Jesteś na:

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy

16 18 20

Kuchnia hiszpańska to obok włoskiej i orientalnej, jedna z najpopularniejszych sposobów inspiracji przygotowywania potraw. Niesamowicie aromatyczna, bazująca głównie na naturalnych składnikach, kolorowa, a przede wszystkim bardzo smaczna. Znajduje wielu miłośników, a spędzone wakacje na Półwyspie Iberyjskim często zachęcają do zgłębiania wiedzy na temat samej kultury i gotowania wyśmienitych dań po powrocie do domu.

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska kształtowana była na podstawie wpływów z wielu regionów. Wyróżnia się wpływy arabskie, angielskie, francuskie i meksykańskie. Nie stanowi jednolitego sposobu przygotowywania potraw, bowiem każdy region szczyci się swoim popisowym daniem. Na różnice duży wpływ ma bliskość Morza Śródziemnego, naturalne ukształtowania terenów, tradycja czy też historia związana z regionem.

Jest to kuchnia barwna, aromatyczna, stosująca mnóstwo warzyw i owoców oraz ryb, owoców morza. Bazuje na naturze i tym, co nam ofiaruje. Bogactwo swego smaku zawdzięcza zastosowaniu ziół, które podkręcają smak każdej potrawy. Klimat śródziemnomorski korzystnie wpływa na uprawę wielu warzyw i owoców, które poprzez obecność hiszpańskiego słońca zyskują niesamowity i niepowtarzalny smak. Można powiedzieć, że w Hiszpanii, niezależnie od regionu króluje oliwa z oliwek, będąca uwieńczeniem smaku wielu dań. Ten istny nektar bogów zawiera wiele cennych składników i właściwości wpływających na zdrowie człowieka. 

Oprócz przepysznych owoców i warzyw Hiszpania słynie z bogatej tradycji wyrobów charakterystycznych, suszonych szynek i przygotowywania różnego gatunku mięs. Ponadto wyśmienite hiszpańskie wino idealnie łączy się z różnego rodzaju, często niskokalorycznymi serami, z których wybrać możemy najbardziej odpowiadające nam smaki.

Kuchnia hiszpańska – tradycje

Oprócz przepięknych krajobrazów Hiszpania posiada bogate tradycje związane ze spożywaniem posiłków. Jest to kraj południowy, o ciepłym klimacie, co sprzyja biesiadowaniu, ucztowaniu do późnych godzin nocnych w gronie rodziny i znajomych. Wpisuje się to w śródziemnomorską piramidę żywieniową, która jest uważana za najzdrowszą. Wspólne posiłki są jej podstawą. Hiszpanie uwielbiają „fiesty”, zabawy, wszelkiego rodzaju święta, kiedy to mogą wraz z najbliższymi udać się do restauracji i delektować się przysmakami swej kuchni.

Czas spożywania posiłków dla Hiszpanów jest bardzo ważny. Zwykle późne kolacje jadają razem, gdyż wcześniej jest na tyle ciepło, że większość osób wypoczywa w trakcie siesty. Moment wspólnego zasiadania do stołu, to nie tylko kwestia spożycia wspólnego posiłku, ale także rozmowy, radości i prawdziwego ucztowania.

Zwykle rano można zaobserwować wypełnione ogródki barowe osobami niespiesznie podążającymi do pracy. Hiszpanie często nie zjadają w domu śniadania, lecz siadają w pobliskich barach i w promieniach porannego słońca popijają pobudzającą kawę i zjadają niewielkie śniadanie. Po paru godzinach od śniadania, zwykle jada się lunch, a wieczorem obfitą kolację.

W Valencii bardzo popularnym daniem na bazie ryżu i szafranu jest paella, która w różnych odmianach może zawierać owoce morza, kurczaka czy kawałki mięsa z królika, przyrządzana i podawana jest w jednym dużym naczyniu przypominającym patelnię. Kolejną potrawą, z której słynie kuchnia hiszpańska jest gazpacho, odpowiednik chłodnika wykonywanego głównie z pomidorów i papryki. Bardzo popularnym daniem jest tortilla de patatas, wykonana z ziemniaków i przypominająca nieco pulchny omlet. Mówiąc o kuchni hiszpańskiej nie można zapomnieć o tapas, czyli małych przekąskach zwykle podawanych w różnych barach, za którymi przepadają nie tylko rodowici Hiszpanie, ale także większość turystów odwiedzających Półwysep Iberyjski. Świetnie smakują w towarzystwie wina lub hiszpańskiego piwa. Kolejnym sztandarowym daniem jest patatas bravas, uważane za przystawkę. Są to pokrojone w kostkę ziemniaki, które podobnie jak frytki smażone są na głębokim oleju i podawane ze specjalnym sosem salsa brava (z wędzonej papryki – pimentón).

Obok wina, z którego słynie Hiszpania oraz piwa, często spożywanego w upalne dni, nierzadko na stole pojawia się dzban hiszpańskiej sangrii, która powstaje na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców i lodu. Ze słodkości bardzo popularne są churros w formie długich pałeczek o przekroju gwiazdy, smażone na głębokim oleju, które macza się w gorącej czekoladzie.

Kuchnia hiszpańska – przepisy

Przepis na hiszpańskie gazpacho

Składniki:

  • pomidory
  • czerwona papryka
  • ogórek zielony
  • cebula
  • czosnek
  • bulion (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie: warzywa kroimy w kosteczkę wraz z cebulą oraz czosnkiem, kropimy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy przyprawami. Następnie odkładamy na jakiś czas do lodówki. Po krótkim czasie warzywa wyjmujemy z lodówki i wrzucamy do blendera. Aby ułatwić blendowanie można warzywa podlać bulionem. Następnie po zblendowaniu warzyw, przecedzamy gazpacho przez sito i w ten sposób uzyskujemy gładką masę. I gotowe!

rozwiń
Przepis na tortillę z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • cebula
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie: pokrojoną cebulę smażymy do zeszklenia się. Do przygotowanej wcześniej miseczki dodajemy jajka oraz przyprawy. Pokrojone w plastry ziemniaki podsmażamy na oleju przez ok. 10 minut. W naczyniu żaroodpornym na papierze układamy ziemniaki i czekamy aż wystygną. Do ubitych jajek dodajemy cebulę oraz ziemniaki i doprawiamy. Na rozgrzany na patelni olej wylewamy zawartość miski, tak, by nasza tortilla miała odpowiednią grubość. Wstępnie obsmażamy, a następnie smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, z dwóch stron, aż będzie zarumieniona. Usmażoną tortillę wykładamy na talerz.

rozwiń
Przepis na churros

Składniki:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • cynamon, wanilia

Przygotowanie: w garnku roztapiamy masło z wodą, cukrem, solą. Do wrzątku wrzucamy mąkę z cynamonem i wanilią, a następnie zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Po ostudzeniu, wbijamy jajka do masy ciągle miksując. Ciasto będzie dość gęste, ale gładkie. Przez rękaw cukierniczy o przekroju gwiazdki, wyciskamy ciasto o długości około 10 cm na rozgrzany olej i smażymy na brązowy kolor. Po ostudzeniu churros można obsypać cukrem pudrem i podawać z sosem czekoladowym.

rozwiń

Kuchnia hiszpańska uwodzi swym smakiem i aromatem. Kto odwiedziłkiedykolwiek te rejony, to na pewno znalazł swoją ulubioną potrawę. Hiszpańskie dania odtwarzane w domowym zaciszu czy też spożywane w restauracjach, przenoszą nas w ciepłe, latynoskie klimaty, a z każdym kęsem na naszych ustach pojawia się uśmiech.

 

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Oceń
Kuchnia hiszpańska – charakterystyka, tradycje i przepisy - 7.4/10. Oddano 25 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?