Mąka kokosowa

16 18 20
Kalorie: 385 kcal Białko: 19 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 18 g

Mąka kokosowa posiada delikatny zapach i łagodny smak. Czyni ją to idealnym dodatkiem do słodkich wypieków. Produkowana jest ze zmielonych płatków kokosa. Dokładnie jest to zmielony miąższ orzecha kokosowego, z którego najpierw wytłoczono olej. Powstaje jako uboczny produkt przy produkcji mleka kokosowego. Stosowana jest głównie w potrawach wywodzących się z kuchni azjatyckiej, jednak coraz częściej pojawia się także na polskich stołach mimo, iż wciąż uważana jest za produkt egzotyczny. Jest jedną z propozycji składników do wykorzystania w kuchni pięciu przemian.

Mąka kokosowa – właściwości

Mąka kokosowa wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, w 100 g zawartych jest aż 39 g tego składnika. Reguluje on poziom cukru we krwi, dzięki czemu  maka kokosowa może zapobiec pojawieniu się chorobom serca, a także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ma ona o wiele lepszy bilans węglowodanowy w stosunku do mąki pszennej. Zawiera również więcej białka. Stanowi ważny produkt w profilaktyce chorób nowotworowych.

Mąkę kokosową z powodzeniem mogą stosować osoby będące na diecie odchudzającej. Pomimo że zawiera ona sporo tłuszczu, wysoka zawartość błonnika pomaga w przyśpieszeniu procesów przemiany materii. Nie zawiera glutenu, dlatego stosować ją mogą chorzy na celiakię, a także diabetycy, ponieważ ma mało węglowodanów i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Z powodu swojej naturalnej słodyczy nie wymaga dodawania dużej ilości cukru by uzyskać satysfakcjonujący efekt w słodkich wypiekach.

Maka kokosowa zastosowanie

Mąka kokosowa to produkt dość drogi, ale z powodzeniem można wykonać ją samodzielnie w domu, wykorzystując do tego wiórki kokosowe. Wystarczy zmielić je drobno w młynku, na przykład do kawy. Nadaje ona potrawom oryginalny, świeży smak.

Z powodzeniem można ją dodawać do koktajli w celu ich zagęszczenia. Dzięki temu zyskają kokosowy i nieco słodszy smak. Ten typ mąki nie zawiera glutenu, dlatego powstałe z niej ciasto nie będzie charakteryzowało się elastycznością podobną do wypieków pszennych. Z tego powodu należy dodać do niej inne produkty, które pomogą związać ciasto. Wyjątkowo dobrze wychodzą z niej lekkie wypieki, takie jak muffinki.

Mąka kokosowa intensywnie wchłania wilgoć z otoczenia. Z tego powodu należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce. Nie jest produktem zbyt trwałym i najlepiej spożyć ją jak najszybciej.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu