Jesteś na:

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

16 18 20

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?

Nie każde mięso jest złe!

Oczywiście ryzyko nowotworu rośnie wraz ze spożyciem wędlin, jednak, nie samo mięso jest tutaj winne. Powód tkwi w konserwantach dodawanych do wędlin, bądź substancjach, które wydzielane są wraz z obróbką termiczną.

Wybierając wędliny kierujmy się ich pochodzeniem. Jeśli mamy dostęp do domowych wędlin, warto z tego skorzystać. Unikajmy wędlin pakowanych termicznie, których skład widoczny na opakowaniu może skutecznie odstraszyć. Przy wyborze parówek, również starajmy się wybierać te o największej ilości mięsa i najmniejszej ilości substancji dodatkowych.

Czerwone mięso, szczególnie smażone lub pieczone, spożywane w nadmiarze, także może niekorzystnie oddziaływać na nasze zdrowie. Warto wziąć pod uwagę źródło mięsa, a także olej, na którym chcemy je smażyć – może mieć wpływ na wydzielanie się rakotwórczych substancji.

Także wędzenie nie jest najlepszym sposobem obróbki mięsa. Jednak jeśli pozwolimy sobie od czasu do czasu na wędzoną kiełbasę, z pewnością nie stanie nam się nic złego. Największe zagrożenie stanowią mięsa wysokoprzetworzone, gotowe hamburgery, mrożonki, wędliny niewiadomego pochodzenia. Nie bójmy się jeść mięsa tylko wybierajmy produkty dobrej jakości.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Zobacz również:
Oceń
Mięso i wyroby mięsne powodujące raka! - 5.6/10. Oddano 10 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?