Jesteś na:

Koper włoski – działanie, koper dla niemowląt. Nasiona kopru włoskiego

16 18 20

„Koper włoski nie zaszkodzi żadnemu człowiekowi zjedzony na surowo. W każdej postaci spożyty uszczęśliwi człowieka, nada on skórze ładnego koloru i przyjemnego zapachu, wspomaga też trawienie” – to słowa Hildegardy, kobiety, która mimo nieznajomości budowy i właściwości ziół skutecznie stosowała je wieki temu w celach leczniczych, czego słuszność potwierdzają aktualne doniesienia naukowe.

Koper włoski

Koper włoski istnieje również pod enigmatyczną nazwą fenkuła włoskiego, co dodatkowo podkreśla jego działanie stymulujące libido. Warzywo to pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, na co wskazuje stosowany epitet, a uprawiany jest nie tylko w krajach europejskich (w tym również w Polsce!), ale także w krajach azjatyckich. Ta dwuletnia roślina zielna zaliczana jest do rodziny selerowatych. Wygląd dojrzałych owoców kopru włoskiego jest bardzo charakterystyczny, gdyż spłaszczona bulwa składa się z licznych łodyg, które przypominają łodygi selera naciowego rozszerzonego u dołu i połączonego w kulę, z której wyrastają pojedyncze cieńsze odnogi zakończone delikatnymi, koperkowymi liśćmi.

Koper włoski jest rośliną kulinarną, leczniczą i kosmetyczną. Można go spożywać na surowo, podgotować lub zblanszować, grillować bądź wykorzystywać w celach aromatyczno-smakowych. Cechą wyróżniającą fenkuł jest jego lekko słodko-lukrecjowy, a jednocześnie nieco pikantny smak i anyżkowy zapach, czego nie spodziewają się osoby spożywające tradycyjny koper. W celach leczniczych stosuje się owoce kopru włoskiego oraz pozyskiwany z rośliny olejek koprowy. Ten ostatni można wykorzystać ponadto w kosmetologii do produkcji preparatów do pielęgnacji cery tłustej.

Koper włoski – działanie

Słodko-lukrecjowy w smaku fenkuł wykazuje szeroki, pozytywny wpływ na organizm człowieka szczególnie w obrębie przewodu pokarmowego, układu oddechowego i moczowo-płciowego. Omidvair i jego współpracownicy stwierdzili w swoim badaniu kontrolowanym próbą placebo łagodzące działanie kopru włoskiego podczas bólów menstruacyjnych, na które skarżą się kobiety. Wspomniane działanie na przewód pokarmowy opiera się na usprawnieniu procesu trawienia, przywróceniu perystaltyki i działaniu łagodzącym.

Olejek z kopru włoskiego posiada właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, które występują na całej długości przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej po odbytnicę, dzięki czemu usprawnia trawienie spożytego pokarmu. Stosowany jest on w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, polecany pacjentom ze zgagą lub stwierdzonym refluksem, gdyż posiada właściwości łagodzące. Wykorzystywany jest ponadto w celu pobudzenia spowolnionej perystaltyki żołądka i jelit z powodu nieprawidłowych nawyków żywieniowych oraz niskiej aktywności fizycznej. Łagodzi nabrzmienia i wzdęcia, działając wiatropędnie.

Olejek fenkułowy można znaleźć w składzie niektórych leków przeznaczonych do leczenia schorzeń układu oddechowego, ponieważ ma on działanie wykrztuśne. Polega ono na zwiększaniu objętości i zmniejszaniu gęstości wydzieliny oskrzelowej, co zdecydowanie ułatwia jej odkrztuszanie.

Istnieją badania potwierdzające działanie przeciwbakteryjne wyciągów z kopru włoskiego m.in. wobec szczepów bakterii E.coli, która naturalnie bytuje w przewodzie pokarmowym człowieka, ale w zbyt dużych ilościach ma działanie szkodliwe, H. Pylori powodującej stany zapalne i choroby żołądka, a także Listeria monocytogenes wywołującej listeriozę. Warto dodać, że napar z suszonych liści nie jest wystarczająco stężony, aby walczyć w sposób naturalny z wymienionymi bakteriami, ale informację tę wykorzystuje się w celach farmaceutycznych.

