Jesteś na:

Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy

16 18 20

Nazywana królową wśród kasz, ponieważ wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i bogatym składem.  



Kasza gryczana

Kasza gryczana gości na polskich stołach już od dawna. Uzyskiwana jest z gryki, rośliny zaliczanej do rodziny rdestowatych, kwitnącej w lipcu oraz sierpniu. Gryka nie należy do zbóż jak w przypadku innych roślin, z których pozyskiwane są kasze. Wyróżnia ją również wiele, cennych właściwości.

Kasza gryczana – właściwości

Na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości, bardzo istotnych dla naszego zdrowia:

  • Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm. Jest to niezwykle istotne ze względu na wciąż małe spożycie warzyw oraz innych produktów obniżających kwasowość ustroju.
  • Posiada znacznie więcej błonnika pokarmowego. W przybliżeniu jest to 2 razy większa ilość w porównaniu do ryżu czy makaronów – w 100 g kaszy znajduje się około 6 g błonnika. Poleca się ją osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz na diecie redukcyjnej. Kasza gryczana dzięki temu na dłużej zapewnia nam uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest długotrwałym źródłem energii. Jednocześnie jest wskazana również dla osób z podwyższoną zawartością cholesterolu we krwi, ponieważ jednym z dobroczynnych działań błonnika jest obniżanie jego stężenia w ustroju.
  • Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawdzięcza to głównie dużej zawartości potasu (300420 mg/100 g).
  • Jest bogata w prozdrowotne pierwiastki: witaminy – B1, B2, B6, ,PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk.
  • Pomaga w niedokrwistości przez dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza. Dzięki temu wskazana jest w przypadku obfitych miesiączek oraz u osób z możliwą anemią.
  • Nie zawiera glutenu. Może być więc stosowana przez osoby chore na celiakię oraz z problemami jelitowymi wywołanymi spowolnionym metabolizmem. W przypadku celiakii niezwykle ważna jest szybka diagnoza i odpowiednia dieta.  
Kup kaszę gryczaną z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Kasza gryczana – wartości odżywcze

Przybliżmy skład porcji 100 g kaszy gryczanej. Pamiętajmy, iż kasza prażona posiada nieco niższe wartości witamin i innych wrażliwych składników odżywczych przez zastosowanie wysokich temperatur do jej obróbki.

Niewątpliwie, główną zaletą kaszy gryczanej jest wysoka obecność białka 12,6 gramów oraz błonnika – około 6 gramów. Zawartość węglowodanów wynosi blisko 70 g i są one zmagazynowane w postaci skrobi, która jest wchłaniana długo przez nasz organizm. Zawartość tłuszczu jest marginalna, jednak występują w niej głównie  zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Na uwagę zasługuje również duża obecność witaminy E oraz rutyny – dwóch bardzo skutecznych przeciwutleniaczy. Ich działanie polega na wychwytywaniu wolnych rodników, ale także mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Obniżają również ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia. Poza tym w gryce znajdziemy niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor i żelazo.  Całość dostarcza około 330 kcal, wiec jest to wartość zbliżona do ryżu czy makaronu.

Kasza gryczana – dietetyczne przepisy

Podczas gotowania kaszy gryczanej pamiętajmy o właściwych proporcjach: na jedną miarę kaszy przypadają dwie miarki wody. Kaszę należy gotować na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy ją pozostawić, aby wchłonęła resztę wody. Nie ma potrzeby płukania jej przed gotowaniem, a wylewanie nadmiaru wody jest niepotrzebnym traceniem cennych składników odżywczych. Kasza gryczana sama w sobie jest sypka, tak więc nie musimy obawiać się nadmiernego zbrylania, jak ma to miejsce w przypadku np. ryżu.

Starszym sposobem przygotowania kaszy jest zalanie jej wodą i pozostawienie na kilka godzin, aby ją wchłonęła. Następnie zalanie jej kolejną miarką wody i gotowanie na małym ogniu przez 6–8 minut. Na koniec warto ją zostawić w ciepłym miejscu na piecu lub pod kołdrą, aby maksymalnie zwiększyła swoją objętość.

Możemy również dodać do gotowania odrobinę masła lub oleju tak, aby kasza była bardziej sycąca.

Przepis na zapiekankę warzywną z kaszą
Zapiekanka warzywna z kaszą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryki
  • 1 cukinia
  • 20-30 dag fasoli szparagowej
  • 30 dag dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy lub olej rzepakowy)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz
  • do podania: gęsty jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotuj według preferencji. Dynię, paprykę, cukinię, marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na ok. 4–5 cm kawałki. Pokrojone warzywa wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp dość obficie przyprawami i dobrze wymieszaj. Do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Przez 60–70 minut piecz ją pod przykryciem. Pod koniec wyznaczonego czasu zdejmij pokrywkę, żeby warzywa delikatnie się przyrumieniły. Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Wskazówki: Czas pieczenia jest elastyczny – zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane. 

rozwiń
Przepis na kotlety gryczane z sosem pomidorowym:

Składniki:

Kotlety:

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 20 dag mięsa mielonego wołowego
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 15 dag chudego twarogu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • olej
  • bułka tarta

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania: Cebulę obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z cebulą na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekany szczypior, doprawić do smaku. Wyrobić na gładką masę. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron. Sos pomidorowy: Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodać pomidory z zalewą. Dusić ok. 10–15min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Kotleciki podawać wraz z sosem.

rozwiń
Przepis na pierogi z kaszą i białym serem:

Składniki:

Farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 0.75 szklanki wody
  • sól

Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. Biały ser rozdrobnić widelcem i dodać do ostudzonej kaszy. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować krążki ciasta, nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie w dużym garnku.

rozwiń
Kup kaszę gryczaną z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy - 6.3/10. Oddano 78 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • ANNA 16.05.2016, 8:22

    KASZY NIE POWINNO SIĘ GOTOWAĆ 20 TYLKO 7 min po zagotowaniu wody i potrzymać w wodzie kilka minut i wyciągnąć kasza trzymana krótko aldente jest najlepsza!!!!

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?