Melon

Kalorie: 36 kcalBiałko: 0.9 kcalTłuszcze: 0.3 kcalWęglowodany: 7.4 kcal

Smaczny, orzeźwiający i niskokaloryczny melon to doskonała przekąska na upalne dni i nie tylko. Melon w przeważającej części składa się z wody, dzięki czemu idealnie nawadnia organizm oraz uzupełnia go w niezbędne witaminy i minerały. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza „miękkie jabłko”, jednak melony wcale nie rosną na drzewach. Są kuzynami dyni oraz ogórków i podobnie jak one rosną na ziemi. Melon znany jest niemal na całym świecie i używany nie tylko w celach konsumpcyjnych, ale też zdrowotnych. Przykładowo – na dalekich Filipinach przy wykorzystaniu melona prowadzone są terapie nowotworowe, w Chinach melon stosowany jest na zapalenie wątroby, a w Indiach stosuje się go jako środek silnie moczopędny, który ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.

Melon właściwości

Melon zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W swoim składzie najwięcej posiada witamin z grupy B, witaminy A, C, D i E oraz witaminy PP i kwasu foliowego. Spośród pierwiastków na uwagę zasługują przede wszystkim wapń, potas, żelazo, jod, magnez i fosfor. Melon zawiera sporo pektyn i błonnika, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego, oczyszczają organizm ze złogów i toksyn, a także na długo zapewniają uczucie sytości. Melony to doskonałe owoce na diecie odchudzającej – są lekkostrawne, sycące i niskokaloryczne. Ze względu na swoje moczopędne działanie wspomagają usuwanie nadmiaru wody zalegającej w tkankach, co skutkuje utratą nie tylko kilogramów, ale też obwodów ciała. Niestety, jak każdy owoc, melon to także duża zawartość cukru – z tego względu jest raczej niezalecany osobom cierpiącym na cukrzycę.

W medycynie ludowej bardzo często melony stosowane były jako pożywienie dla chorych w okresie rekonwalescencji, gdyż szybko uzupełniały niedobory witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość witaminy C warto te owoce jeść w okresie spadku odporności, czy w sezonie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o infekcje. Melony zawierają karotenoidy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Stanowią bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy, które niwelują pierwsze efekty starzenia, a także neutralizują nadmiar wolnych rodników przyczyniający się do wielu zmian chorobowych. W melonie znajduje się substancja o nazwie likopen, którą znamy głównie z pomidorów. Związkowi temu przypisuje się silne właściwości antynowotworowe. Melon to świetny sposób na zachowanie urody – odżywia skórę, poprawia stan włosów i paznokci oraz dodaje energii. Warto spożywać go jak najczęściej.

Melon zastosowanie

Melon doskonale smakuje po prostu bez niczego – wystarczy go obrać z grubej skórki i pokroić na kawałki – będzie świetną i orzeźwiającą przekąską. Warto też jeść go w stanach odwodnienia organizmu. Kilka kawałków melona dostarczy niemal tyle samo wody co szklanka wody mineralnej. Doskonale wkomponuje się w owocowe sałatki, pasuje do deserów i lodów. Na bazie tego owocu można też przyrządzać świeże i odżywcze koktajle owocowe.

Owoc melona można też stosować zewnętrznie – rozgnieciony i zmieszany z ogórkiem będzie świetną maseczką do twarzy, która oczyści, odżywi i wygładzi skórę. Wyciąg z melona często jest składnikiem kosmetyków – balsamów do ciała, żeli pod prysznic czy oczyszczających peelingów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł