Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

108 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Obiad porcji: 4

Dziś propozycja na lekką, młodą kapustę z dużą ilością koperku i cebulki dymki. Dzięki obecności mleka kapusta ma delikatny, kremowy smak i nie wymaga już dodawania śmietany. Warto pamiętać że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B oraz fosforu, siarki, potasu, błonnika, a przy tym jest produktem niskokalorycznym, dlatego bez wyrzutów sumienia mogą ją zajadać osoby będące diecie. Najlepiej podawać ją z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, ale równie dobrze smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Składniki

Kapusta młoda – 1 główka (około 1kg)

Marchew – 1 sztuka

Mleko 2% – 1/3 szklanki

Cebula – 1 sztuka

Cebulka dymka – 4 sztuki

Koper – 1/2 pęczka

Masło Extra – 1 łyżeczka

Mąka pszenna – 1 łyżeczka

Cytryna – 1 łyżka soku

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Ziele angielskie – 3 ziarenka

Liść laurowy – 2 sztuki

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Sposób przygotowania:

Młodą kapustę obrać z wierzchnich, grubych liści, przeciąć na ćwiartki i poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, dodać kapustę, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i pieprzu, dusić pod przykryciem około 10 min.

W między czasie cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Koperek i cebulkę dymkę posiekać.

Do kapusty wrzucić połowę koperku i cebulki dymki oraz zeszkloną cebulę, dolać mleko. Gotować bez przykrycia, często mieszając, kolejne 10 min. Pod koniec gotowania kapustę oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny, pozostałą część koperku i cebulki, doprawić solą i pieprzem.

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Młoda kapusta z marchewką gotowana na mleku

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *