Jesteś na:

Kombucha – gdzie kupić, cena, opinie. Skutki uboczne stosowania kombuchy

16 18 20

Kombucha czy Kombucza? Grzyb, herbata czy napój gazowany? Producenci żywności prześcigają się w pomysłach na napoje orzeźwiające z jej udziałem. Z cytryną, mięta, a może chmielem? Jeśli już znajdziemy ją na sklepowej półce lub w kawiarnianym menu, to czy mogą ją popijać wszyscy? Jakie ma pozytywne i negatywne skutki dla organizmu? Zachęcam do lektury.

Kombucha

Kombucha lub kombucza jest to fermentowany napój herbaciany wytworzony przez połączenie:

  • herbaty liściastej,
  • cukru (100 g/1 l wody)
  • japońskiego grzybka herbacianego.

W ten sposób uzyskuje się lekko musujący orzeźwiający napój, którego barwa zależy od rodzaju użytej herbaty zielonej lub czarnej – od jasnoszarej do ciemnobrązowej. Sam grzybek herbaciany stanowi galaretowaty, celulozowy twór na powierzchni, w którym żyją w symbiozie różnorakie mikroorganizmy, głównie bakterie (z gatunku Acenobacter i Gluconobacter) i drożdże (SaccharomycesSaccharomycodesSchizosaccharomycesZygosaccharomycesDekkera,
CandidaTorulospora,KoleckeraPichiaMycotorulaMycoderma). Wiele badań podaje mnogość tych gatunków, a także ich zmienność i namnażanie w zależności od etapu fermentacji, podczas której ostatecznie tworzą się kwasy organiczne jak octowy, glukonowy, glukuronowy, cytrynowy, mlekowy, jabłkowy winowy, malonowy, szczawiowy, bursztynowy, pirogronowy, usninowy oraz etanol (maksymalnie 0,5 do 2%  w produkcie końcowym), dwutlenek węgla, cukry (sacharoza, glukoza, fruktoza), ale również m. in. witaminy z grupy B i aminokwasy.

Kombucha – skutki uboczne

Kombucha nie jest wskazana dla:

  • diabetyków – ze względu na obecność cukru,
  • dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, kierowców pojazdów i operatorów maszyn – z uwagi na zawartość alkoholu,
  • pacjentów ze schorzeniami jelit przebiegającymi z biegunką – z uwagi na działanie przeczyszczające,
  • pacjentów onkolologicznych i w zaostrzeniu choroby przewlekłej – z uwagi na szeroki wachlarz antyoksydantów oraz brak badań na ludziach, zaleca się ostrożność w stosowaniu u pacjentów poddawanych intensywnej radio – lub chemioterapii.

Ze względu na szeroki wachlarz mikroorganizmów bytujących na japońskim grzybku herbacianym oraz dużej dynamice fermentacji napoju Kombucha zaleca się ostrożność i umiar w stosowaniu. Biegunki, zaparcia czy bóle głowy mogą być wywołane przez różnorodność mikrobiologiczną produktu, a także szeroki zakres polifenoli w napoju, co może potęgować działanie detoksykacyjne.  

Kombucha – gdzie kupić, cena

Kombuczę można kupić w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Dostępna jest w wielu postaciach.

Napojów:

  • kombucha z mieszanki herbaty czarnej i zielonej z dodatkiem ziół kosztuje ok. 14 zł za butelkę o pojemności 750 ml.
  • kombucha z herbaty zielonej – 5, 71 – 18, 91 zł /500 ml
  • kombucha z herbaty czarnej – 5, 71 – 18 – 18, 91 zł/ 500 ml
  • kombucha z dodatkiem: pokrzywy – chmielu – mięty – 11, 61 – 25,90 zł / 750 ml oraz 5,59 – 18,91 zł / 300 ml
  • kombucha z dodatkiem: cytryny – aloe vera – 7,51 – 9,88 zł  / 500 ml

Herbaty do zaparzania:

  • herbata zielona smakowa Sencha Kombucha – 10,59 zł/ 50g
  • herbata zielona Kombucha z dodatkiem skórki z cytryny – 6, 93 – 7, 45 zł / 50 g

Kombucha – opinie

W świetle badań naukowych kombuczy przypisuje się wiele działań leczniczych i prozdrowotnych. Powstałe w wyniku fermentacji składniki wpływają na zahamowanie wzrostu Shigella sonnei, Escherichia coli, Salmonella entreritidis i Salmonella typhimurium. Bakterie te wywołują popularne zatrucia pokarmowe jak czerwonka czy salmonella. W dobie rozwiniętej służby zdrowia oraz dostępności antybiotykoterapii oba schorzenia są kwalifikacją do leczenia szpitalnego z uwagi na szybkie odwodnienie pacjenta i nieprzewidywalny przebieg zatrucia. Kombuchę należy więc traktować jak dodatkowe źródło bakterii probiotycznych, nie jako środek zaradczy w przypadku biegunki.