Koper włoski dla niemowląt

Koper włoski jest zdecydowanie bezpiecznym ziołem dla maluchów. Wiele badań naukowych udowodniło, że podawanie niemowlętom naparu z kopru włoskiego pomaga w łagodzeniu objawów nieprzyjemnej zarówno dla mamy, jak i dziecka kolki niemowlęcej. W pediatrii można spotkać nie tylko jednoskładnikowe herbatki przeznaczone do zapobiegania kolce niemowlęcej, ale również herbatki z kopru w połączeniu z olejkiem anyżowym.

Zakup herbatki z kopru włoskiego dla niemowląt powinien być poprzedzony analizą składu wybranego produktu. Należy zwrócić baczną uwagę na zawartość cukru w produkcie, gdyż w bardzo licznych herbatkach stoi on na pierwszym miejscu pod takimi nazwami jak: syrop glukozowo-fruktozowy, melasa, cukier inwertowany, laktoza, glukoza, maltodekstryna. Warto też zerknąć na samą nazwę. Jeśli brzmi ona mniej więcej jak „herbatka o smaku kopru włoskiego”, powinna zapalić się nam czerwona lampka sygnalizująca niewielką zawartość samego kopru włoskiego, gdyż sam producent określił go w kategoriach smaku. Najbezpieczniej, najzdrowiej i najtaniej jest kupić tradycyjną herbatę ziołową z kopru włoskiego, którą znajdziemy nie na dziale dziecięcym, lecz w dziale herbat w każdym większym gabarytowo sklepie, hipermarkecie lub w aptece.

Nasiona kopru włoskiego

Zielonkawe lub brązowe nasiona fenkułu z wyglądu podobne są do nasion powszechnie znanego kminku. Stanowią ciekawą przyprawę wykorzystywaną w daniach kuchni indyjskiej, którym nadają wyjątkowego, bardzo charakterystycznego korzennego smaku i aromatu. Nie powinno to dziwić, że właśnie kuchnia indyjska, bogata w czerwone mięso, gęste i wysokokaloryczne sosy bazujące na mleczku kokosowym i tłuszczu wytopionym z przygotowywanych mięs, chętnie wykorzystuje do dań nasiona kopru włoskiego. Mają one bowiem działanie podobne do całej rośliny. Poprawiają procesy trawienne, działają łagodząco, usprawniają opróżnianie żołądka i perystaltykę jelit, zachowując ciągłość procesów trawiennych. Zapobiegają wzdęciom, regulują wydzielanie żółci i soków trawiennych, dając uczucie komfortu po spożytym, ciężkostrawnym posiłku.

Fenkuł jest wartościową rośliną dla osób z licznymi komplikacjami trawiennymi. Warto mieć w domu opakowanie herbaty ziołowej z kopru włoskiego na wypadek nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Zdecydowanie dobrze jest wypić ciepły napar z fenkuła jako alternatywę dla farmaceutycznych preparatów na poprawę trawienia.

Literatura:

  1. Posch H., Co to jest medycyna Hildegardy, Tom 1. Wyd Czuwajmy, Gdańsk-Oliwa 2001, s. 6–38. 
  2. Jassem-Bobowicz J. M., Domżalska-Popadiuk I., „Zioła i leki stosowane w okresie laktacji”, Ann. Acad. Med. Gedan., 2016, 46, 8794,
  3. Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen, cz. II., Borgis – Postępy Fitoterapii 2/2014, s. 104109,
  4. Omidvar S., Esmailzadeh S., Baradaran M., Basirat Z., Effect of fennel on pain intensity in dysmenorrhoea: a placebo controlled trial. Ayu 2012, 33, 2, s. 311329,
  5. Mohsenzadeh M., Evaluation of antibacterial activity of selected Iranian essential oils against Staphylococcus aureus and Escherichia coli in nutrient broth medium. Pak J Biol Sci 2007, 10, s. 36937, 
  6. Cantore P.L., Iacobelli N.S., Marco A.D. i wsp., Antibacterial activity of Coriandrum sativum L. and Foeniculum vulgare Miller var. vulgare (Miller). Essential oils. J Agric Food Chem 2004, 52, s. 786266,
  7. Mahady G.B., Pendland S.L., Stoia A. i wsp., In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastro-intestinal disorders. Phytother Res 2005, 19, s. 98899.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.