Jesteś na:

Kuchnia bułgarska – charakterystyka, tradycje i przepisy

16 18 20

Kuchnia bułgarska jest wielobarwna, różnorodna, a jej korzenie sięgają pradawnych czasów. Często kojarzona jest z popularnymi, nadmorskimi kurortami, ale tak naprawdę jej serce tkwi w domowych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Smaki kuchni bułgarskiej silnie wiążą się z tradycjami kuchni bałkańskiej, do której zalicza się wiele sąsiadujących państw.

Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska to przede wszystkim symfonia aromatów i smaków, które przeplatają się między sobą. Na jej obecny kształt miało wpływ wiele innych kuchni w tym grecka, macedońska czy turecka. W jej tradycyjnych daniach dominują duszone i pieczone warzywa oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni bułgarskiej, które często stanowi podstawę wielu dań, jest papryka. Z drugiej strony w wielu bułgarskich przepisach można znaleźć lekkie i świeże sałatki czy zdrowe zupy.

Smak orientu przyniesiony z Turcji i europejska kuchnia, miesza się w sporej ilości bułgarskich dań. Desery Bułgarów są bardzo słodkie, z dużą ilością miodu oraz orzechów.

Kuchnia bułgarska – tradycje

Kuchnia bułgarska przepełniona jest starymi przepisami pochodzącymi z dawnych czasów. Zwykle latem podaje się różnego rodzaju mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, wieprzowinę i wszelkiego rodzaju zupy, natomiast w okresie jesienno-zimowym stawia się na uzupełnianie witamin i składników mineralnych przy pomocy warzyw i owoców. Bułgarzy równie chętnie spożywają ryby. Bardzo dużą rolę odgrywa czosnek, który nie tylko nadaje smak potrawom, ale działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność organizmu. W każdym bułgarskim domu nie może zabraknąć również chleba, który podobnie jak w Polsce jest niezwykle popularny.

Bułgaria pełna jest wyśmienitych serów, o których warto pamiętać wybierając się w tamte rejony. Jednym z popularniejszych jest ser sirene, który w smaku przypomina fetę, co zapewne jest efektem sposobu konserwowania za pomocą moczenia w solance. Bardzo charakterystyczny, pikantny smak posiada ser kaszakwał.

Bułgarzy uwielbiają nadawać niezwykłe aromaty swoim potrawom dzięki bogatej gamie przypraw. Jedną z najczęściej stosowanych jest czubrica. Posypane nią potrawy posiadają wyjątkowy smak.

Bułgarzy słyną z wyjątkowego w smaku gulaszu – gjuwecz, który jest niezwykle popularny wśród turystów. Ponadto często w restauracjach można się spotkać z drobnymi, drobiowymi kuleczkami, które serwowane są jako przystawka. Jak już wcześniej wspominaliśmy, nierzadko serwowane są zupy, a jedną z najpopularniejszych jest czorba, w której skład wchodzi m.in. cukinia, ryż, feta oraz pokrzywa.

Bułgarzy uwielbiają potrawy grillowane, a wśród nich słynne kebabecze – mięso na patyku oraz grillowane warzywa np. cukinia czy nadziewane papryki. Desery są także ważnym aspektem kulinarnym kuchni bułgarskiej. Turyści i nie tylko zachwycają się bakławą, słodkim ciastem przekładanym orzechami. Do tego wszystkiego spożywa się tradycyjną wódkę, produkowaną z owoców takich jak winogrona, jabłka czy figi, nazywaną rakiją. W Bułgarii nie brakuje także dobrej jakości win, które równie dobrze pasują do dań tej kuchni.

Kuchnia bułgarska – przepisy

Przepis na sałatkę szopską

Składniki:

  • 100 g ogórków
  • 100 g pomidorów
  • 80 g cebuli
  • papryka
  • oliwki
  • ser owczy
  • olej
  • ocet
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: pomidory i ogórki pokroić w kostkę, a pokrojoną paprykę przypiec na patelni. Cebulę pokroić i wrzucić do reszty warzyw. Tak samo postąpić z oliwkami. Dodać odrobinę oleju i octu oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec posypać startym serem.

rozwiń
Przepis na Tarator (chłodnik)

Składniki:

  • 0,5 l kwaśnego mleka
  • ogórek
  • łyżka masła
  • wiązka kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • sól

Przygotowanie: ogórka należy obrać i pokroić w drobne kwadraciki. Następnie kwaśne mleko wymieszać z wodą i dodać pokrojone ogórki, rozgnieść czosnek i dodać pokrojony koper. Wszystko wrzucić do zupy. Dosolić do smaku, odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem dodać masło i zmielone orzechy.

rozwiń

Kuchnia bułgarska to różnorodność smaków i aromatów. Przepisy łączą w sobie wpływy całej kuchni bałkańskiej. Jej podstawą są warzywa i różnego rodzaju mięsa, jednak nie brakuje również świeżych, zielonych sałatek. Dopełnieniem bułgarskich posiłków są wina oraz specjalny gatunek wódki – rakija.

 

Oceń
Kuchnia bułgarska – charakterystyka, tradycje i przepisy - 4.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?