Ze względu na szerokie spektrum bakterii, drożdży oraz innych substancji mogących wywołać efekt prozdrowotny sugeruje się, że fermentowany napój herbaciany uchroni organizm przed nowotworem, chorobami krążenia, poprawi funkcje trawienne oraz wzmocni układ odpornościowy. Od dawna ludzkość poszukuje cudownego panaceum na wszystkie dolegliwości. Wątpliwym jest, żeby fermentowana herbata niezależnie od gatunku okazała się eliksirem wieczności w przypadku nowotworów czy chorób cywilizacyjnych. Na oba schorzenia często pracujemy latami sięgając po używki typu papierosy czy alkohol lub żywność typu fast food. Dotychczasowe badania potwierdzają jedynie tzw. potencjał oksyrekukcyjny kombuchy, czyli jej siłę w walce z wolnymi rodnikami. Wysunięto nawet o hipotezy sugerujące działanie ochronne kombuchy względem nadużywania paracetamolu, jednak brak jest badań odnośnie interakcji pomiędzy herbatą kombucha a powszechnie dostępnymi lekami.

Podsumowując, kombucha jest z pewnością nową alternatywą na rynku napojów chłodzących, która być może z czasem wpisze się w dziedzinę żywności funkcjonalnej.

 

Literatura:

  1. Sreeramulu G., Zhu Y., Knol W.: Characterization of Antimicrobial Activity in Kombucha Fermentation. Engeneering of the Life Science (Abstract). Volume21, Issue1, February 2001, Pages 49-56
  2. Dufresne C., Farnworth E.: Tea, Kombucha, and health: a review. Food ResearcInternational. Volume 33, Issue 6, July 2000, Pages 409-421
  3. Jayabalan R. i inni, A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 4, 2014, s. 538–550
  4. Joe Leech, 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha Tea, [dostęp on-line] https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea
  5. https://www.ceneo.pl/;szukaj-kombucha
  6. https://www.tommycafe.pl/herbata-zielona-smakowa/599-herbata-zielona-smakowa-sencha-kombucha.html
  7. http://vigokombucha.pl
  8. pod kier. Ewy Solarskiej, Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi: Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów, Uniwersytet Rolniczy w Lublinie, [dostęp on-line] https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf
  9. Jayabalan R.,Subathradevi P.,Marimuthu S., Sathishkumar M., .Swaminathan K.: Changes in free-radical scavenging ability of kombucha tea during fermentation. Food Chemistry. Volume 109, Issue 1, 1 July 2008, Pages 227-234
  10. Pauline T., Dipti P., Anju B., KAviamani S. Ect.:Studies on toxicity, anti-stress and hepato-protective properties of Kombucha tea. Biomedical and Environmental Sciences : BES [01 Sep 2001, 14(3):207-213]

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:

Opinie

  • Marcja 29.04.2018, 2:11

    Chyba spróbuję kombuchy. Zwłaszcza, że aktualnie jestem w trakcie kuracji odchudzającej. Jak na razie zbilansowaną dietę i dużo ćwiczę. Fakt faktem rezultaty też są świetne, bo w ciągu tygodnia gubię 4 kg, ale nie zaszkodzi spróbować jeszcze innych metod.

    Odpowiedz
    • Monika Kubiś - dietetyk kliniczny 23.05.2018, 9:34

      Pani MarcJa: Ze względu na zawartość cukru – kombucha nie będzie również polecana osobom na dietach redukcyjnych. Zbilansowana dieta i aktywność fizyczna z pewnością będą tu bardziej pomocne i mam nadzieję, że staną się dla Pani stałym nawykiem, a nie tylko dietą na chwilę. Trzymam kciuki i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?