Jesteś na:

Kurkuma, rozmaryn, imbir - właściwości i zastosowanie przypraw antynowotworowych!

16 18 20

Choroby nowotworowe to udręka współczesnej cywilizacji. Aby zmniejszyć podatność organizmu na procesy nowotworzenia, powinieneś zadbać o swoją dietę. Zioła i przyprawy wykazują szeroki zakres właściwości farmakologicznych. Wzbogacając potrawy odpowiednimi przyprawami, możemy dostarczyć organizmowi dodatkowej ochrony. Naukowcy są zgodni – najlepiej działają kurkuma, imbir i rozmaryn. Jak stosować je na co dzień, by skutecznie bronić się przed chorobą nowotworową?

Badania wskazują, że wśród współczesnych nacji, najmniejszą zachorowalnością na raka cieszą się Hindusi. Dzięki stosowaniu mnóstwa przypraw w swojej kuchni mogą pochwalić się żelaznym zdrowiem. Może warto, więc rozsmakować się w indyjskim curry?

Świadectwo walki przeciwko rakowi za pomocą właściwego sposobu odżywiania, pozostawił David Servan – Schreiber. W swoich pracach wymienia przyprawy, jako jeden z głównych składników terapeutycznych – składników codziennej diety, którą sam stosował przez wiele lat zmagając się glejakiem mózgu.



Kurkuma – właściwości i zastosowanie

Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat.  Obecnie stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, a także schorzeń wątroby i układu sercowo – naczyniowego. Skutecznie wspomaga też pracę systemu nerwowego. Liczne prace naukowe dowodzą, że zawarty w niej związek – kurkumina wpływa na ograniczenie podatności na różne postacie choroby nowotworowej. Ma ona zdolność wnikania do wnętrza komórek kancerogennych. Dzięki temu efektywnie je zwalcza. Badacze klinicyści potwierdzili, że jej działanie w terapii nowotworów jest niezwykle skuteczne. Faktycznie, kurkumina jest w stanie zablokować wzrost raka. Przyczynia się do zmniejszenia istniejących już guzów, aż o zdumiewające 81% – informują badacze z UCLA. Co więcej, według najnowszych doniesień, okazuje się, że ma też właściwości inhibicyjne w przypadku wirusa HIV i choroby Alzheimera.

Niemniej jednak, by składnik ten mógł w pełni zadziałać, należy połączyć go z czarnym pieprzem lub papryką. Można też rozpuścić ją w oliwie z oliwek lub zastosować do tego celu dostępny zazwyczaj w każdym domu – olej rzepakowy. Wówczas jest lepiej przyswajana. Zastosowanie kurkumy jest szerokie. Przyprawa ta najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, ale też do domowych wypieków. Dzięki swej żółtej barwie, z pewnością uatrakcyjnia wygląd przyprawianych nią potraw. Właściwie jej zastosowanie w sferze kulinarnej ogranicza wyłącznie nasza fantazja.

Kup kurkumę z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Rozmaryn – właściwości i zastosowanie

Obfitująca w zioła dieta śródziemnomorska przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca, ale też nowotworów. Jednym z najczęściej stosowanych, przez mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego dodatków jest rozmaryn. Wyniki badań dowodzą, że jest on ziołem o szczególnym potencjale antyrakowym. Posiada zdolność tłumienia rozwoju nowotworów organów wewnętrznych, m.in. płuc, wątroby i żołądka, będących jeszcze we wczesnym stadium. Aktywne działanie rozmarynu daje obiecujące wyniki w terapii czerniaka i białaczki, ale jest szczególnie skuteczne w przypadku raka jelita grubego, piersi i prostaty. Fenole, które zawiera hamują inwazję komórek kancerogennych i w pewnym stopniu są w stanie zapobiegają powstawaniu przerzutów.

W kuchni wykorzystuje się zarówno świeży, jak i suszony rozmaryn. Jego charakterystyczny aromat sprawia, że często staje się składnikiem marynat, ponieważ doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Bywa też po prostu wrzucany do oliwy dla nadania jej aromatu. Kwiaty rozmarynu mogą być niebanalnym dodatkiem do sałatek. Ze względu na swój orzeźwiający smak jest stosowany, jako składnik napojów i wytrawnych deserów.

Kup rozmaryn z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Imbir – właściwości i zastosowanie

Od niepamiętnych czasów na całym świecie, w różnych dolegliwościach stosuje się imbir. Jest on silnym środkiem przeciwzapalnym. Z tego względu znajduje zastosowanie w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, ale też dolegliwości reumatologicznych. Ułatwia trawienie i usprawnia metabolizm. Związki czynne w nim zawarte wpływają ochronnie na śluzówkę żołądka i zapobiegają powstawaniu wrzodów. Okazuje się też skuteczny w hamowaniu nudności i wymiotów, dlatego jego stosowanie polecane jest osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną, bądź morską oraz pacjentom po operacjach.

