Jesteś na:
szkolenie

Szkolenie: Polityka alergenowa w gastronomii i zakładach przetwórstwa spożywczego

Wróć do kalendarza

Szkolenie skierowane do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, logistyki oraz R&D.

Informacje
Kiedy:
25 kwietnia 2016
09:30
Czas zakończenia:
15:30
Gdzie:
Kraków, Polska
ul. Pomorska
Kraków, małopolskie, Polska
Strona www:
http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html
Organizatorzy:
4Active NMT Lidia Rozlachowska Tel.: 796854872 E-mail: [email protected]
Zapisy:
od 01.04.2016

POLITYKA ALERGENOWA W GASTRONOMII I ZAKŁADACH PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO

Szkolenie skierowane do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, logistyki oraz R&D.

Alergeny są obecnie jednym z najważniejszych aspektów w produkcji i projektowaniu żywności. Dane epidemiologiczne potwierdzają, że z roku na rok liczba osób cierpiących na alergię pokarmową rośnie. Szacuje się, że problem ten dotyczy 4-8% populacji, co w rzeczywistości przekłada się na około 15 milionów osób w samej Unii Europejskiej!

Konsumenci oczekują od producentów właściwego produktu we właściwym opakowaniu, by móc dokonywać najlepszego - lub najbezpieczniejszego dla siebie wyboru, bazując na deklaracjach zamieszczonych na etykietach.

Zadaniem producentów żywności jest poznanie wszystkich istotnych alergenów występujących w obszarze produkcji, uniknięcie ich, gdzie jest to możliwe lub przekazanie konsumentowi informacji o ich występowaniu. Zarządzanie alergenami jest kluczowe na wszystkich etapach projektowania, magazynowania, produkcji oraz etykietowania żywności.

W świetle polskiego ustawodawstwa odpowiedzialność za bezpieczeństwo konsumenta spoczywa na dostawcy produktu gotowego.

PROGRAM

Cześć I wykładowa

1. Pojęcie alergii/alergenu

2. Poziom alergenu a reakcja uczuleniowa

3. Obligatoryjna lista alergenów

4. Znakowanie

- Akty prawne

- Zasady znakowania

- Znakowanie ostrzegawcze

- Oświadczenia żywieniowe

5. Zarządzanie alergenami w zakładzie

- Analiza ryzyka na każdym etapie produkcyjnym

- Dobre praktyki produkcyjne

6. Procesy czyszczenia

- Rodzaje czyszczenia

- Matryce zarządzania alergenami

7. Walidacja alergenowa

Cześć II praktyczna

Każdy z Uczestników przeprowadzi samodzielne badanie na wykrycie zawartości alergenu przy pomocy szybkiego testu paskowego.

CERTYFIKAT: Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu

TERMIN: 25 kwiecień 2016 (poniedziałek), godz. 9:30-15:30

MIEJSCE: Kraków, ul. Pomorska 10/9

KOSZT:

329 PLN brutto - cena obowiązuje do dnia 18 kwietnia 2016

379 PLN brutto - dla zgłoszeń po dniu 19 kwietnia 2016

Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat.

INFORMACJE I ZAPISY: W celu uzyskania dodatkowych informacji, zgłoszenia uczestnictwa, otrzymania danych do przelewu prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy:

kom: 796 854 870

tel: 12 399 43 34

e-mail: szkolenia [at] 4active.eu

Strona szkolenia: http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html

Strona organizatora: http://4active.eu/

Redaktorzy:
Dodano: 11 kwietnia 2016
Data aktualizacji: 11 kwietnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Kraków