Jesteś na:
szkolenie

Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
09 stycznia 2016
10:00
Gdzie:
Żak CENTRUM NAUKI I BIZNESU
ul. Krupnicza 2/4
Wrocław, dolnośląskie, Polska
Strona www:
http://www.szkoleniadietetyka.pl/szkolenia/17-praktyczna-dietoterapia-cukrzycy-typu-i-i-ii-wroclaw
Organizatorzy:
Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II.

Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych. Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.

Plan szkolenia: 1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby: - właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii - zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

2. Cele i metodyka leczenia: - stosowanie doustnych leków - insulinoterapia: • zasady intensywnej insulinoterapii • algorytm wielokrotnych wstrzyknięć • algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi

3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:

- samokontrola

- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie) - umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii

- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny

- codzienna higiena

4. Zalecenia żywieniowe:

- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych

- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)

- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego

- system szacowania wymienników w diecie

- "Kaloryczna koncepcja żywieniowa", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków

5. Układania jadłospisów w praktyce:

- dla chorych z cukrzycą typu I

- dla chorych z cukrzyca typu II

- dla kobiet z cukrzycą ciążową 6. Omówienie przypadków.

7. Suplementy i żywność funkcjonalną którą mogą chorzy z cukrzycą swoją dietę wzbogacić.

Cennik szkolenia

Studenci do 26 roku życia 230 zł
Doktoranci do 30 roku życia 250 zł
Pozostali 270 zł
Dodano: 1 grudnia 2015
Data aktualizacji: 3 grudnia 2015
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Wrocław

02.02.2017, Brzezinki szkolenie