Przepis na krem z zielonego groszku

To jest łatwe Idealne na Obiad

Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was.

Składniki

Przepis na 4 porcje

Groszek zielony – łuskany (400 g)

Cebula  – 1 sztuka

Czosnek – 2 ząbki

Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki

Masło Extra – 1 łyżeczka

Bulion warzywny – 2 szklanki

Szczypiorek

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny

Sól

Grzanki: 

Chleb żytni – 2 kromki

Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki

Czosnek – 1 ząbek

Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

P1090702

 

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami.

P1090696

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *