Jesteś na:

Leczenie zespołu jelita drażliwego opiera się na zmianie dotychczasowej diety

16 18 20

Sposób żywienia w zespole jelita drażliwego może znacząco złagodzić wszystkie dolegliwości, uspokoić pracę jelit i przyspieszyć oraz znacznie podnieść efektywność leczenia. Bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, które na przemian pojawiają się z zaparciami to główne objawy tej choroby. Wywoływać może ją wiele czynników, a zapadalność wciąż rośnie.

Zespół jelita drażliwego (IBS-Irritable Bowel Syndrome) jest przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego, która objawia się bólami brzucha oraz zaburzeniem rytmu wypróżnień. W jej przebiegu dochodzi do uszkodzenia strukturalnego jelit oraz zmian w procesach przemiany materii.



Zespół jelita drażliwego – leczenie

Leczenie choroby opiera się zarówno na środkach farmakologicznych jak i zmianie sposobu odżywiania (diecie). Ważne jest wytłumaczenie choremu istoty choroby, jej przebiegu i z czym się wiąże. Świadomy pacjent łatwiej zrozumienie zmiany jakie zachodzą w jego organizmie i szybciej zaakceptuje oraz podejmie się leczenia.

Farmakoterapia ma na celu zwalczenie objawów choroby. W większości przypadków stosuje się leki rozkurczowe, przeciwzaparciowe oraz przeciwbiegunkowe. Nierzadko zdarza się, że poprawa stanu chorego (zwłaszcza złagodzenie bólu, który towarzyszy chorobie) następuje dopiero po przyjęciu leków przeciwdepresyjnych. Stan psychiczny silnie wpływa na postępy leczenia.

W przebiegu przewlekłych biegunek wprowadza się antybiotyki. Z powyższymi dolegliwościami wiąże się uszkodzenie błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także zmiana mikroflory jelitowej. Pomocne w tym wypadku będą probiotyki odbudowujące naturalną florę bakteryjną.

Zespół jelita drażliwego – dieta

Jedzenie w pośpiechu obfitych, tłustych posiłków nie sprzyja jelitom, które są wrażliwe na zmiany i fermentację. Wówczas mogą wystąpić takie dolegliwości jak ból, wzdęci, biegunki czy zaparci. W leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest dieta oraz sposób w jaki spożywamy posiłki. Posiłki powinny być objętościowo małe, ale za to częste (4–5). Ważna jest spokojna atmosfera, jedzenie bez pośpiechu na siedząco. Wskazane jest gotowanie na parze i w wodzie, pieczenie w folii lub bez tłuszczu. Natomiast wystrzegać należy się smażenia czy grillowania. Zalecane są chude mięsa, wędliny, ryby, a z przypraw raczej te łagodne: koperek, pietruszka, majeranek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie.

W przypadku biegunek dobrze jest zaserwować sobie ryż czy ziemniaki lub gotowaną marchew. Unikać należy słodkiego mleka, a zamiast niego pić kefir czy jogurt. Niekorzystne są także soki owocowe (zawierają fruktozę) oraz słodycze.

Przy zaparciach należy zwiększyć dawkę błonnika pokarmowego i spożywać produkty takie jak: pieczywo i makarony pełnoziarniste, otręby, grube kasze, warzywa surowe oraz owoce. Dzienna porcja błonnika może dochodzić do 50 g.

Produkty wskazane przy biegunkach:

  • pszenne pieczywo, ewentualnie graham, drobne kasze (kukurydziana, krakowska, manna, perłowa), ryż, gotowane ziemniaki
  • napar z suszonych jagód, kakao na wodzie, kisiel, galaretki, marchew gotowana, tarte jabłko
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler), sałata, cykoria
  • jogurt naturalny i kefir
  • chude gotowane mięso i ryb

Produkty wskazane przy zaparciach:

  • pieczywo razowe i mieszane
  • makaron razowy, grube kasze
  • płatki zbożowe
  • otręby owsiane
  • surowe warzywa (sałata, pomidory, cykoria, marchew, pietruszka, seler, buraki czerwone, papryka)
  • kompot z suszonych śliwek, bulion warzywny, napary z ziół (mięty, pokrzywy, rumianku lub kopru)
  • suszone śliwki, morele, rodzynki

Zespół jelita drażliwego jest chorobą, która cechuje się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W leczeniu tej choroby bardzo ważną rolę odgrywa dieta i zmiana sposobu odżywiania. Ważne są regularne, małe posiłki, a w ich skład powinny wchodzić produkty lekkostrawne, nie podrażniające przewodu pokarmowego oraz jelit, które cechują się wzmożoną drażliwością.

Oceń
Leczenie zespołu jelita drażliwego opiera się na zmianie dotychczasowej diety - 6.9/10. Oddano 16 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?