OTTOMAŃSKA POKUSA

12.11.2015, Marta

Nasza baklava jest wypiekana codziennie, ze świeżego, robionego ręcznie ciasta filo, czyli tureckiej yufki  przez tureckich piekarzy, zgodnie z tradycją kultury kulinarnej Turcji. Ciasto uzyskane po długotrwałej ręcznej obróbce jest tak cienkie, że przez surowe ciasto można czytać gazaetę. Po wypieczeniu staje sie idealnie kruche i niezwykle delikatne. Wszelkie ingrediencje wykorzystywane do produkcji baklavy są starannie dobierane. Pistacja, orzechy, migdały i kokos są najwyższej jakości.  Wszystkie produkty używane do wypieku baklavy są naturalne. Nie dodajemy do naszych wyrobów żadnych konserwantów. Wypiekana przez nas baklava jest przepyszna. Oferujemy różne rodzaje i formy baklavy, począwszy od klasycznej baklavy tureckiej, przez charakaterystyczną baklavę grecką a skończywszy na baklavie arabskiej. Baklava ma następujące formy: trójkąty, kwadraty, durum, sarma, burma, bransolet, kadayif, szobiyet, gniazda. Jest zrobiona z orzechów włoskich, ziemnych, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, pistacji, kokosu,  migdałów i czekolady. Produkujemy również formy baklavy domowej, wypiekanej świątecznie w tureckich domach, baklavę z żurawiną na wzór baklavy z ormianskiego pogranicza Turcji. Nasze stoiska z baklavą wyglądają niezwykle atrakcyjnie z uwagi na zróżnicowanie form baklavy


i kolorystyczną paletę jaką tworzą barwy jej składników: biel kokosu, zieleń pistacji, delikatny brąz orzechów laskowych i włoskich, głęboki brąz czekolady, czerwień żurawiny.

Aby móc dodać komentarz

Komentarze

  • 6.01.2016 14:54 Marta

    Ktoś już był we wcześniejszych edycjach?

  • 6.01.2016 15:04 Szymon

    Rok temu było super. Świetna organizacja

Kiedy:
21 - 22 listopada 2015
10:00
Gdzie:
Hala pod Dębowcem
Karbowa 26
Bielsko-Biała, śląskie, Polska
W naszej ofercie mamy obok baklavy tradycyjnej  również baklavę wegańską, wytwarzaną na bazie olei roślinych, siemienia lnianego,  bez użycia produktów od zwierzęcych- jajek, i różnych pochodnych mleka.