Jesteś na:
szkolenie

Żywienie w chorobach tarczycy

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
05 marca 2016
10:00
Gdzie:
Warszawa, mazowieckie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/760302034104767/
Organizatorzy:
Monika Selimi-Sokołowska Tel.: 601707240 E-mail: [email protected]
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Serdecznie zapraszamy dietetyków, studentów a także osoby, które są zainteresowane tym tematem. Zaznaczamy jednak, że na kursie przyda się wiedza z zakresu dietetyki klinicznej.

 

Kurs poprowadzi mgr Hanna Stolińska - Fiedorowicz - dietetyk, szkoleniowiec, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, współautorka książki " Żywienie w niedoczynności tarczycy " doktorantka, autorka badania " Wpływ diety wegańskiej na gęstość kości u kobiet w okresie pomenopauzalnym".

 

Plan szkolenia: - 8 godzin 

1. Wstęp: opis funkcjonowania gruczołu tarczowego, wpływ hormonów tarczycy na metabolizm. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.

2 Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoły objawów klinicznych wywołanych zaburzeniami funkcjonowania gruczołu tarczowego.

3. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.

4. Choroby tarczycy a masa ciała i skład masy ciała. Otyłość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).

5. Choroby tarczycy na różnych etapach życia, współistnienie chorób tarczycy z innymi zaburzeniami

6. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy - omówienie podaży białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa. Składniki mineralne i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykłady badań.

7. Nowe strategie leczenia żywieniowego Choroby Hashimoto- personalizacja, typy nadwrażliwości, wpływ stanu flory jelitowej, testy nadwrażliwości pokarmowych, test CBA Synevo 

8. Zastosowanie diety wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej oraz diety paleo, skala ANDI - co wybrać?

9. Chory u dietetyka, opis przypadku, przykładowe potrawy bogate w niezbędne składniki mineralne.Ćwiczenia praktyczne. 

 

 

Zapisy:

Prosimy wysłać maila na adres [email protected], w temacie WARSZAWA - TARCZYCA. W treści imie, nazwisko, numer telefonu.

Każdy kto wyśle zgłoszenie dostanie zwrotną informację.

 

W trakcie kursu zapewniamy przekąskę, kawę, herbatę i wodę.

Kurs kończy sie imiennym ceryfikatem a przede wszystki dużą dawką wiedzy na temat żywienia w chorobach tarczycy.

W razie pytań prosze kontaktować się telefonicznie.

Dodano: 29 stycznia 2016
Data aktualizacji: 29 stycznia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.