Jesteś na:
szkolenie

Zastosowanie żywności funkcjonalnej w dietetycznym leczeniu chorób

Wróć do kalendarza

Często termin żywność funkcjonalna jest mylony z tak zwaną żywnością wygodną, która tak naprawdę jest tylko prosta w przygotowaniu. Żywność funkcjonalna jest to grupa produktów spożywczych, która wykazuje szczególny wpływ prozdrowotny na ludzki organizm. Dzieje się tak ze względu na zawartość w niej substancji biologicznie czynnych. Jest ona wykorzystywana w leczeniu otyłości, profilaktyce schorzeń dieto zależnych. Pomimo jej dobroczynnej roli jest mało doceniana przez pacjentów ze względu na brak wiedzy. Jak się okazuje może być lekarstwem. W Polsce konsumenci nie są świadomi w wyborze takiej żywności, podczas gdy w Japonii od lat jest popularna.

Informacje
Kiedy:
27 lutego 2016
09:00
Gdzie:
Kielce, świętokrzyskie, Polska
Strona www:
http://paletadiet.pl/2015/12/30/zastosowanie-zywnosci-funkcjonalnej-w-dietetycznym-leczeniu-chorob-27-02-2016-kielce/
Organizatorzy:
Paleta diet
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

TEMATYKA SZKOLENIA:

  • podstawowe pojęcia dotyczące żywności funkcjonalnej, FUFOSE, tradycja i historia żywności funkcjonalnej
  • warunki jakie musi spełniać żywność by móc nazywać się funkcjonalną, podział tej żywności, produkcja
  • przyczyny ekspansji żywności funkcjonalnej na świecie a zachorowalność na choroby dieto zależne
  • probiotyki i prebiotyki, symbiotyki
  • zastosowanie żywności funkcjonalnej w praktycznej terapii u pacjentów otyłych
  • żywność wysokobłonnikowe
  • chitosan
  • polifenole roślinne, falowonoidy, flawanole, genisteina, glabrydyna i wiele innych
  • leczenie chorób układu krążenia z wykorzystaniem żywności funkcjonalnej, produkty niskoenergetyczne
  • żywność funkcjonalna i jej zastosowanie w praktyce
Dodano: 15 stycznia 2016
Data aktualizacji: 15 stycznia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.