Jesteś na:
szkolenie

Szkolenie: Polityka alergenowa w gastronomii i zakładach przetwórstwa spożywczego

Wróć do kalendarza

Szkolenie skierowane do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, logistyki oraz R&D.

Informacje
Kiedy:
25 kwietnia 2016
09:30
Czas zakończenia:
15:30
Gdzie:
Kraków, Polska
ul. Pomorska
Kraków, małopolskie, Polska
Strona www:
http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html
Organizatorzy:
4Active NMT Lidia Rozlachowska Tel.: 796854872 E-mail: [email protected]
Zapisy:
od 01.04.2016

POLITYKA ALERGENOWA W GASTRONOMII I ZAKŁADACH PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO

Szkolenie skierowane do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, logistyki oraz R&D.

Alergeny są obecnie jednym z najważniejszych aspektów w produkcji i projektowaniu żywności. Dane epidemiologiczne potwierdzają, że z roku na rok liczba osób cierpiących na alergię pokarmową rośnie. Szacuje się, że problem ten dotyczy 4-8% populacji, co w rzeczywistości przekłada się na około 15 milionów osób w samej Unii Europejskiej!

Konsumenci oczekują od producentów właściwego produktu we właściwym opakowaniu, by móc dokonywać najlepszego - lub najbezpieczniejszego dla siebie wyboru, bazując na deklaracjach zamieszczonych na etykietach.

Zadaniem producentów żywności jest poznanie wszystkich istotnych alergenów występujących w obszarze produkcji, uniknięcie ich, gdzie jest to możliwe lub przekazanie konsumentowi informacji o ich występowaniu. Zarządzanie alergenami jest kluczowe na wszystkich etapach projektowania, magazynowania, produkcji oraz etykietowania żywności.

W świetle polskiego ustawodawstwa odpowiedzialność za bezpieczeństwo konsumenta spoczywa na dostawcy produktu gotowego.

PROGRAM

Cześć I wykładowa

1. Pojęcie alergii/alergenu

2. Poziom alergenu a reakcja uczuleniowa

3. Obligatoryjna lista alergenów

4. Znakowanie

- Akty prawne

- Zasady znakowania

- Znakowanie ostrzegawcze

- Oświadczenia żywieniowe

5. Zarządzanie alergenami w zakładzie

- Analiza ryzyka na każdym etapie produkcyjnym

- Dobre praktyki produkcyjne

6. Procesy czyszczenia

- Rodzaje czyszczenia

- Matryce zarządzania alergenami

7. Walidacja alergenowa

Cześć II praktyczna

Każdy z Uczestników przeprowadzi samodzielne badanie na wykrycie zawartości alergenu przy pomocy szybkiego testu paskowego.

CERTYFIKAT: Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu

TERMIN: 25 kwiecień 2016 (poniedziałek), godz. 9:30-15:30

MIEJSCE: Kraków, ul. Pomorska 10/9

KOSZT:

329 PLN brutto - cena obowiązuje do dnia 18 kwietnia 2016

379 PLN brutto - dla zgłoszeń po dniu 19 kwietnia 2016

Liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat.

INFORMACJE I ZAPISY: W celu uzyskania dodatkowych informacji, zgłoszenia uczestnictwa, otrzymania danych do przelewu prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy:

kom: 796 854 870

tel: 12 399 43 34

e-mail: szkolenia [at] 4active.eu

Strona szkolenia: http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html

Strona organizatora: http://4active.eu/

Redaktorzy:
Dodano: 11 kwietnia 2016
Data aktualizacji: 11 kwietnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Kraków

26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Zabierzów inne wydarzenie
02.09.2017, Kraków inne wydarzenie
03.09.2017, Kraków inne wydarzenie
01.10.2017, Kraków inne wydarzenie
07.10.2017, Kraków inne wydarzenie
15.10.2017, Kraków inne wydarzenie