Jesteś na:

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

16 18 20

Czas na puszysty sernik z rabarbarem i kokosowo – waniliową kruszonką. Ciasto można przygotować z dowolnymi, ulubionymi owocami, świetnie smakuje zarówno z truskawkami, jabłkami, jak i domowymi brzoskwiniami z zalewy. Dzięki wykorzystaniu części ciasta ze spodu i wzbogaceniu go wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi otrzymujemy zdrowszą wersję tradycyjnej kruszonki pełnej pustych kalorii.

 

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Składniki

Ciasto:

Mąka owsiana – 250g

Masło Extra – 80g

Jajko – 1 sztuka

Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka

Cukier brązowy – 2 łyżki

Masa serowa:

Twaróg chudy – 250g

Twaróg półtłusty – 200g

ser Ricotta – 250g

Mleko 1,5% – 1 szklanka

Jajko – 1 sztuka

Budyń w proszku (waniliowy) – 40g

Cukier – 1/2 szklanki (można użyć ksylitolu)

Kruszonka:

Wiórki kokosowe – 2 łyżki

Migdały – 1 łyżka (płatki)

Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

40% ciasta

Dodatkowo:

Rabarbar – 3 łodygi

Cukier – 1 łyżeczka

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło posiekać i zagnieść szybko z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać dodatkową łyżkę jogurtu naturalnego. Ciasto podzielić na dwie części, 60% wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm (łącznie z brzegami), 40% odłożyć do lodówki.

Rabarbar:

Łodygi rabarbaru dokładnie oczyścić, pokroić na 1 cm kawałki i posypać cukrem. Odstawić na 20-30 min, aby rabarbar nieco zmiękł.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową blendować do momentu uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Twaróg najlepiej uprzednio zamrozić i odmrozić w dniu przygotowywania ciasta, w ten sposób staje się bardziej kruchy i podatny na rozcieranie.

Kruszonka:

Odłożoną, mocno schłodzoną mniejszą połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cukier waniliowy (najlepiej cukier z prawdziwą wanilią) i bardzo delikatnie wymieszać, przecierając składniki między palcami w celu uzyskania kruszonki.

Do wyłożonej ciastem okrągłej formy wlać masę serową, na masie ułożyć delikatnie kawałki rabarbaru i całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w 180 °C około 50 min. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Lekki sernik z rabarbarem i kokosową kruszonką

Oceń
5.6/10. Oddano 5 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: