Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Pomimo postępu medycyny mukowiscydoza wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną, w której każdy dzień jest walką o lepsze jutro.
Mukowiscydoza (ang. cystic fibrosis – CF) jest najczęstszą chorobą o podłożu genetycznym, dziedziczoną w sposób autosomalny recesywny. Przyczyną schorzenia są mutacje genu kodującego białko błonowe CFTR, będące kanałem chlorkowym błony komórek nabłonkowych gruczołów wydzielania zewnętrznego. Wytworzenie wadliwego białka przyczynia się do upośledzenia transportu chloru i sodu, co w konsekwencji powoduje kumulację gęstej i lepkiej wydzieliny.
Mukowiscydoza to choroba wielonarządowa o różnorodnej i złożonej ekspresji klinicznej. Jej charakterystycznym symptomem jest nagromadzenie gęstego śluzu w obrębie dróg oddechowych. Kluczowe objawy zwłóknienia torbielowatego (CF) są konsekwencją zmian w układzie oddechowym (choroba oskrzelowo-płucna), pokarmowym (niewydolność enzymatyczna trzustki) oraz moczowopłciowym mężczyzn (niepłodność).
Leczenie chorych na mukowiscydozę wymaga leczenia farmakologicznego oraz współpracy specjalistów różnych dziedzin: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków, psychologów, których nadrzędnym celem jest poprawa jakości życia chorego człowieka.
Lecznictwo kliniczne winno obejmować profilaktykę i leczenie choroby oskrzelowo- płucnej, terapię niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki z następowymi zaburzeniami trawienia i wchłaniania [Umławska i in. 2012] oraz leczenie żywieniowe, jako fundamentalny element terapeutyczny. Badania dowodzą, iż istnieje ścisła zależność pomiędzy stanem odżywienia organizmu a funkcjonowaniem układu oddechowego.
Niezaprzeczalnie postępowanie dietetyczne stanowi ważny element leczenia u chorych na mukowiscydozę. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia, zapobiegając niedożywieniu w różnych stadiach choroby. Klasyczna postać CF wymaga wprowadzenia diety wysokoenergetycznej o zwiększonej zawartości tłuszczu i białka (tab.1). Podaż energii u chorych dzieci jest średnio o 30–50% wyższa w stosunku do ich zdrowych rówieśników. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze powinno być ustalane indywidualnie dla każdego chorego.
Tabela 1. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u chorych na CF [Walkowiak i in. 2009]
Zalecana podaż [%] | |
Energia | 120–150 dziennego zapotrzebowania zdrowych rówieśników |
Węglowodany | 40–50 |
Białko | 15 |
Tłuszcze | 35–45 |
Praktyczne wskazówki niezbędne przy komponowaniu jadłospisów:
Pomimo znacznego postępu w lecznictwie klinicznym, jak dotąd nie udało się znaleźć „złotego środka” skutecznego w walce z mukowiscydozą. Ostatnie doniesienia wskazują, iż wczesne wykrycie choroby i wprowadzenie interwencji żywieniowej pozwala na poprawę stanu odżywienia, a co za tym idzie wydłużenie okresu przeżycia chorych.
Literatura:
Jeżeli cierpisz na chorobę Leśniowskiego Crohna – czy zdarza Ci się restrykcyjnie ograniczać swoją dietę w obawie przed kolejnym zaostrzeniem? Pozbądź się obaw i ciesz się smakiem ulubionych potraw! czytaj więcej
Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety. czytaj więcej
Odpowiednio skomponowana dieta może łagodzić objawy choroby wrzodowej żołądka. Poznaj kilka zasad żywieniowych, które pozwolą pozbyć się uciążliwych dolegliwości. czytaj więcej
Skutki stresu, czyli na co jesteśmy narażeni żyjąc w ciągłym napięciu. czytaj więcej
Efekt odchudzania może pozostać z Tobą na zawsze. Samo odchudzanie może być przyjemne i smaczne. Osiągnij szczupłą sylwetkę i zadbaj o swoje zdrowie! czytaj więcej
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!