Mini serniczki wegańskie

To jest łatwe

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na mini serniczki bez sera, które zawsze można znaleźć w mojej zamrażarce i sięgam po nie za każdym razem gdy mam ochotę na małe co nieco.

Składniki

Spód:

Daktyle 120 g

Płatki owsiane 50 g

Orzechy pekan 50 g

Masa “serowa”:

Orzechy nerkowca 180 g

Daktyle 100 g

Olej kokosowy 1/4 szklanki

Syrop klonowy 1 łyżka

Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Wanilia 1/2 łyżeczki

Kakao 16 % 1 łyżka.

 

Miksujemy na mąkę płatki owsiane z orzechami pekan, a następnie dodajemy daktyle (wcześniej namoczone około 10 minut we wrzątku). Uzyskaną masą wyklejamy dno małych foremek silikonowych i wkładamy je do lodówki.

Nerkowce oraz daktyle zalewamy wrzątkiem na około pół godziny. Po czym odsączamy je i miksujemy z pozostałymi składnikami na masę „serową”. Jeżeli masa jest zbyt gęsta możemy dodać wodę pozostałą po odsączeniu daktyli oraz nerkowców (osobiście przeważnie dodaję około ¼ kubka wody). Jej konsystencja powinna być gładka i kremowa. Powstałą masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód serniczków i wkładamy je do zamrażarki, gdzie możemy przechowywać je nawet około miesiąca.

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za wspaniały prezent w postaci dostarczenia składników najwyższej jakości do przyrządzenia tych słodkości??

Mój Fanpage – My Healthy Lifestyle

 

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Grochalska , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Autorka bloga My traveling lifestyle
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *