Jesteś na:

Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

16 18 20

Stan ciąży jest okresem wyjątkowym dla każdej kobiety. W trosce o dziecko przyszła matka zmienia swoje przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe, jednak niekiedy zapomina o dostarczeniu niezbędnych ilości składników mineralnych i witamin, których wymagane dawki zwykle w tym czasie ulegają wzrostowi. Jednym z takich związków jest magnez, którego odpowiedni poziom konieczny jest m.in. do odpowiedniego rozwoju układu nerwowego, a także prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach i niezbędnych dawkach.

Magnez w ciąży

Magnez to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu. Poprzez obniżanie kurczliwości mięśni poprzecznie prążkowanych oraz gładkich wpływa on na regulację przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Brak magnezu w ciąży skutkuje to podwyższeniem progu pobudliwości i wzrostem ryzyka pojawienia się stanu przedrzucawkowego – rzucawki. Jest to choroba wielonarządowa stanowiąca główną przyczynę zachorowalności i umieralności matek oraz ich potomstwa. Dodatkowo rozkurcz mięśniówki gładkiej naczyń powoduje ich relaksację oraz redukcję ciśnienia tętniczego, a jednocześnie zmianę progu drgawkowego. Związek ten odpowiedzialny jest również za zwiększenie gęstości mineralnej kości. Utrzymanie jego prawidłowego stężenia niezbędne jest do wzmożenia wchłaniania wapnia. W czasie ciąży zapotrzebowanie na magnez rośnie, gdyż dochodzi wówczas do wzrostu objętości krwi krążącej kobiety, a rozkurcz mięśniówki naczyń (powodowany przez odpowiednią podaż pierwiastka) to jeden z elementów pozwalających na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Niedawne badania donoszą również o możliwym wpływie magnezu na wydzielanie oraz działanie hormonów umożliwiających regulację poziomu glukozy w ustroju. Jego niskie zawartości często zauważane są u osób cierpiących na cukrzycę typu II.

Niedobór magnezu w ciąży

Niedobór magnezu w ciąży skutkuje zaburzeniami przewodnictwa nerwowo-mięśniowego oraz zwiększeniem kurczliwości włókien mięśniowych. Wówczas rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Objawy, które mogą wskazywać na rozwój takiego stanu, to:

  • zmęczenie,
  • osłabienie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • zaniki pamięci,
  • bóle głowy,
  • kołatanie serca,
  • bezsenność,
  • niekiedy nudności i wymioty,
  • bolesne skurcze mięśni,
  • wzrost przepuszczalności błon komórkowych.

Skutkiem owych symptomów jest wzrost stężenia sodu oraz wapnia wewnątrzkomórkowego i jednoczesny spadek poziomu potasu wewnątrzkomórkowego. Niektóre źródła donoszą, że niedobór magnezu skutkować może rozwojem oporności na insulinę i cukrzycy ciążowej. Udowodniono ponadto, iż stan ten skutkować może powstaniem hematologicznych uszkodzeń teratogennych. Oczywiście niektóre z powyższych objawów wskazują także na możliwość wystąpienia niskiej masy urodzeniowej dziecka matki, u której zdiagnozowano niedobór tego składnika.

Magnez w ciąży – dawka

Zwyczajowa dawka magnezu to ok. 6 mg/kg masy ciała. Wiadomo jednak, że jak w przypadku wielu innych związków i na ten także rośnie zapotrzebowanie w tym nadzwyczajnym stanie fizjologicznym. Związane jest to z wydatkiem na tworzenie się nowych tkanek łożyska oraz płodu. Uznaje się, że dawka jest wówczas wyższa nawet dwukrotnie. W normach żywienia oznaczona została na 360 mg pierwiastka podanego wraz z dietą. Dawka doustna suplementacyjna w przypadku magnezu waha się od 200 do 1000 mg na dobę, a o dokładnej ilości powinien zdecydować lekarz prowadzący. Jednak suplementacja zalecana jest w przypadku niedoboru pierwiastka lub też występowania jego objawów klinicznych. Najlepszym źródłem magnezu jest zbilansowana i urozmaicona dieta.

Jaki magnez brać w ciąży?

Suplementy i inne preparaty zawierające magnez najlepiej przyjmować w dwóch dawkach – rano i wieczorem, pomiędzy posiłkami. Najlepiej łączyć go z witaminą B6, która wzmaga jego wchłanianie oraz niweluje nudności. W przypadku równoczesnego przyjmowania żelaza należy zachować co najmniej 2-godzinną przerwę. W innym przypadku pierwiastki te zwalczą się nawzajem. Warto mieć na uwadze, że najbezpieczniejszym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników jest ich odpowiednia podaż wraz z dietą. W takiej sytuacji ryzyko przedawkowania jest znikome. Sytuacja jest zupełnie inna w przypadku suplementów. Dodatkowo brak jest badań nad większością dostępnych preparatów. Sprawia to, że kobieta ciężarna, pobierając pastylkę, nie jest pewna ani jej składu, ani ilości poszczególnych substancji podanych na etykiecie. W razie wątpliwości zawsze można sprawdzić, czy dany produkt został przebadany i wpisany do rejestru prowadzonego przez Główny Inspektorat Sanitarny. Taki produkt jest bezpieczny i zgodny z deklarowanym składem oraz działaniem.

Najlepiej jednak zadbać o obecność w diecie produktów bogatych w magnez. Zalicza się do nich m.in. orzechy, kiełki, pestki dyni i słonecznika, a także migdały, rośliny strączkowe czy produkty zbożowe, poza tym mleko, banany i kiwi oraz gorzkie kakao.

Podsumowując, magnez jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju płodu, jak również funkcjonowania organizmu matki. Jego niedobór prowadzić może do rozwoju wielu niebezpiecznych objawów, w tym wad teratogennych. Właśnie z tego względu jego odpowiednia podaż jest tak istotna. Najlepiej zapewnić wysoką zawartość tego pierwiastka wraz z dietą. Jest to najzdrowsza i najbezpieczniejsza możliwość. W sytuacji, kiedy jednak nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na magnez z produktami żywnościowymi, warto włączyć do diety dobry i przebadany suplement widniejący na oficjalnej stronie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Literatura:

  1. Asci O., Rathfisch G., Effect of lifestyle interventions of pregnant women on their dietary habits, lifestyle behaviors, and weight gain: a randomized controlled trial, J Health Popul Nutr, 2016,
  2. Bojar I., Owoc A. i in., Inappropriate consumption of vitamins and minerals by pregnant women in Poland, Ann Agric Environ Med. 2012,
  3. Hovdenak N., Haram K., Influence of mineral and vitamin supplements on pregnancy outcome, Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol, 2012,
  4. Khoushabi F., Shadan M.R. i in., Determination of maternal serum zinc, iron, calcium and magnesium during pregnancy in pregnant women and umbilical cord blood and their association with outcome of pregnancy, Mater Sociomed, 2016,
  5. Nabouli M.R., Lassoued L. i in., Modification of Total Magnesium level in pregnant Saudi Women developing gestational diabetes mellitus, Diabetes Metab Syndr, 2016,
  6. Poręba R., Drews K. i in., Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, Ginekol Pol. 2011, 82, s. 550553,
  7. Yamasaki M., Magnesium and pregnancy, Clin Calcium, 2012.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.