Jesteś na:

Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy

16 18 20

Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo zbilansowany jadłospis dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makro- oraz mikroskładników, a także energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.

Koncepcja zdrowej diety zmieniała się na przestrzeni lat i wciąż jest przedmiotem dyskusji. Obecny pogląd mówi, że najlepszy jest zróżnicowany jadłospis, a bazę powinny stanowić warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, a jednocześnie dostarczają niewielu kalorii.

W dobie globalizacji nie musimy opierać swojego menu wyłącznie na rodzimych składnikach. Na sklepowych półkach dostępny jest asortyment, który jeszcze jakiś czas temu były orientalnym rarytasem, a dziś stanowi ciekawy dodatek do polskich dań. Do takich produktów zaliczamy kiełki fasoli mung. Mają one na tyle korzystny wpływ na zdrowie człowieka, że można zaliczyć je do żywności funkcjonalnej.

Kiełki fasoli mung

Kiełki fasoli mung przybyły do nas za pośrednictwem kuchni chińskiej, chociaż ich ojczyzną są Indie. Obok kiełków soi, rzodkiewki i rzeżuchy fasola mung jest jednym z bardziej popularnych produktów tego typu. Chrupiące i delikatne kiełki o mleczno-żółtawej barwie doskonale komponują się z letnimi sałatkami. I chociaż ich smak nie wszystkim przypada do gustu, to kiełki fasoli mung mają wiele właściwości, które stanowią duży atut w walce chociażby ze zbędnymi kilogramami.

Kiełki fasoli mung – właściwości

Główną zaletą kiełków fasoli mung jest ich niska kaloryczność. Szacuje się, że 100 g produktu dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 25–30 kcal. Jest to niewielka ilość. Dla porównania 100 g orzechów to przeszło 600 kcal. Z powodzeniem i bez obaw możemy więc korzystać z kiełków komponując codzienne posiłki.

Co więcej, fasola mung jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. W przeciwieństwie do roślin strączkowych jest lekkostrawna – nie powoduje zatem nieprzyjemnych wzdęć czy odbijania, gdy spożywamy ją w większych ilościach. Dzięki temu stanowi doskonałe uzupełnienie diety wegetariańskiej oraz dobre rozwiązanie dla osób z problemami gastrycznymi.

W skład tego azjatyckiego przysmaku wchodzą liczne składniki mineralne:

  • potas – składnik soków trawiennych, regulujący gospodarkę wodną organizmu;
  • magnez – składnik kości i zębów, odpowiadający za kurczliwość mięśni;
  • wapń – niezbędny w procesie mineralizacji kości;
  • fosfor – składnik tkanki mózgowej, błon komórkowych, koenzymów;
  • żelazo – zapobiegający niedokrwistości mikrocytarnej;
  • cynk – odpowiadający za kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • jod – potrzebny do produkcji hormonów tarczycy;
  • mangan – biorący udział w usuwaniu wolnych rodników.

Ponadto kiełki fasoli zawierają witaminy A, C, E i K, które są silnymi przeciwutleniaczami, wykazują działanie protekcyjne w stosunku do chorób autoimmunologicznych, wzmacniają odporność oraz przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym takim jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby układu krążenia. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B, które kontrolują procesy bioenergetyczne, współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnym istotnym składnikiem z punkty widzenia zdrowia naszego organizmu jest zawarty w kiełkach błonnik. Reguluje on perystaltykę jelit, chroniąc je przed zmianami nowotworowymi czy zaleganiem mas kałowych. Fasola mung ma niewielką ilość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu. Jest to zatem produkt zdrowy i niezwykle odżywczy, który bez obaw może być wykorzystywany w kuchni nawet w większej ilości.

Kiełki fasoli mung – przepisy

Fasola mung jest składnikiem wielu potraw kuchni azjatyckiej – np. sajgonek czy różnego rodzaju zup, ale z powodzeniem można dodawać ją również do europejskich dań. Bardzo dobrze komponuje się z potrawami na bazie makaronu – włoską lasagne, spaghetti, makaronem z pesto lub warzywami. Równie intrygującą mieszankę smaków uzyskamy z połączenia fasoli mung z daniami na bazie ryżu i wszelkiego rodzaju warzyw. Co ciekawe, kiełki fasoli mung dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Drugim pomysłem na zastosowanie kiełków mung są sałatki. Doskonale sprawdzą się letnie, wiosenne propozycje na bazie różnego rodzaju sałat połączonych z pomidorami lub ogórkiem, rukolą, pestkami nasion bądź ziarnami sezamu, kukurydzą czy groszkiem. Dla koneserów smaku proponujemy zastosowanie kiełków jako dodatku do kurczaka lub ryby. W obu przypadkach fasola mung z powodzeniem zastąpi sałatkę.

Przepis na sałatkę z tuńczyka z kiełkami fasoli mung

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • kiełki fasoli mung 1 puszka
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • czerwona fasola 1 puszka
  • Kiszony ogórek 5 szt.
  • pieprz, sól
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki

Przygotowanie: do tuńczyka w sosie własnym dodajemy kiełki mung, kukurydzę konserwową, czerwoną fasolę, kiszonego ogórka. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy (pieprz, sól) do smaku, posiekaną natkę pietruszki oraz trochę majonezu wymieszanego z jogurtem naturalny w proporcji 1:1. Jeszcze raz starannie mieszamy i podajemy na stół.

rozwiń
Przepis na sałatkę z kiełkami, pomidorami koktajlowymi i parmezanem

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • kiełki fasoli mung 1 puszka
  • pomidorki koktajlowe 400 g
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • oliwki 1 słoiczek
  • oliwa z oliwek
  • ziarna sezamu
  • parmezan

Przygotowanie: do drobno pokrojonej kapusty pekińskiej dodajemy kiełki fasoli mung, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kukurydzę, groszek, oliwki oraz 23 łyżki oliwy z oliwek i ziarna sezamu do smaku. Całość mieszamy i układamy do salaterek. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

rozwiń

Kiełki fasoli mung – jak wyhodować w warunkach domowych

Kiełki fasoli mung dostępne są w wielu sklepach spożywczych. Mogą być to produkty przetworzone w puszkach lub słoiczkach, bądź też świeże – zapakowane w folię. Ceny wahają się od ok. 3 do 7 złotych za 150 g produktu. Możemy także przyrządzić kiełki samemu.

Nasiona fasoli mung umieszczamy w kiełkownicy lub szklanym naczyniu i zalewamy wodą. Dodajemy systematycznie wody, jak tylko zmniejszy się jej ilość w naczyniu. Kiełki powinny być gotowe do spożycia po 34 dniach. Jeśli kiełki zachodzą pleśnią, należy codziennie wymieniać wodę na świeżą. Dla większego bezpieczeństwa można tuż przed spożyciem zanurzyć kiełki w wodzie o temperaturze 70–100˚C na około 20 sekund. Spowoduje to usunięcie bakterii z powierzchni produktu.

Dużym atutem takiej hodowli jest jej niewielki koszt oraz łatwość przygotowania. Hodując kiełki w warunkach domowych, zawsze mamy dostęp do świeżego produktu w ilościach, jakie są nam potrzebne.

Literatura:

  1. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Urban & Partner, Wrocław 2011:87-108.
  2. Kiełki fasoli mung – azjatycki przysmak. http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,19737668,kielki-fasoli-mung-azjatycki-przysmak.html dostęp: 10.06.2018
  3. Samotyja U. i wsp. Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kiełków roślin. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2007: 5 (54), 122-128.
  4. Lewicki P. Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2010: 6 (73), 18-33.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu: