Jesteś na:
szkolenie

Polityka alergenowa w gastronomii i zakładach przetwórstwa spożywczego

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
15 kwietnia 2016
09:00
Czas zakończenia:
15:30
Gdzie:
Kraków, małopolskie, Polska
Strona www:
http://www.4active.eu/szkolenia-dla-dietetykow-lekarzy-specjalistow/67-polityka-alergenowa-gastronomii-zakladzie-2.html
Regulamin:
Pobierz
Organizatorzy:
4Active Nature Medicine Technology Lidia Rozlachowska Tel.: 796 85 48 72 E-mail: [email protected] www: http://www.4active.eu/kontakt.html
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Tematyka

Alergeny są obecnie jednym z najważniejszych aspektów w projektowaniu i produkcji żywności. Dane epidemiologiczne potwierdzają, że z roku na rok liczba osób cierpiących na alergię pokarmową rośnie. Szacuje się, że problem ten dotyczy 4-8% populacji, co w rzeczywistości przekłada się na około 15 milionów osób w samej Unii Europejskiej!

Konsumenci oczekują zatem od producentów właściwego produktu we właściwym opakowaniu, by móc dokonywać najlepszego - lub najbezpieczniejszego - dla siebie wyboru, bazując na deklaracjach zamieszczonych na etykietach.

Zadaniem producentów żywności jest poznanie wszystkich istotnych alergenów występujących w obszarze produkcji, uniknięcie ich, gdzie jest to możliwe lub przekazanie konsumentowi informacji o ich występowaniu. Zarządzanie alergenami jest kluczowe na wszystkich etapach projektowania, magazynowania, produkcji oraz etykietowania.

W świetle polskiego ustawodawstwa odpowiedzialność za bezpieczeństwo konsumenta spoczywa na dostawcy produktu gotowego.

 

Dla kogo

Szkolenie kierowane jest do kierownictwa i pracowników łańcucha produkcyjnego, zapewniania jakości, R&D oraz logistyki.

 

Program

Cześć I wykładowa

1. Pojęcie alergii/alergenu

2. Poziom alergenu a reakcja uczuleniowa

3. Obligatoryjna lista alergenów

4. Znakowanie

  • - Akty prawne
  • - Zasady znakowania
  • - Znakowanie ostrzegawcze
  • - Oświadczenia żywieniowe

 

5. Zarządzanie alergenami w zakładzie

  • - Analiza ryzyka na każdym etapie produkcyjnym
  • - Dobre praktyki produkcyjne

 

6. Procesy czyszczenia

  • - Rodzaje czyszczenia
  • - Matryce zarządzania alergenami

 

7. Walidacja alergenowa

 

Cześć II praktyczna

Każdy z Uczestników przeprowadzi samodzielne badanie na wykrycie zawartości alergenu przy pomocy szybkiego testu paskowego.

 

Certyfikat

Każdy Uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu

 

Informacje organizacyjne

  • - szkolenie trwa w godzinach: 9:30-15:30, rejestracja uczestników od godz. 09:00
  • - w trakcie szkolenia dla Uczestników dostępny jest barek kawowy (kawa i herbata, woda mineralna, sok i ciasteczka), a na przerwę lunchową zapraszamy o godz. 12:30
  • - każdy Uczestnik otrzyma wiadomość mailową z potwierdzeniem udziału, dokładnym adresem i informacjami logistycznymi na 5 dni przed szkoleniem
  • - w ramach szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe i certyfikat uczestnictwa
  • - liczba miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat

 

Prowadzący

Trener z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, szkoleniowiec od ponad 6 lat, absolwent Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Towaroznawstwa na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.

Jako pracownik działu R&D posiada doświadczenie w implementowaniu nowych wyrobów z branży spożywczej, jak równiez doświadczenie w zarządzaniu jakością: wdrażaniem, nadzorowaniem oraz audytami Zintegrowanego Systemu Zarządzania.

Specjalista ds. procesów reklamacyjnych.

Redaktorzy:
Dodano: 24 lutego 2016
Data aktualizacji: 24 lutego 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Kraków

26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Zabierzów inne wydarzenie
02.09.2017, Kraków inne wydarzenie
03.09.2017, Kraków inne wydarzenie
01.10.2017, Kraków inne wydarzenie
07.10.2017, Kraków inne wydarzenie
15.10.2017, Kraków inne wydarzenie