Jesteś na:
szkolenie

Polityka alergenowa w gastronomii i zakładach przetwórstwa spożywczego

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
15 kwietnia 2016
09:00
Czas zakończenia:
15:30
Gdzie:
Kraków, małopolskie, Polska
Strona www:
http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html
Regulamin:
Pobierz
Organizatorzy:
4Active Nature Medicine Technology Lidia Rozlachowska Tel.: 796 85 48 72 E-mail: [email protected] www: http://www.4active.eu/kontakt.html
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Tematyka

Alergeny są obecnie jednym z najważniejszych aspektów w projektowaniu i produkcji żywności. Dane epidemiologiczne potwierdzają, że z roku na rok liczba osób cierpiących na alergię pokarmową rośnie. Szacuje się, że problem ten dotyczy 4-8% populacji, co w rzeczywistości przekłada się na około 15 milionów osób w samej Unii Europejskiej!

Konsumenci oczekują zatem od producentów właściwego produktu we właściwym opakowaniu, by móc dokonywać najlepszego - lub najbezpieczniejszego - dla siebie wyboru, bazując na deklaracjach zamieszczonych na etykietach.

Zadaniem producentów żywności jest poznanie wszystkich istotnych alergenów występujących w obszarze produkcji, uniknięcie ich, gdzie jest to możliwe lub przekazanie konsumentowi informacji o ich występowaniu. Zarządzanie alergenami jest kluczowe na wszystkich etapach projektowania, magazynowania, produkcji oraz etykietowania.

W świetle polskiego ustawodawstwa odpowiedzialność za bezpieczeństwo konsumenta spoczywa na dostawcy produktu gotowego.

 

Dla kogo

Szkolenie kierowane jest do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, R&D oraz logistyki.

 

Program

Cześć I wykładowa

1. Pojęcie alergii/alergenu

2. Poziom alergenu a reakcja uczuleniowa

3. Obligatoryjna lista alergenów

4. Znakowanie

  • - Akty prawne
  • - Zasady znakowania
  • - Znakowanie ostrzegawcze
  • - Oświadczenia żywieniowe

 

5. Zarządzanie alergenami w zakładzie

  • - Analiza ryzyka na każdym etapie produkcyjnym
  • - Dobre praktyki produkcyjne

 

6. Procesy czyszczenia

  • - Rodzaje czyszczenia
  • - Matryce zarządzania alergenami

 

7. Walidacja alergenowa

 

Cześć II praktyczna

Każdy z Uczestników przeprowadzi samodzielne badanie na wykrycie zawartości alergenu przy pomocy szybkiego testu paskowego.

 

Certyfikat

Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu

 

Informacje organizacyjne

  • - szkolenie trwa w godzinach: 9:30-15:30, rejestracja uczestników od godz. 09:00
  • - w trakcie szkolenia dla Uczestników dostępny jest barek kawowy (kawa i herbata, woda mineralna, sok i ciasteczka), a na przerwę lunchową zapraszamy o godz. 12:30
  • - każdy Uczestnik otrzyma wiadomość mailową z potwierdzeniem udziału, dokładnym adresem i informacjami logistycznymi na 5 dni przed szkoleniem
  • - w ramach szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe i certyfikat uczestnictwa
  • - liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat

 

Prowadzący

Trener z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, szkoleniowiec od ponad 6 lat, absolwent Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Towaroznawstwa na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.

Jako pracownik działu R&D posiada doświadczenie w implementowaniu nowych wyrobów z branży spożywczej, jak równiez doświadczenie w zarządzaniu jakością: wdrażaniem, nadzorowaniem oraz audytami Zintegrowanego Systemu Zarządzania.

Specjalista ds. procesów reklamacyjnych.

Redaktorzy:
Dodano: 24 lutego 2016
Data aktualizacji: 24 lutego 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Kraków