 łyżek ziaren gorczycy zmielić i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami wody, łyżką octu winnego i ½ łyżeczki soli. Tak przygotowaną przekłada się do słoiczków, szczelnie zamyka i przechowuje w lodówce przez 12 miesiące.

Musztarda – właściwości

Ze względu na skład musztardy bez wątpienia można stwierdzić, że dostarcza ona wielu właściwości zdrowotnych. Można jej przypisać m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy, gdyż zapobiega niestrawności i usprawnia trawienie. Dodatkowo charakteryzuje się działaniem oczyszczającym i antybakteryjnym. Z uwagi na obecność witamin z grupy B, a także żelaza, wapnia czy magnezu, cechuje się funkcją stymulującą układ krążenia, a nawet aktywność mózgu. Sam Pitagoras twierdził: „Musztarda wyostrza umysł”. Ponadto jej spożycie wspomaga pracę układu immunologicznego, układu nerwowego oraz wątroby. Świetnie nadaje się dla osób dbających o sylwetkę, gdyż jej łyżka stołowa dostarcza jedynie 18 kilokalorii. Co więcej, odnotowano, że musztarda zapobiega wystąpieniu miażdżycy i chorób serca, a także obniża stężenie cholesterolu. Składniki aktywne wykazują działanie żółciopędne poprzez pobudzenie wątroby, trzustki oraz żołądka.

Czy musztarda jest zdrowa?

Zagadnienie zdrowotności musztardy jest trudne do ocenienia. Oczywiście musztarda przygotowana samodzielnie w domu czy też zakupiona w sklepie, lecz składająca się z naturalnych składników, bez zbędnych dodatków, bez wątpienia jest zalecana do spożycia i dostarcza wielu substancji odżywczych, a także wykazuje właściwości zdrowotne. Wynikają one głównie z obecności gorczycy. Niestety produkty z wadliwym składem, pełne chemikaliów czy dużych ilości cukru, dostarczają zbędnych kalorii i mogą wpłynąć na rozwój innych przypadłości, np. cukrzycy.

Podsumowując, musztarda jest produktem, którym bez wątpienia warto urozmaicać potrawy, nadając im charakterystycznego smaku. Dobrze jest zwrócić uwagę na skład wybieranego przez nas surowca, by zawierał on wyłącznie niezbędne składniki, a nie szereg niepotrzebnych dodatków. Pamiętajmy, że zawsze możemy przygotować własną musztardę, wówczas będziemy pewni jej składu i właściwości.

Literatura:

  1. Ochmanska, E., „Raport: mokre przyprawy”, Trendy Food, 2006, 2/3032,
  2. Sawicka B, Kotiuk E., „Evaluation of health of mustards in the aspekt of obligatory norms”, Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2016, 5(2)/165177,
  3. Sawicka B., Malinowska M., Skiba D., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Krochmal-Marczak B., „Towaroznawcza ocena musztard na rynku europejskim”, Żywność dla Świadomego Konsumenta, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, 2016, 7384.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.