Jesteś na:
szkolenie

Żywienie osób aktywnych

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
06 - 07 sierpnia 2016
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
AdgarFit
Aleje Jerozolimskie 181
Warszawa, mazowieckie, Polska
Organizatorzy:
Akademia Dietetyki Sportowej
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 330.00 zł (dostępne rabaty ? 240 zł Stały kursant 250 zł Grupa zorganizowana 290 zł Studenci do 26 roku życia )

O KURSIE

Kurs skierowany jest do wszystkich zainteresowanych tematyką żywienia w kontekście wysiłku fizycznego, a w szczególności trenerów, instruktorów, dietetyków. Coraz częściej osobami zgłaszającymi się o pomoc żywieniową do dietetyków oraz trenerów są osoby aktywne fizycznie. W kontekście wysiłku fizycznego istnieje duża różnorodność klientów, którzy mają odmienne cele sportowe i sylwetkowe.

W pracy z osobą aktywną fizycznie liczy się umiejętne połączenie wiedzy naukowej, ale przede wszystkim pragmatyczne podejście, gdzie musimy liczyć się z możliwościami i podejmowaniem konkretnych działań, które zagwarantują skuteczność.

PROGRAM KURSU

☑ Dietetyka

➡ Podstawowe zasady planowania żywienia osób aktywnych

- co zjeść przed, w trakcie, a co po treningu?

- trening wieczorny a poranny czyli co jeść?

- zasady żywienia, analiza diety, czynniki determinujące wybór strategii żywieniowej

➡ Jak obliczyć podstawową przemianę materii?

- który wzór zastosować, jakie dodatkowe elementy wziąć pod uwagę?

➡ Jak praktycznie oszacować wydatek energetyczny?

- wyjaśnienie rekomendacji, wskazówki praktyczne do pracy z klientem, stosowane narzędzia

➡ Analiza składu ciała

- metody, jak interpretować wyniki, co wpływa na pomiary, fakty i mity, uwagi praktyczne

➡ Charakterystyka i źródła podstawowych makroskładników

- białko (zapotrzebowanie, podział), tłuszcz, węglowodany

➡ Rola i źródła wybranych witamin i składników mineralnych

- magnez, wapń, sód, żelazo, witamina D, antyoksydanty

➡ Jak zadbać o prawidłowe nawodnienie klienta?

- wskaźnik nawodnienia napojami, optymalne źródła płynów w diecie

➡ Praktyczne wskazówki podczas planowania żywienia podopiecznych

☑ Suplementacja

➡ Dla kogo, w jakim celu, kiedy i czy warto się suplementować?

- sportowiec vs klient trenujący rekreacyjnie

- „periodyzacja suplementacji”

➡ Podział i zastosowanie wybranych suplementów dla osób aktywnych

- BCAA, odżywki białkowe, kreatyna, napoje sportowe, HMB, karnityna, inne

☑ Fakty i mity dietetyki

➡ nabiał w diecie ➡ czy nadmiar białka szkodzi➡ dieta bezglutenowa a wysiłek fizyczny➡ nasycone kwasy tłuszczowe ➡ kofeina a odwodnienie➡ jedzenie po treningu wieczornym ➡ czy liczenie kalorii się sprawdza?

☑ Analiza przypadków

➡ proces kształtowania sylwetki w oparciu o trening mieszany

➡ proces redukcji tkanki tłuszczowej

➡ proces budowy beztłuszczowej masy ciała

➡ wybrane cele sportowe

☑ Dyskusja

☑ Zakończenie i wręczenie certyfikatów

Dodano: 19 lipca 2016
Data aktualizacji: 19 lipca 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.