Jesteś na:

Kolendra właściwości lecznicze, olej z kolendry. Do czego użyć kolendrę?

16 18 20

Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości oraz wzbogaca bukiet smakowy.

Kolendra

Kolendra wywodzi się z krajów Basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Obecnie największym producentem i eksporterem tej rośliny do krajów europejskich oraz USA są Indie. Kolendra zaliczana jest do roślin baldaszkowatych (selerowatych), która wyglądem przypomina naszą rodzimą natkę pietruszki, z tym że jej liście są łagodnie zaokrąglone. Uprawiana jest ze względu na ciekawy aromat ukryty w liściach oraz dla nasion, z których uzyskuje się olejek eteryczny oraz tłoczy olej. Warto dodać, że w zależności od terenu uprawy, smak liści kolendry bardzo się różni. Kolendra hodowana w Etiopii jest najbardziej aromatyczna, z Syrii ma smak łagodny, podczas gdy gruzińska jest ostra.

Właściwości lecznicze kolendry

Spożywanie kolendry pozytywnie wpływa na ogólny stan organizmu. Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz antyutleniające. Właściwości przeciwutleniające polegają na niwelowaniu negatywnych skutków wywołanych przez nadmierną produkcję w organizmie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie osoby żyjące w stresie, z ryzykiem chorób serca oraz aktywne fizycznie powinny zwrócić uwagę, aby w diecie dostarczać odpowiednią ilość przeciwutleniaczy w codziennej diecie. W odniesieniu do kolendry, stwierdzono jej korzystne działanie obniżające poziom cukru we krwi oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Posiada również korzystne działanie na psychikę polegające na obniżeniu poczucia lęku, wykazuje także działanie uspokajające.

Kolendrę warto dodawać do ciężkostrawnych potraw, ponieważ posiada właściwości pobudzające trawienie, stymuluje wątrobę oraz trzustkę do wytwarzania soków trawiennych, które odpowiadają za trawienie tłuszczu. Pomaga w łagodzeniu wszelkich dolegliwości żołądkowo-jelitowych takich jak wzdęcia, niestrawności, skurcze, biegunki oraz kolka u niemowląt. W krajach azjatyckich kolendrę poleca się na dolegliwości bólowe, nerwobóle oraz reumatyzm. Warto zatem, aby znalazła się w diecie osób żyjących w stresie oraz pracujących umysłowo. W kolendrze zawartych jest wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia składników odżywczych, dlatego nie bez powodu w starożytności określano ją jako cudowne ziele. Zawarte są w niej wapń, potas, magnez, żelazo oraz mangan oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy  A, C i K oraz beta-karoten.

W badaniach naukowych przeprowadzonych na szczurach, udowodniono korzystny wpływ liści i łodygi kolendry na profil kwasów tłuszczowych, który polegał na obniżeniu stężenia trójglicerydów, cholesterolu LDL i VLDL oraz podwyższenie stężenia frakcji korzystnego cholesterolu HDL.

Warto wiedzieć!

Kolendra w ciąży

Kolendra jest zielonym liściastym warzywem, które stanowi cenne źródło składników odżywczych dla kobiety ciężarnej. Nie ma powodów, aby w tym szczególnym okresie rezygnować ze spożywania kolendry. Warto dodać, że napar z kolendry poprawia trawienie, które w okresie ciąży może być zaburzone oraz stanowi dobry dodatek smakowo-aromatyczny do spożywanych potraw.

Olej z kolendry

Olej z nasion kolendry posiada równie bogaty skład, jak liście lub nasiona. Dostarcza składników mineralnych, witamin oraz silnych substancji o działaniu neutralizującym wolne rodniki nadtlenkowe. Olej z nasion kolendry charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym na wiele niekorzystnych dla zdrowia szczepów bakterii. Jego potencjał jest wykorzystywany w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego oraz antybakteryjnych kuracjach antytrądzikowych skóry. Olej z nasion kolendry może stanowić korzystny dodatek do codziennej diety dla osób z ryzykiem chorób serca i układu krążenia, gdyż działa korzystnie na profil lipidowy krwi. Obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL, VLDL oraz ogólnego, a zwiększa stężenie cholesterolu HDL.

Olej z kolendry może być stosowany również na powierzchnię skóry oraz włosów. Działa nawilżająco, wzmacniająco i odżywczo na skórę, włosy i paznokcie. Stosowanie oleju z kolendry jest skuteczne w walce z wypadaniem włosów.  Z powodzeniem można wykorzystać go do przygotowania domowych mikstur odżywczych do pielęgnacji cery oraz włosów.

 

Do czego użyć kolendry?

Kolendra posiada ładne zielone listki, które stanowią element ozdobny dań i deserów. Ze świeżej przygotowuje się pesto lub dodaje do aromatycznych deepów z oliwy lub jogurtu. Drobno mielone nasiona kolendry są składnikiem mieszanek przyprawowych charakterystycznych dla kuchni orientalnej. Kolendrę znajdziemy w przyprawie curry oraz garam masala. Stosuje się ją do przyprawiania dań z ciecierzycy (np. falafel) oraz słodkich deserów. Dobrze komponuje się z mięsem ryb oraz wieprzowym.

Liście, łodygi, nasiona oraz olej z kolendry posiadają prozdrowotną moc wynikającą
z obecności wielu składników odżywczych. Szczególnie polecam wypróbowanie produktów
z kolendry osobom z problemami żołądkowo-jelitowymi oraz nieprawidłowymi wynikami lipogramu. Jej dodatek do diety połączony ze zmianą nawyków żywieniowych będzie korzystny dla zdrowia.

Literatura:

Kozłowska M. i Ziarno M.: Kolendra – skład i zastosowanie. Postępy Fitoterapii 2012, 2, str. 108-112.

Kluczyński B. i Gramza-Michałowska A.: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Problemy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2016, 70, str. 1131-1141.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Kolendra właściwości lecznicze, olej z kolendry. Do czego użyć kolendrę? - 6.4/10. Oddano 7 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Opinie

  • tornado147 30.05.2018, 9:58

    Wszystko fajnie,ale… Dzisiaj spróbowałem tego cuda,niby dobre,ale ten zapach.Jak się go pozbyć,albo zniwelować ? Aż zatyka i zniechęca !

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 01.06.2018, 8:22

      Niestety, nie ma skutecznego sposobu na pozbycie się zapachu kolendry w potrawach. Można spróbować dodawać ją do potraw przyprawionych innymi, intensywnymi ziołami bądź mieszankami przypraw typu curry.

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?