Jesteś na:
szkolenie

Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
11 czerwca 2016
09:30
Czas zakończenia:
17:30
Gdzie:
AP Edukacja Łódź
PIOTRKOWSKA 173
Łódź, łódzkie, Polska
Strona www:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/56-praktyczna-dietoterapia-cukrzycy-typu-i-i-ii-lodz
Organizatorzy:
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.Plan szkolenia:1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej2. Cele i metodyka leczenia:- stosowanie doustnych leków- insulinoterapia:• zasady intensywnej insulinoterapii• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:- samokontrola- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny- codzienna higiena4. Zalecenia żywieniowe:- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego- system szacowania wymienników w diecie- \\\"Kaloryczna koncepcja żywieniowa\\\", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków5. Układania jadłospisów w praktyce:- dla chorych z cukrzycą typu I- dla chorych z cukrzyca typu II- dla kobiet z cukrzycą ciążową6. Omówienie przypadków.7. Suplementy i żywność funkcjonalną którą mogą chorzy z cukrzycą swoją dietę wzbogacić.

Dodano: 19 maja 2016
Data aktualizacji: 19 maja 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Łódź