Wyniki badań dowodzą, że rozmaryn jest ziołem o szczególnym potencjale antyrakowym.

Wyniki badań dowodzą, że rozmaryn jest ziołem o szczególnym potencjale antyrakowym.

Imbir posiada szczególne miejsce w kuchni Azjatyckiej. Nie dziwi więc zatem fakt, że to właśnie Malezyjscy naukowcy donoszą, że imbir zabezpiecza przed uszkodzeniem DNA i to aż o 68%. Okazuje się, że nie tylko zabija komórki rakowe, ale też zapobiega ich namnażaniu i rozprzestrzenianiu się ich po organizmie. Właściwości przeciwnowotworowe imbiru są przypisywane obecności składników aktywnych takich, jak gingeroli i paradol.

Imbir świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup czy sałatek i dań rybnych. W sproszkowanej postaci, dodany do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości. W nadchodzące zimowe wieczory może towarzyszyć nam również w postaci napoju rozgrzewającego. Wystarczy pokroić korzeń w plastry, zalać wrzątkiem i pozostawić na pewien czas do zaparzenia.

Będąc świadomym działania wyżej opisanych cudów natury, nie pozostaje już nic innego, jak tylko korzystać z nich jak najczęściej.

Życzę zdrowia i udanych eksperymentów kulinarnych!

Kup imbir z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Piśmiennictwo:

  1. Disilvestro et al. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people., Nutrition Journal 11, s.79, 2012.
  2. Jauakumar R, Kanthimathi MS, Dietary species protect against hydrogen peroxide-induced DNA damage and inhibit nicotine-induced cancer cell migration., Food Chemistry 134, s.1580-1584, 2012.
  3. Ngo SN, Williams DB, Head RJ, Rosemary and cancer prevention: preclinical perspectives., Crit Rev Food Sci Nutr. 51, 2011.
  4. Petiwala SM, Puthenveetil AG, Johnson JJ, Polyphenols from the Mediterranean herb rosemary (Rosmarinus officinalis) for prostate cancer., Front Pharmacol 4, 2013.
  5. Sinha R, Anderson DE, Mcdonald SS, Greenwald PP, Cancer Risk and Diet in India., J Postgrad Med 49, s.222-228 , 2003.
  6. Servan-Schreiber D, Antyrak. Nowy styl życia., Wydawnictwo Albatros, 2008.
  7. Shukla Y, Singh M, Cancer preventive properties of ginger: A brief review ., Food and Chemical Toxicology 45, s.683–690, 2007.
Oceń
Kurkuma, rozmaryn, imbir - właściwości i zastosowanie przypraw antynowotworowych! - 7.0/10. Oddano 23 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Bogdan 03.09.2015, 3:28

    Znajduje się w grupie ryzyka i tu moje pytanie chciałbym dowiedzieć się czy jest dostępny na rynku suplement który jest naprawdę skuteczny ponieważ wiele produktów z jakimi się do tej pory spotkałem wykazywała niebywale niską bioaktywność. Czytałem wiele na temat kurkuminy która hamuje rozwój komórek nowotworowych i szukam najlepszego rozwiązania

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 03.09.2015, 6:44

      Raczej jesteśmy zwolennikami zdrowej i zbilansowanej diety, w której obecne będą substancje przeciwnowotworowe, takie jak antyoksydanty. Suplementy przydają się jedynie w stanach chorobowych lub w przypadku silnych niedoborów. Prewencyjnie polecamy zastosować tego rodzaju dietę, ponieważ wpływa całościowo na wzmocnienie i poprawę kondycji organizmu, a także nie przyczyni się do zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwory.

      Odpowiedz
  • Magda 12.10.2016, 4:48

    Moja mama miała zwyrodnienie stawów biodrowych. W zeszłym roku przeszła operację na prawe biodro ale lewe też ją nadal pobolewało – lekarz zakładał, że i tutaj będzie potrzebna operacja. Wyczytała właśnie, że kukuma przeciwdziała wszelakim zwyrodnieniom kości i codziennie rano na czczo wypija szklankę wody z cytryną miodem i dwoma łyżeczkami kurkumy i o dziwo ból spowodowany chodzeniem na lewym biodrze ustąpił. Wprawdzie operacja będzie i tak nieunikniona, bo za późno zaczęła „o siebie dbać”, lecz faktycznie teraz moze funkcjonować. Jeżeli ktoś chciałby spróbować tej mieszkanki, to osobiście mogę polecić, jeżeli chodzi o jej właściwości zdrowotne, ale trzeba uważać, bo smak może odrzucić 😀

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?