Jesteś na:
szkolenie

SZKOLENIE IV : Od jelit do mózgu i z powrotem.

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
04 czerwca 2016
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
BEST Western Plus Arkon Park Hotel
ul. Śląska 10
Gdansk, pomorskie, Polska
Strona www:
https://drive.google.com/open?id=0B-p8dqQaqOBkdUtvS3ZraUp3RDQ
Organizatorzy:
MedFood
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Badania naukowe przeprowadzone w przeciągu kilku ostatnich lat potwierdziły bezpośrednie połączenie naszych jelit z ośrodkiem czucia w mózgu. Okazało się, że nie tylko żywność, ale również układ odpornościowy, w tym flora jelitowa są w stanie wpływać na nasze emocje. Pozyskaj wiedzę w jaki sposób dzięki zdrowemu odżywianiu możesz pomóc swoim jelitom oraz odbudować swoje zdrowie psychiczne.

Cena: 260 zł

Prelegenci:

Mgr Justyna Posłuszna

Z wykształcenia jest biologiem o specjalności molekularnej. Studia ukończyła na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Po studiach odbyła półroczny staż w Zakładzie Biochemii i Biologii Komórki, gdzie zgłębiała wiedzę dotyczącą mutacji białkowych. Swoją prace magisterską pisała na temat nowotworów – jest to jeden z bardziej interesujących ją tematów. Szczególnie „bliskie” są jej wszelkiego rodzaju problemy pokarmowe oraz choroby autoimmunologiczne. Interesuję się tez alternatywnymi metodami leczenia nowotworów oraz badaniami nad korelacją umysł-ciało.

Mgr Paulina Ihnatowicz

Wykwalifikowany dietetyk kliniczny i sportowy z bogatą wiedzą i dużym doświadczeniem zawodowym. Wraz z Emilią Ptak-Kasica prowadzi gabinet medycyny żywienia MedFood. Dyplom uzyskała na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, z wyróżnieniem kończąc kierunek Dietetyka. Ponadto ukończyła również studia z zakresu zdrowia publicznego. Jest szkoleniowcem mauricz.com. Sprawowała kontrolę dietetyczną m.in. Borysa Mańkowskiego. Pisze artykuły dla Body Challenge czy Food Forum. Występuje na takich wydarzeniach jak m.in. EU4YA. Z miłości do dietetyki oraz chęci niesienia pomocy swoim pacjentom nieustannie się doszkala. Bierze udział w licznych szkoleniach, kursach, konferencjach, aby ciągle podnosić swoje kwalifikacje oraz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami z zakresu zdrowia i żywienia.

Mgr Emilia Ptak-Kasica

Wykwalifikowany dietetyk kliniczny i sportowy z bogatą wiedzą i dużym doświadczeniem zawodowym. Wraz z Pauliną Ihnatowicz prowadzi gabinet medycyny żywienia Medfood. Dyplom uzyskała na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, z wyróżnieniem kończąc kierunek Dietetyka. Jest szkoleniowcem mauricz.com. Sprawowała kontrolę dietetyczną m.in. Rafała Sonika. Pisze artykuły dla Body Challenge czy Food Forum. Występuje na takich wydarzeniach jak m.in. Kongres Zapytaj Trenera. Z miłości do dietetyki oraz chęci niesienia pomocy swoim pacjentom nieustannie się doszkala. Bierze udział w licznych szkoleniach, kursach, konferencjach, aby ciągle podnosić swoje kwalifikacje oraz być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami z zakresu zdrowia i żywienia.

Agenda szkolenia:

1. Budowa i funkcje jelit.

2. Mikroflora jelit oraz jej funkcje.

3. Hipoteza higieny.

4. Co wpływa niekorzystnie na zdrowie jelit?

5. Nieszczelne jelito jako początek wielu problemów.

6. Od jelit do autoimmunologii.

7. Mózg – nasze centrum dowodzenia.

8. Układ autonomiczny.

9. Budowa mózgu – funkcje płatów.

10. Plastyczność mózgu – dobra i zła.

11. Co wpływa niekorzystnie na zdrowie naszego mózgu?

• wahania poziomu cukru – hipoglikemia a hipoglikemia?

• dlaczego uzależniamy się od cukru?

• alzheimer - cukrzyca typu III.

• stres i jego wpływ na pamięć

• czy niskie ciśnienie krwi nie jest problemem?

• nasz przyjaciel i wróg – tlenek azotu

• anemia

• gluten i nerwice natręctw

• toksyny i inne czynniki

12. Oś mózg – jelita.

13. Nerw błędny – łącznik jelit i mózgu.

14. Neuropeptydy – łącznik układu nerwowego i pokarmowego

• galanina

• grelina i pamięć

15. Nieszczelne jelito a nieszczelna bariera krew-mózg.

16. Stan zapalny mózgu – wściekłe komórki glejowe.

17. Autoimmunologia mózgu.

18. Dlaczego suplementacja prekursorami neuroprzekaźników może przynieść więcej szkód niż pożytku?

• budowa synapsy

• jakie czynniki są niezbędne do tworzenia się przekaźników?

19. Wbudowany system ochrony przed przestymulowaniem.

20. Najważniejsze neuroprzekaźniki i ich wpływ na nasz charakter:

• jak przypomnieć sobie, gdzie położyliśmy klucze? – czyli wsparcie ze strony Acetylocholiny

• gdy pieniądze szczęścia nie dają...

• dlaczego często brak nam motywacji? Czyli gdy mamy chęci, a i tak nic nie robimy!

• gdy martwimy się o rzeczy, które nigdy się nie zdarzą – czyli GABA w nierównowadze

• GABA i alkohol

21. Sen i neuroprzekaźniki – jak zadbać o zdrowy sen?

22. O metylacji kilka słów...

23. Hormony i neuroprzekaźniki:

• hormony i receptory

• estrogen i pamięć – na ratunek menopauzie

• dlaczego mamy większe szanse przeżyć wypadek, gdy mamy równowagę hormonalną?

• brak testosteronu = marudni panowie :-)

• wojna płci – różnice w mózgu kobiety i mężczyzny – czy można zamienić się mózgami?

24. Wszystko jest ze sobą powiązane – czyli ciąg przyczynowo skutkowy.

• insulinooporność i jej wpływ na organizm

• złe trawienie i zły nastrój - przykłady

• analiza wyników badań

25. Dieta i strategie powstępowania:

• hipoglikemia i insulinooporność

• dieta autoimmunologiczna

• jak uszczelnić jelita?

• jak zadbać o prawidłowy balans hormonów?

• jak zadbać o zdrowy mózg?

26. Alternatywne terapie stymulujące układ nerwowy

W ramach opłaty za szkolenie otrzymasz:

• skrypt

• certyfikat

• serwis kawowy: kawa, herbata, woda, mleko

Wszelkie pliki z informacjami dot. rejestracji na SZKOLENIA dostępne są do ściągnięcia pod adresem:

https://drive.google.com/open?id=0B-p8dqQaqOBkdUtvS3ZraUp3RDQ

W celu wzięcia udziału w szkoleniu napisz wiadomość na adres: [email protected]

Dodano: 20 maja 2016
Data aktualizacji: 20 maja 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Gdansk