Jesteś na:
szkolenie

Dieta wegańska w praktyce - Kraków

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
09 grudnia 2017
09:00
Czas zakończenia:
16:00
Gdzie:
Smaki Roślinne
ul. Smoleńsk 27
Kraków, małopolskie, Polska
Strona www:
http://wegecentrum.pl/warsztaty-dieta-weganska-w-praktyce/
Organizatorzy:
Iwona Kibil - Roślinny Dietetyk
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 280.00 zł (dostępne rabaty ? 240 zł studencki )

Diety roślinne od strony teoretycznej i praktycznej

Warsztaty skierowane są do osób, które mają minimum podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka (dietetycy, żywieniowcy, wegetarianie, weganie oraz fascynaci żywienia). Przedstawiane są wyłącznie konkretne informacje dotyczące diety wegańskiej, poparte badaniami naukowymi i doświadczeniem prowadzącej.

Każdy uczestnik otrzymuje certyfikat udziału w warsztatach.

Na warsztatach znajdziesz:

informacje poparte badaniami naukowymi,

informację na temat prowadzenia diety wegańskiej w różnych grupach wiekowych,

omawianie konkretnych przypadków, układanie jadłospisów,

alternatywne odmiany weganizmu (dieta surowa, Pegan diet, Ornisha, Esselstyna, Barnarda, Fuhrmana itp.),

omówienie analogów mięsa, zamienników nabiału i produktów występujących często w diecie wegan,

obszerny skrypt.

Agenda warsztatów:

Każdy moduł zawiera zarówno część teoretyczną jak i praktyczną, zalecenia dotyczące suplementacji i spożycia składników odżywczych poparte badaniami naukowymi.

I CZEŚĆ – makro i mikro składniki najważniejsze w diecie roślinnej:

Białka, tłuszcze, węglowodany w diecie roślinnej. Na co zwrócić uwagę podczas bilansowania diety, czego w diecie roślinnej może być za mało lub zbyt dużo, ćwiczenia praktyczne i wspólne omawianie.

Związki antyodżywcze w diecie wegańskiej (fityniany, goitrogeny, lektyny, szczawiany i inne).

Poprawianie przyswajalności składników odżywczych, nasion strączkowych, orzechów.

Witaminy na które należy zwrócić szczególną uwagę będąc na diecie roślinnej.

Składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę.

Co suplementować i kiedy, w jaki sposób.

II CZĘŚĆ – diety roślinne na różnych etapach życia:

Dieta dorosłych wegetarian i wegan – jak wygląda, co wykazują badania, czym różnią się wytyczne żywieniowe w porównaniu do diety tradycyjnej, jak spełnić zapotrzebowanie na składniki,

Dieta kobiet w ciąży wegańskiej – na co zwrócić największą uwagę, czy ciąża wegańska oznacza niedobory, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów i opisy przypadków.

Dieta niemowląt i małych dzieci na diecie wegańskiej – na co zwrócić uwagę, z czym mogą być problemy, czym różni się od tradycyjnej diety, kiedy wprowadzać produkty, jakie suplementy są niezbędne, przykłady jadłospisów, opisy przypadków.

Samodzielne układanie jadłospisów dla wegan i wegetarian, przypadki realnych pacjentów, wspólne omawianie.

Składniki mineralne na które należy zwrócić szczególną uwagę.

Co suplementować i kiedy, w jaki sposób.

III CZĘŚĆ – odmiany diet wegańskich, diety znanych lekarzy (Ornish, Barnard, Fuhrman, Esselstyn), dieta surowa, zespół jelita drażliwego a dieta wegańska

Korzyści i zagrożenia związane z dietą surową. Na co zwrócić uwagę, czy jest bezpieczna, jak bilansować taką dietę, przykłady posiłków, przykłady jadłospisów, zaleceń i opisy przypadków.

Zespół jelita drażliwego a dieta wegańska, jak zbilansować dietę, z czym mogą być problemy

Diety wegańskie znanych lekarzy – na czym polegają, korzystne i niekorzystne aspekty tych diet, efekty zdrowotne, ciekawostki.

IV CZĘŚĆ – dodatek – przegląd produktów dla wegetarian:

analogi mięsa – przegląd produktów,

inne produkty wybierane przez wegetarian (wegańskie sery, śmietany, itp.),

zamienniki nabiału.

Warsztaty prowadzi Iwona Kibil - Roślinny Dietetyk

Redaktorzy:
Dodano: 22 września 2017
Data aktualizacji: 22 września 2017
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie: