Jesteś na:

Mięso i wyroby mięsne powodujące raka!

16 18 20

WHO ostrzega przed wędlinami, czerwonym mięsem, które to mają przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki. Czy jest jednak, czego się obawiać?



Nie każde mięso jest złe!

Oczywiście ryzyko nowotworu rośnie wraz ze spożyciem wędlin, jednak, nie samo mięso jest tutaj winne. Powód tkwi w konserwantach dodawanych do wędlin, bądź substancjach, które wydzielane są wraz z obróbką termiczną.

Wybierając wędliny kierujmy się ich pochodzeniem. Jeśli mamy dostęp do domowych wędlin, warto z tego skorzystać. Unikajmy wędlin pakowanych termicznie, których skład widoczny na opakowaniu może skutecznie odstraszyć. Przy wyborze parówek, również starajmy się wybierać te o największej ilości mięsa i najmniejszej ilości substancji dodatkowych.

Czerwone mięso, szczególnie smażone lub pieczone, spożywane w nadmiarze, także może niekorzystnie oddziaływać na nasze zdrowie. Warto wziąć pod uwagę źródło mięsa, a także olej, na którym chcemy je smażyć – może mieć wpływ na wydzielanie się rakotwórczych substancji.

Także wędzenie nie jest najlepszym sposobem obróbki mięsa. Jednak jeśli pozwolimy sobie od czasu do czasu na wędzoną kiełbasę, z pewnością nie stanie nam się nic złego. Największe zagrożenie stanowią mięsa wysokoprzetworzone, gotowe hamburgery, mrożonki, wędliny niewiadomego pochodzenia. Nie bójmy się jeść mięsa tylko wybierajmy produkty dobrej jakości.

Zobacz również:
Oceń
Mięso i wyroby mięsne powodujące raka! - 4.8/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?