Jesteś na:
szkolenie

Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
01 - 02 lipca 2017
11:00
Czas zakończenia:
15:00
Gdzie:
Żuławy, Dłużyna
Elbląg, warmińsko-mazurskie, Polska
Organizatorzy:
Joanna Włodarska
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Zapraszamy Was na pierwsze takie warsztaty.Przez dwa dni w naszym Siedlisku będziemy uczyć się wytwarzania naturalnej żywności. W czasie warsztatów nauczymy się wytwarzać piwo, robić swojskie kiełbasy i wędzić szynki. Zrobimy też własne masło oraz kwas chlebowy..Warsztaty odbędą się równolegle z warsztatami zielarskimi i kosmetyki naturalnej. Czyli można przyjechać do nas rodzinnie np. żona bierze udział w warsztatach zielarskich a mąz w piwno- wędzarniczych :).Pierwszego dnia odbędą się warsztaty piwowarskie, które będą prowadzone przez naszego zaprzyjaźnionego Mistrza Piwowarskiego Artura Wasielewskiego. Warsztaty potrwają ok. 4-5 godzin.W czasie zajęć piwowarskich przekazujemy uczestnikom całą wiedzę na temat rodzajów piwa, sensoryki oceny piwa, różnorodności stylów piwnych . Uczestnicy poznają różnicę między piwami korporacyjnymi a prawdziwymi piwami produkowanymi przez małe, niezależne od wielkich koncernów browary.W czasie warsztatów będziemy degustować i uczyć się oceniać najlepsze polskie i zagraniczne piwa.Przeprowadzimy Was krok po kroku przez cały proces produkcji piwa począwszy od przygotowania ziarna i wody, filtrację i wysładzanie, chmielenie, wysładzanie brzeczki i rozlew.Każdy uczestnik uwarzy swoje 5 litrów piwa, które zabierze do domu do dalszego dojrzewania. Jeszcze tego samego dnia przygotujemy mięso na wędliny i wędzonki. Zajmie nam to około 2 godziny.Pierwszy dzień warsztatów zakończymy przygotowaniem w ognisku dania z żeliwnego kociołka czyli parzonki.Wieczorem zapraszamy na wspólną z uczestnikami warsztatów zielarskich biesiadę :).Niedzielę rozpoczniemy od warsztatów masarniczych. Te zajęcia potrwają ok 2 -3 godziny. Następnie zajmiemy się wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą.Ostatnim punktem warsztatów będzie zrobienie wiejskiego masła w tradycyjnej, drewnianej maselnicy.Noclegi - w pobliskiej zaprzyjaźnionej agroturystyce. Pomożemy w załatwieniu noclegu i rezerwacji. Jako atrakcje dodatkowe wystąpią nasze koty, psy i okoliczna dzika zwierzyna.Zapraszamy !Cena: 350 zł od osoby za udział w warsztatach, w czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska ( szynki, sery, smalec, ogórki małosolne, prawdziwe masło, chleby na zakwasie, piwo, podpiwek, wino z czarnej porzeczki ) oraz wieczorny grilli ognisko. Noclegi od 25 zł w zależności od wybranej miejscówki.Do dyspozycji agroturystuka w Krośnie lub agroturystyka w Pałacu w Janowie - 5 min autem od Siedliska. Możemy też zarekomendować nocleg w elbląskich hotelach.Nocleg w namiocie lub przyczepie campingowej - miejsce na terenie Siedliska gratis.Uwaga: osoby niezmotoryzowane z przyjemnością przywieziemy i odwieziemy na nocleg i na stację do /z Elbląga lub Pasłęka.Ograniczona ilość miejsc - 15.Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł od osoby.W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty. Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.Nasze kalendarium: http://akademiasiedliska.blogspot.com/2014/03/kalendarium-2014.htmlKontakt:Joanna Włodarska505-061-237siedliskopodlipami@gmail.com

Redaktorzy:
Dodano: 24 lutego 2017
Data aktualizacji: 24 lutego 2017
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie: