Jesteś na:
szkolenie

Dietetyka moduł II + podstawy TCM

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
28 - 29 maja 2016
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
Fizjo4life
ul Jagiellońska 4
Warszawa, mazowieckie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/991198264250329/
Organizatorzy:
Ola Garbacz Tel.: 575 800 015 E-mail: [email protected] www: http://www.atomicholistic.eu/
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 550.00 zł
termin: 28.05.2016

Szkolenie skierowane jest do wszystkich zainteresowanych słuchaczy, zarówno laików, pasjonatów zdrowego żywienia, jak również osób na co dzień związanych z branżą lifestyle, trenerów personalnych, instruktorów fitness oraz osób związanych zawodowo z żywieniem.

 

Cel szkolenia:

Atomic Holistic Lifestyle zaprasza na szkolenie z Dietetyki i prawidłowego planowania procesu żywienia w drodze polepszania stanu zdrowia własnego i społeczeństwa! Zdobycie i pogłębienie wiedzy oraz umiejętności w zakresie diagnostyki dietetycznej w aspekcie holistycznego postrzegania człowieka, m. in. z zakresu funkcjonowania organizmu ludzkiego – kontekst ciała, świadomego odżywiania, roli suplementacji orazczynników oddziałujących na efektywność diety.

Zbudowanie postawy odpowiedzialnego konsumenta – poprzez promowanie zdrowego odżywiania. Postrzeganie całościowe ma na celu ukazanie działania mechanizmów funkcjonowania ludzkiego organizmu, wskazanie czynników zewnętrznych i wewnętrznych, bezpośrednio wpływających na stan zdrowia oraz uposażenie słuchaczy w umiejętności świadomego kreowania jakości życia swojego i/lub podopiecznych.

 

Zagdanienia

1. Człowiek

  1.1. Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego

     1.1.1. Rola równowagi kwasowo-zasadowej

     1.1.2. Narządy dokrewne i ich rola w procesie odżywiania

     1.1.3. Autoagresje i inne choroby związane z odżywianiem

     1.1.4. Wchłanianie a rola wody

  1.2. Psychodietetyka – wpływ głowy na ciało

  1.3. Zaburzenia odżywiania:

     1.3.1. Przyczyny psychiczne

     1.3.2. Przyczyny fizyczne

  1.4. Diety schematyczne i diety cud

  1.5. Dlaczego organizm nie działa prawidłowo

     1.5.1. Pasożyty, zakwaszenie, wyjałowienie.

  1.6. Flora bakteryjna

2. Jedzenie:

  2.1. Co to jest zdrowe odżywianie?

     2.1.1. Indywidualne potrzeby żywieniowe

  2.2. Zbilansowana dieta – składniki pokarmowe w diecie

     2.2.1. Ile czego powinno być w posiłkach – mitologia piramidy żywieniowej

  2.3. Rola suplementacji – w stosunku do spożywanych produktów

  2.4. Wpływ składników pokarmowych na organizm człowieka – czy białka budują?

  2.5. Trucizny w jedzeniu: żywność przetworzona, konserwanty, gluten, mleko, cukier, tłuszcze, metale ciężkie, odżywki

3. Produkty spożywcze

  3.1. Ile cukru w cukrze? jak wybrać najlepszy produkt?

     3.1.1. Co to są normy żywieniowe i jak rozumieć tabele składu produktów?

     3.1.2. Kilokalorie i indeks glikemiczny

     3.1.3. Zakupy spożywcze – jak zaplanować i gdzie kupować?

  3.2. Proszę Pani co jeść w taki razie?

4. Dieta:

  4.1. Plan dietetyczny – Z czego składa się dieta?

     4.1.1. Cel dietetyczny – indywidualne podejście.

     4.1.2. Dobór produktów spożywczych i ich obróbki;

     4.1.3. Planowanie diety – ważny czas i moment

     4.1.4. Feedback jadłospisu

     4.1.5. Elastyczne reagowanie – modyfikacja diety

  4.2. Suplementacja w procesie przywracania równowagi

     4.2.1. Witaminy i składniki mineralne

     4.2.2. Suplementacja w odchudzaniu i sporcie wyczynowym

5. Obserwacja – reakcja

  5.1. Opieka, wsparcie, motywacja – dlaczego ciężko grać solo w grę zespołową?

6. Profilaktyka zdrowia

  6.1. Żywienie jako metoda zapobiegania chorom cywilizacyjnym

  6.2. Ksenobiotyki

  6.3. Aktywność fizyczna - balans

Redaktorzy:
Dodano: 18 marca 2016
Data aktualizacji: 1 kwietnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Warszawa

27.05.2017, Ursus, Warszawa, Poland inne wydarzenie
27.05.2017, Warszawa szkolenie
10.06.2017, Rajszew szkolenie
11.06.2017, Warszawa szkolenie
18.06.2017, Warszawa szkolenie
01.07.2017, Warszawa, Włochy szkolenie
22.07.2017, Warszawa szkolenie
12.08.2017, Włochy, Warszawa inne wydarzenie