Jesteś na:

Liofilizacja – żywność i owoce liofilizowane

16 18 20

Liofilizowana żywność zaczęła wchodzić coraz śmielej do przemysłu spożywczego ciesząc się rosnącą popularnością. Owoce zachowujące swój piękny kolor czy kształt zdobią potrawy blogerów na całym świecie, ale pozostaje jeszcze pytanie o ich wartość zdrowotną. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest liofilizacja i jakie ma zastosowanie.

Liofilizacja

Liofilizacja jest procesem łączącym w sobie zarówno wnioski płynące z nauk chemii, biologii, fizyki oraz biochemii. Po raz pierwszy zastosowana została w latach 50. XX wieku. Polega na usuwaniu wody z żywności takim sposobem, który zapewnia zachowanie w prawie idealnym stopniu właściwości chemicznych, biologicznych oraz fizycznych naturalnych surowców. Mówiąc inaczej jest to suszenie zamrożonego materiału, przy użyciu zmniejszonego ciśnienia poprzez sublimację lodu. Stosowana jest do produktów termolabilnych, a więc nie tylko żywności, ale również preparatów farmaceutycznych czy kosmetycznych. Niestety wysokie koszty zastosowania tej metody ograniczają jej powszechność w przemyśle spożywczym.

Żywność liofilizowana

Żywność liofilizowana, ze względu na to że zawiera niezwykle małą ilość wody w swym składzie, jest bardzo trwała. Może być długotrwale przechowywana. Dodatkowo cechuje się wysoką atrakcyjnością, gdyż zapewniają utrzymanie kruchej i stabilnej struktury naturalnych surowców, a także stabilność barwy oraz objętości. Obecnie tym sposobem produkowana jest żywność przeznaczona dla ekstremalnych sportowców, wybierających się na długie rejsy dookoła świata czy górskie wspinaczki. W ostatnich latach wiele firm rozpoczęło próby produkcji żywności do codziennego użytku z pomocą tej metody. Dzięki temu w niektórych sklepach oraz w internecie spotkać możemy owoce czy warzywa, a nawet całe dania, utrwalone właśnie metodą liofilizacji. Niestety produkty te są stosunkowo drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Można przypuszczać, że wraz z rozwojem technologii sama metoda przestanie być tak droga, podobnie jak i surowce wykonane przy jej wykorzystaniu.

Owoce liofilizowane

Owoce liofilizowane są doceniane, nie tylko ze względu na ich atrakcyjny wygląd, konsystencję i strukturę, ale przede wszystkim skład. Nie jest tajemnicą fakt, iż najlepsze są owoce sezonowe, zbierane w momencie ich najlepszego rozwoju. Te mrożone, mają nieco pogorszoną wartość odżywczą, jednak o wiele lepszą niż te hodowane hurtowo w szklarniach. Mając alternatywę i wybór kupujemy te zamrożone. Niestety ich dużą wadą jest to, że wyglądają mało atrakcyjnie, a po rozmrożeniu po prostu rozlatują się. Owoce liofilizowane nie dość, że zatrzymują swój kształt, chrupkość, a także barwę, to mają taki sam skład jak te świeże, pozyskiwane w sezonie. Właśnie z tego względu wielu konsumentów decyduje się na ich wybór, mimo wysokiej ceny.

Podsumowując liofilizacja jest metodą dającą nowe możliwości w przemyśle spożywczym nie tylko pod względem zwiększenia atrakcyjności organoleptycznej, ale również odżywczej. Obecnie cena takich wyrobów jest wysoka, ale z pewnością wraz z rozwojem technologii zaczną tanieć i staną się dostępne dla każdego.

 

Literatura:

  1. A. Ciurzyńska, A. Lenart: „Wpływ odwadniania osmotycznego na barwę liofilizowanych truskawek.”, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2009, 48(1)/20-21.
  2. H. Aschkenasy: „Liofilizacja.”, Świat Nauki, 1996,11/150.
  3. J. Kondnratowicz, E. Burczyk, M. Janiak: „Liofilizacja jako sposób utrwalania żywności.”, Chłodnictwo: organ Naczelnej Organizacji Technicznej, 2009, 44(1-2)/56-61.
  4. M. Rząca, D. Witrowa-Rajchert: „Suszenie żywności w niskiej temperaturze.”, Przemysł spożywczy, 2007, 4/30-35.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Liofilizacja – żywność i owoce liofilizowane - 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Opinie

  • Magda 02.03.2018, 4:35

    Już od dawna wiedziałam, ze mrożonki są gorsze w porównaniu do produktów poddanych liofilizacji. Nawet moja dietetyczka mi o tym mówiła. Dzięki niskokalorycznej diecie, w której także znalazły się liofilizaty oraz regularnym ćwiczeniom, pozbyłam się nadwagi. Takie działania sprawiały, że w ciągu tygodnia byłam w stanie pozbyć się nawet 4 kg, co uważam za ogromny sukces.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone