Jesteś na:
szkolenie

Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
17 września 2016
09:30
Czas zakończenia:
17:30
Gdzie:
Europrofes Katowice
ul. Stawowa 10
Katowice, śląskie, Polska
Strona www:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/68-praktyczna-dietoterapia-cukrzycy-typu-i-i-ii-katowice
Organizatorzy:
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.Plan szkolenia:1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej2. Cele i metodyka leczenia:- stosowanie doustnych leków- insulinoterapia:• zasady intensywnej insulinoterapii• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:- samokontrola- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny- codzienna higiena4. Zalecenia żywieniowe:- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego- system szacowania wymienników w diecie- \\\\\\\"Kaloryczna koncepcja żywieniowa\\\\\\\", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków5. Układania jadłospisów w praktyce:- dla chorych z cukrzycą typu I- dla chorych z cukrzyca typu II- dla kobiet z cukrzycą ciążową6. Omówienie przypadków.7. Suplementy i żywność funkcjonalną którą mogą chorzy z cukrzycą swoją dietę wzbogacić.

Dodano: 19 maja 2016
Data aktualizacji: 19 maja 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Katowice

28.05.2017, Chrzanów inne wydarzenie
02.06.2017, Tarnowskie Góry inne wydarzenie
03.06.2017, Katowice konferencja
03.06.2017, Ruda Śląska inne wydarzenie
03.06.2017, Bieruń inne wydarzenie
04.06.2017, Chrzanów inne wydarzenie
09.06.2017, Zawiercie inne wydarzenie
10.06.2017, Tarnowskie Góry inne wydarzenie