Kiwi

16 18 20
Kalorie: 56 kcal Białko: 0.9 g Tłuszcze: 0.5 g Węglowodany: 11.8 g

Ojczyzną kiwi są Chiny. To okrągły, podłużny i lekko spłaszczony owoc wielkości jajka, którego zielony i słodko-kwaśny miąższ pokryty jest brązową skórką z gęstymi, ale krótkimi włoskami. W samym środku owocu znajduje się najjaśniejszy miąższ, otoczony pierścieniem z czarnych, drobnych pestek, które wykorzystuje się do przygotowywania peelingów do ciała.

W obecnych czasach Chiny nie stanowią głównego producenta tego owocu, gdyż wyprzedziła je Nowa Zelandia, Australia, Chile i kraje Europy Środkowej. Kiwi należy do owoców egzotycznych z rodziny aktinidiowate. Owoce są odporne na długotrwałe przechowywanie, stąd są dostępne o każdej porze roku.

Właściwości kiwi – witaminy i składniki mineralne

Kiwi ze względu na swój kwaskowaty smak stanowi bardzo dobre źródło witaminy C. Jeden owoc pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Witamina C wpływa na procesy wytwarzania kolagenu, dzięki czemu wzmacnia skórę, naczynia krwionośne oraz chrząstki stawowe. Ponadto zwiększa odporność organizmu, gdyż kumuluje się w limfocytach, skąd w pierwszej kolejności czerpana jest w stanach infekcji. Kiwi stanowi również źródło witaminy K, która warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi, z tego powodu na ten owoc powinny uważać osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe i rozrzedzające krew. W tym szmaragdowym owocu znajduje się również skarbnica witamin z grupy B: B1, B2, B3, kwasu foliowego oraz biotyny. Witaminy te najczęściej biorą udział w przemianach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie, stąd wyższe ich zapotrzebowanie stwierdza się u osób pracujących ciężko fizycznie oraz umysłowo. Ponadto zawarte w kiwi węglowodany działają wzmacniająco, gdyż są to cukry proste (glukoza i fruktoza), łatwo absorbowane w przewodzie pokarmowym człowieka.

Składniki mineralne występujące w kiwi, które warto wyróżnić to wapń, magnez, fosfor i potas. Wymienione posiadają zasadowy charakter, dzięki czemu regulują gospodarkę elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Są szczególnie cenne w diecie osób spożywających dużą ilość mięsa oraz zbożowych produktów, które posiadają charakter kwasowy. Kiwi poprawia funkcjonowanie nerek oraz działa moczopędnie, gdyż dostarcza sporej dawki potasu. Ten sam składnik wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz wpływa na przekaźnictwo nerwowo mięśniowe, dzięki czemu wzmacnia układ nerwowy i chroni przed wyniszczeniem.

Kalorie – ile kalorii ma kiwi?

100 g kiwi dostarcza 56 kcal, z czego 11,8 g węglowodanów, 0,9 g białka i 0,5 g tłuszczu.

Kiwi – zastosowanie

Kiwi to kwaskowaty owoc, który można jeść łyżeczką po przekrojeniu owocu na dwie połowy. Sprawdzi się również jako element sałatki owocowej, koktajlu owocowego lub dodatek do owsianki lub jaglanki. Można dodać je do domowych wypieków lub przygotować z nich dżem, konfitury i inne domowe przetwory. Kiwi ponadto wykorzystuje się jako składnik napojów bezalkoholowych oraz element dekoracyjny do sałatek oraz ciast.

Nie warto dodawać kiwi do galaretki czy mleka, gdyż zawarte w nim enzymy m.in. ptialina rozkładają białko, co ogranicza ścinanie się żelatyny i wpływa na kwaśnienie mleka.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu