Jesteś na:
szkolenie

Dietetyka moduł II + podstawy TCM

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
28 - 29 maja 2016
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
Fizjo4life
ul Jagiellońska 4
Warszawa, mazowieckie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/991198264250329/
Organizatorzy:
Ola Garbacz Tel.: 575 800 015 E-mail: [email protected] www: http://www.atomicholistic.eu/
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 550.00 zł
termin: 28.05.2016

Szkolenie skierowane jest do wszystkich zainteresowanych słuchaczy, zarówno laików, pasjonatów zdrowego żywienia, jak również osób na co dzień związanych z branżą lifestyle, trenerów personalnych, instruktorów fitness oraz osób związanych zawodowo z żywieniem.

 

Cel szkolenia:

Atomic Holistic Lifestyle zaprasza na szkolenie z Dietetyki i prawidłowego planowania procesu żywienia w drodze polepszania stanu zdrowia własnego i społeczeństwa! Zdobycie i pogłębienie wiedzy oraz umiejętności w zakresie diagnostyki dietetycznej w aspekcie holistycznego postrzegania człowieka, m. in. z zakresu funkcjonowania organizmu ludzkiego – kontekst ciała, świadomego odżywiania, roli suplementacji orazczynników oddziałujących na efektywność diety.

Zbudowanie postawy odpowiedzialnego konsumenta – poprzez promowanie zdrowego odżywiania. Postrzeganie całościowe ma na celu ukazanie działania mechanizmów funkcjonowania ludzkiego organizmu, wskazanie czynników zewnętrznych i wewnętrznych, bezpośrednio wpływających na stan zdrowia oraz uposażenie słuchaczy w umiejętności świadomego kreowania jakości życia swojego i/lub podopiecznych.

 

Zagdanienia

1. Człowiek

  1.1. Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego

     1.1.1. Rola równowagi kwasowo-zasadowej

     1.1.2. Narządy dokrewne i ich rola w procesie odżywiania

     1.1.3. Autoagresje i inne choroby związane z odżywianiem

     1.1.4. Wchłanianie a rola wody

  1.2. Psychodietetyka – wpływ głowy na ciało

  1.3. Zaburzenia odżywiania:

     1.3.1. Przyczyny psychiczne

     1.3.2. Przyczyny fizyczne

  1.4. Diety schematyczne i diety cud

  1.5. Dlaczego organizm nie działa prawidłowo

     1.5.1. Pasożyty, zakwaszenie, wyjałowienie.

  1.6. Flora bakteryjna

2. Jedzenie:

  2.1. Co to jest zdrowe odżywianie?

     2.1.1. Indywidualne potrzeby żywieniowe

  2.2. Zbilansowana dieta – składniki pokarmowe w diecie

     2.2.1. Ile czego powinno być w posiłkach – mitologia piramidy żywieniowej

  2.3. Rola suplementacji – w stosunku do spożywanych produktów

  2.4. Wpływ składników pokarmowych na organizm człowieka – czy białka budują?

  2.5. Trucizny w jedzeniu: żywność przetworzona, konserwanty, gluten, mleko, cukier, tłuszcze, metale ciężkie, odżywki

3. Produkty spożywcze

  3.1. Ile cukru w cukrze? jak wybrać najlepszy produkt?

     3.1.1. Co to są normy żywieniowe i jak rozumieć tabele składu produktów?

     3.1.2. Kilokalorie i indeks glikemiczny

     3.1.3. Zakupy spożywcze – jak zaplanować i gdzie kupować?

  3.2. Proszę Pani co jeść w taki razie?

4. Dieta:

  4.1. Plan dietetyczny – Z czego składa się dieta?

     4.1.1. Cel dietetyczny – indywidualne podejście.

     4.1.2. Dobór produktów spożywczych i ich obróbki;

     4.1.3. Planowanie diety – ważny czas i moment

     4.1.4. Feedback jadłospisu

     4.1.5. Elastyczne reagowanie – modyfikacja diety

  4.2. Suplementacja w procesie przywracania równowagi

     4.2.1. Witaminy i składniki mineralne

     4.2.2. Suplementacja w odchudzaniu i sporcie wyczynowym

5. Obserwacja – reakcja

  5.1. Opieka, wsparcie, motywacja – dlaczego ciężko grać solo w grę zespołową?

6. Profilaktyka zdrowia

  6.1. Żywienie jako metoda zapobiegania chorom cywilizacyjnym

  6.2. Ksenobiotyki

  6.3. Aktywność fizyczna - balans

Redaktorzy:
Dodano: 18 marca 2016
Data aktualizacji: 1 kwietnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.