Jesteś na:
szkolenie

Kurs Kids Nutrition - Zdrowe Żywienie Dzieci

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
07 maja 2017
13:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
Kraków (Jubilat)
Al. Krasińskiego 1
Kraków, małopolskie, Polska
Organizatorzy:
Premium Sport Academy
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 69.00 zł

Kids Nutrition – Zdrowe żywienie dzieci. Wiedza o odżywianiu dziecka jest kluczowa w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i pomaga chronić przed otyłością, która w życiu dorosłym powoduje poważne konsekwencje zdrowotne takie jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawały serca i udary mózgu. Na szkoleniu poznacie najbardziej wartościowe źródła pokarmowe oraz podstawowe zasady komponowania posiłków. Dowiecie się dlaczego emocje i słodycze są ze sobą mocno powiązane oraz poznacie sposoby na przyrządzanie zdrowych zamienników

Na szkoleniu zdobędziecie teoretyczną wiedzę oraz praktyczne rady , które można wdrażać od razu, aby poprawić żywienie swojego dziecka.

Czas trwania: 4godziny

Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia kursu.

7 maja (niedziela),

godz. 13:00 — 17:00,

JUBILAT Dom Handlowy,

Al. Zygmunta Krasińskiego 1,

31-111 Kraków,

Sala na VII piętrze

Kwota: 69 PLN

Prowadzący: Radosław Podruczny

Zapisy: https://psacademy.eu/szkolenie/zdrowe-zywienie-dzieci

Harmonogram

1. Otyłość jako czynnik etiologiczny chorób metabolicznych

• przyczyny otyłości

• konsekwencje otyłości

2. Etapy tworzenia się tkanki tłuszczowej u dzieci

3. Aktywność hormonalna tkanki tłuszczowej

• Leptyna

• Adiponektyna

• TNF alfa

• Interleukina-6

4. Smaki dzieciństwa – rozwój preferencji żywieniowych

5. Jak czytać etykiety i nie dać się oszukać producentom

• cukier i syrop glukozowo-fruktozowy

• soja

• uwodornione tłuszcze

6. Jak prawidłowo komponować posiłki dla dziecka

• 5 posiłków /prawda czy mit?

• 5 porcji owoców i warzyw?

• umiejscowienie węglowodanów w odpowiednich porach dnia

• najlepszy czas na przekąski

7. Wartościowe źródła pokarmu

8. Zdrowe zamienniki (przepisy wraz ze zdjęciami)

9. Nauka nowych pokarmów metodą BLW (Baby Led Weaning)

10. Suplementacja w diecie dziecka

• kwasy omega-3

• magnez

• witamina d3

11. Budowanie odporności dziecka

• poród naturalny a odporność

• siara – Colostrum

• immunomodulacja (czosnek, biostymina, echinacea, laktoferyna, propolis)

• hartowanie

• kontakt z brudem

12. Mikrobiota jelitowa – wpływ na odporność, nastrój i zapobieganie otyłości.

13. Prozdrowotne znaczenie szczepów probiotycznych

14. Właściwości i źródła prebiotyków

15. Najczęstsze alergeny i mechanizmy powstawania alergii

16. Żywienie specjalistyczne ( ADHD, epilepsja, celiakia)

17. Sen jako czynnik kształtowania prawidłowej wagi ciała

• wrażliwość insulinowa

• zaburzenia rytmu dobowego

• niebieskie światło

Radosław Podruczny - Specjalista ds. Żywienia.

Specjalista ds. Żywienia domowego 8 letniej Julii i 2 letniego Sebastiana :-)

Trener osobisty i Instruktor sportów siłowych.

Absolwent Wydziału Medycznego w Legnicy na kierunku Ratownictwo Medyczne.

Od 11 lat pracuje w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu.

Wykładowca w Premium Sport Academy, firmie edukacyjnej szkolącej wg najwyższych standardów oraz najnowszej wiedzy sportowej i medycznej.

W 2016 roku zorganizował dwa szkolenia charytatywne z dietetyki, jedne z największych w Polsce w całym roku 2016, aby pomóc dzieciom z Wrocławskiego Caritas.

Współorganizator (razem z BUMWRO) i wykładowca w społecznej akcji „Uruchamiamy Dzieciaki” mającej na celu przeciwdziałanie otyłości dziecięcej . Akcja pod patronatem Urzędu Miasta oraz Uniwersytetu Medycznego.

Współpracował CPF- Creative Professional Fitness i Centrum Ruchu Olimpijka z zakresu żywienia i metodyki treningowej. Założyciel Polskiej Akademii Zdrowego Żywienia, twórca rewolucyjnego programu odchudzającego \"Wymarzona Sylwetka\"

Od 2015 roku Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

Autor wielu artykułów w pismach branżowych (Trainer, Moda na Zdrowie, Miasto w Formie, Fiteria).

Redaktor działu dietetycznego w czasopiśmie Wrocpaper. Aktywnie uczestniczy w akcjach promujących zdrowy styl życia, a także współpracuje z wieloma firmami odnośnie poprawy jakości pracy i życia pracowników.

W swojej pracy z podopiecznymi szczególną uwagę poświęca leczeniu otyłości u dzieci i wyrabianiu u nich zdrowych nawyków żywieniowych. W żywieniu terapeutycznym specjalizuję się w zaburzeniach glikemii (cukrzyca, insulino oporność, hipoglikemia reaktywna)

Publikacje

1. „Owoce w diecie sportowca” Magazyn Trainer

2. „Postępowanie z podopiecznymi z hipercholesterolemią” Magazyn Trainer

3. „Optymalizacja Gospodarki Insulinowej” Magazyn Trainer Kwiecień 2016

4. „Wspomaganie dietetyczne w chorobie nowotworowej” W cieniu czepka 2014

5. „Dieta ketogeniczna. Wpływ na choroby autoimmunizacyjne” 2016

6. „Bezbłędny sport” Moda na zdrowie 2015

7. „Dieta Ketogeniczna-zdrowie dzięki tłuszczom” Magazyn Trainer Wrzesień 2016

8. „Zaburzenia gospodarki hormonalnej” Magazyn Trainer Listopad 2016

Redaktorzy:
Dodano: 20 kwietnia 2017
Data aktualizacji: 20 kwietnia 2017
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Kraków

26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Kraków inne wydarzenie
26.08.2017, Zabierzów inne wydarzenie
02.09.2017, Kraków inne wydarzenie
03.09.2017, Kraków inne wydarzenie
01.10.2017, Kraków inne wydarzenie
07.10.2017, Kraków inne wydarzenie
15.10.2017, Kraków inne wydarzenie