Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej
- Kiedy:
-
05 marca 2016
09:00 - Gdzie:
-
Oświata. Spółdzielnia pracy
ul. Piłsudzkiego 31
Rzeszów, podkarpackie, Polska
- Strona www:
- http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/31-zastosowanie-dietetyki-w-terapii-onkologicznej-rzeszow
- Organizatorzy:
- Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
- Zapisy:
- brak, bez rezerwacji
Dieta w chorobie nowotworowej jest jednym z elementów terapii, dzięki któremu otrzymujemy lepsze wyniki i wyższą skuteczność podstawowego leczenia. Szkolenie pt. „Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej\" ma na celu zapoznanie uczestników z zasadami żywienia obowiązującymi zarówno w trakcie leczenia choroby nowotworowej, jak i po jego zakończeniu, co pozwoli na bardziej efektywną pracę dietetyka z pacjentem onkologicznym.
Program szkolenia:
1. Podstawowe informacje dotyczące chorób nowotworowych.
2. Wpływ żywności i żywienia na powstawanie nowotworów.
3. Witaminy a choroby nowotworowe - czy stosowanie witamin jest wskazane w prewencji chorób nowotworowych oraz w trakcie ich leczenia?
4. Żywienie w chorobie nowotworowej: - najważniejsze mity dotyczące żywienia, - zasady żywienia w zależności od stanu zdrowia pacjenta, stosowanego leczenia (chemioterapia, radioterapia, przeszczepienie komórek krwiotwórczych), występujących dolegliwości, - zasady żywienia obowiązujące po zakończeniu leczenia, - trudności z którymi może spotkać się dietetyk w trakcie pracy z pacjentem onkologicznym.
5. Najpopularniejsze diety alternatywne stosowane przez pacjentów: - terapia Gersona, - dieta dr Budwig, - dieta dr Ewy Dąbrowskiej, - inne.
6. Omówienie przykładowych przypadków oraz dyskusja.
Cennik szkolenia
Data aktualizacji: 4 grudnia 2015
