Jesteś na:

Mleczna czekolada – składniki, właściwości i wpływ na dietę

16 18 20

Na rynku spożywczym istnieje szeroki wybór czekolad. Niestety na półkach sklepowych znajdujemy także produkty czekoladopodobne, które smakiem i właściwościami nie dorównują tej prawdziwej.

Mleczna czekolada

Czekolada jest produktem, który wytwarzany jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz substancji słodzących. W zależności od rodzaju czekolady w jej skład wchodzić mogą dodatkowe składniki.

Obok kakao w czekoladzie mlecznej głównym składnikiem jest mleko czy też proszek mleczny, natomiast zawartość kakao zwykle nie przekracza 50%. Czekolada mleczna jest jedną z najpopularniejszych i lubianych przez większość osób formą słodyczy. Nadaje się do spożycia jako przekąska oraz stosowana jest jako baza lub dekoracja w cukiernictwie i nie tylko.

Czekolada mleczna powinna zawierać nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej, 14% masy mlecznej oraz 2,5% odtłuszczonej suchej masy kakaowej. Tłuszcz ogółem stanowi około 25% w tym 3,5% to tłuszcz mleczny.

Mleczna czekolada – składniki

Czekolada mleczna jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym duże ilości tłuszczu i węglowodanów. 100 g produktu to około 540 kcal. W podstawowym składzie mlecznej czekolady znajduje się: cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz spora ilość mleka. Ponadto w czekoladzie znajdujemy substancje wzmacniające smak oraz wszelakiego rodzaju dodatki.

Im więcej kakao w czekoladzie tym jest ona zdrowsza i według wielu koneserów, smaczniejsza. Ponadto czekolada zawiera wiele pożytecznych, biologicznie aktywnych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Flawonoidy, substancje mineralne oraz witaminy w połączeniu ze smakiem, jaki oferuje czekolada, wpływają nie tylko na dobre samopoczucie, ale także wzbogacają nasz organizm o cenne składniki.

Ważną rolę w systemie obronnym przeciwko wolnym rodnikom odgrywają flawonoidy o bardzo dużym potencjale antyulteniającym. Natomiast głównymi witaminami i minerałami czekolady są: B1, B2, B5, B6, B12 oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas.

Mleczna czekolada – właściwości

Czekolada dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu, a w szczególności pracę serca, hamuje także proces utleniania lipoprotein oraz zapobiega agregacji płytek krwi. Zmniejszaja ryzyko zachorowania na wiele chorób.

Czekolada jest produktem bogatym w kofeinę i teobrominę, które pobudzająco działają na układ nerwowy, poprawiają i wzmacniają koncentrację oraz usuwają efekty zmęczenia. Czekolada przez zawartość kakao jest jednym z produktów, które wspomagają prawidłową pracę mózgu. Spożywana w okresach stresu i wzmożonego wysiłku, szczególnie psychicznego, niweluje niekorzystne skutki stresu, a zawartość magnezu i potasu dobrze oddziałuje na kurczliwość mięśni.

Ponadto czekolada mleczna zawiera aminy biogenne – tyraminę i fenyloetyloaminę, które uczestniczą w prawidłowym przekaźnictwie synaps nerwowych.

Czekolada stanowi proste i łatwo dostępne źródło energii o wysokim indeksie glikemicznym.

Chcesz schudnąć przed WAKACJAMI?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta

Mleczna czekolada na diecie

Niestety złą informacją dla wszystkich miłośników czekolady mlecznej jest fakt, że jest produktem wysokokalorycznym, zatem na diecie nie sprawdza się zbyt dobrze (540 kcal/100 g). Czekolada posiada wiele właściwości i korzystnie oddziałuje na ustrój człowieka, jednak zbyt duża jej ilość, pomimo tak wielu pozytywnych dla ciała składników, będzie powodować wzrost tkanki tłuszczowej i dodatkowe kilogramy na wadze.

Przy wyborze czekolady należy kierować się zawartością kakao i wybierać tę, z największą ilością brązowego proszku. Czekolada mleczna jest produktem o wysokiej wartości kalorycznej, jednak posiada także wiele cennych substancji odżywczych. Zatem od czasu do czasu można pozwolić sobie na kawałek czekoladowej przyjemności, jednak trzeba pamiętać o umiarze i zdrowym rozsądku.

Kup mleczną czekoladę z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Mleczna czekolada – składniki, właściwości i wpływ na dietę - 6.2/10. Oddano 30 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?