Jesteś na:
szkolenie

Dietetyka Sportowa - Żywienie i suplementacja w kulturystyce i fitness

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
20 sierpnia 2016
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
AdgarFit
Aleje Jerozolimskie 181
Warszawa, mazowieckie, Polska
Strona www:
http://www.akademiads.pl/szkolenia/10-zywienie-i-suplementacja-w-kulturystyce-i-fitness-warszawa
Organizatorzy:
Akademia Dietetyki Sportowej
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

O SZKOLENIU

Szkolenie dla osób chcących podnieść swoje kwalifikacje w zakresie ŻYWIENIA SPORTOWCÓW ze szczególnym uwzględnieniem KULTURYSTYKI & FITNESS. Szkolenie kierowane jest nie tylko do zawodników, trenerów, instruktorów, czy dietetyków, ale również do szeroko pojętych pasjonatów kulturystyki & fitness.

PROWADZĄCY - Tadeusz Sowiński

Członek kadry dydaktycznej PZKFiTS, autor niemal 3000 artykułów publikowanych na PoTreningu.pl i Afterworkout.com. Specjalista z zakresu żywienia i suplementacji w sporcie. Jako dietetyk współpracuje zarówno ze sportowcami klasy mistrzowskiej (w ramach współpracy z Polskim Związkiem Towarzystw Wioślarskich brał udział w przygotowaniach m.in. medalistek olimpijskich z Londynu), jak również z osobami trenującymi amatorsko, dla własnej satysfakcji.

ZAPISY: www.akademiads.pl

PROGRAM SZKOLENIA

☑ Wprowadzenie do tematu:

➡ dieta jako jeden z kluczowych elementów kształtowania sylwetki

➡ „egzotyka” diety kulturystycznej

➡ makrocykl treningowy

☑ Dieta w okresie przygotowawczym: rozwój tkanki mięśniowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:

➡ zapotrzebowanie energetyczne zawodników i zawodniczek kulturystyki i fitness

➡ jak ustalić nadwyżkę energetyczną?

Spożycie białka w sportach sylwetkowych:

➡ białko a rozwój masy mięśniowej: kluczowe zagadnienia

➡ rekomendowana podaż protein a codzienna praktyka zawodnicza

➡ rozkład spożycia protein na posiłki

➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w sportach sylwetkowych:

➡ znaczenie węglowodanów w diecie zawodników kulturystyki i fitness

➡ rekomendowana podaż węglowodanów a codzienna praktyka zawodnicza

➡ węglowodany rano? Węglowodany wieczorem?

➡ dobór źródeł węglowodanów w diecie

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:

➡ niedoceniana rola lipidów

➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w diecie zawodników kulturystyki i fitness

➡ rozkład spożycia tłuszczu na posiłki, ze szczególnym uwzględnieniem posiłków okołotreningowych

➡ dobór źródeł tłuszczu w diecie

☑ Dieta w okresie startowym: redukcja tkanki tłuszczowej.

Wyznaczenie optymalnego spożycia energii:

➡ jak ustalić deficyt kaloryczny?

➡ metaboliczne adaptacje organizmu do stanu niedoboru energii w diecie

➡ popularne praktyki: różnicowanie spożycia energii w skali tygodniowej

Spożycie białka a redukcja tkanki tłuszczowej:

➡ białko a redukcja tkanki tłuszczowej: kluczowe zagadnienia

➡ rekomendowana podaż protein w okresie startowym

➡ dobór źródeł białka

Spożycie węglowodanów w okresie startowym:

➡ znaczenie węglowodanów w okresie redukcyjnym

➡ rekomendowane spożycie węglowodanów w okresie startowym

➡ różnicowanie spożycia węglowodanów na poszczególne dni tygodnia

Spożycie tłuszczu w sportach sylwetkowych:

➡ tłuszcz pokarmowy a redukcja tkanki tłuszczowej

➡ rekomendowane spożycie tłuszczu w okresie startowym

➡ manipulacje spożyciem tłuszczu w okresie poprzedzającym starty

☑ BPS w sportach sylwetkowych, czyli przygotowanie startowe pomiędzy nauką a praktyką zawodniczą.

➡ w jakim celu BPS?

➡ popularne praktyki zawodnicze

➡ wsparcie w literaturze naukowej

☑ Wpływ konwencjonalnych przygotowań żywieniowo-treningowych do startu w zawodach sylwetkowych na masę i skład ciała oraz parametry zdrowotne - studium przypadku.

☑ DODATKOWO ➡ DYSKUSJA + gość specjalny.

Podczas szkolenia przewidujemy panel dyskusyjny z udziałem ➡ zawodnika oraz ➡ dietetyka.

Podczas szkolenia gość specjalny odpowie także o swoich przygotowaniach żywieniowych do zawodów sylwetkowych ➡ oraz weźmie udział w dyskusji z uczestnikami.

Specjaliści będą odpowiadać na pytania uczestników z zakresu diety, suplementacji czy treningu.

Szkolenie jest doskonałą okazją na poznanie specyfiki współpracy dietetycznej i treningowej czołowych zawodników.

Dodano: 7 czerwca 2016
Data aktualizacji: 7 czerwca 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.