Jesteś na:
szkolenie

Dieta roślinna w żywieniu dzieci oraz terapeutyczne zastosowanie diet eliminacyjnych

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
22 października 2016
09:00
Czas zakończenia:
16:00
Gdzie:
Wegecentrum
Warsaw, mazowieckie, Polska
Strona www:
http://www.wegecentrum.pl/leczenie/46-warsztaty-wege-dzieci
Organizatorzy:
Wegecentrum
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 250.00 zł (dostępne rabaty ? 220 zł dla studentów )

Dieta wegańska dla dziecka wciąż budzi wiele kontrowersji. Uznana jest powszechnie za niedoborową i nie odpowiednią dla małych dzieci. Tymczasem, Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki uznała diety wegańskie za odpowiednie na każdym etapie życia, pod warunkiem że są dobrze zbilansowane. Instytut Żywności i Żywienia potwierdził, że diety wegetariańskie są odpowiednie dla dzieci, dodatkowo mogą wnieść korzyści zdrowotne w postaci prewencji chorób cywilizacyjnych takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu II i innych.

My z doświadczenia wiemy, że wegańscy rodzice są w większości przypadków świadomi żywieniowo i dzieci mają bardziej urozmaiconą dietę od rówieśników jedzących tradycyjnie. Jednak jadłospisy dzieci nie zawsze są dobrze zbilansowane. Często brakuje wapnia, zaburzony jest stosunek kwasów tłuszczowych, brakuje niezbędnej suplementacji itp.

Warsztaty kierujemy do osób zainteresowanych tematem żywienia dzieci na diecie roślinnej, w szczególności do rodziców dzieci. Wyczerpująco przedstawiamy wszystkie niezbędne informacje na temat komponowania posiłków, jadłospisów, suplementacji. Na co zwracać uwagę w przypadku niedoborów, co badać i jak często. Przedstawiamy przykładowe zestawienia produktów, przykładowe jadłospisy.

Każdy z uczestników weźmie udział w części praktycznej warsztatów - układaniu jadłospisu dla dzieci, analizie kwestionariuszy pacjentów, analizie wyników badań.

AGENDA

- Przegląd badań prowadzonych wśród dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

- Białka, tłuszcze, węglowodany w diecie małych wegan

- Witaminy i składniki mineralne w diecie małych wegan, w tym:

- wapń

- żelazo

- cynk

- witamina B12

- Jod

- Witamina K

- Witamina D

- inne

- Alergie, nietolerancje, mleka modyfikowane

- Żywienie niemowląt i małych dzieci na diecie roślinnej, schemat wprowadzania produktów, suplementacja, przykłady jadłospisów

- Przykłady dobrych zestawień produktów, technik kulinarnych dla dzieci

- Zadania praktyczne - omawianie jadłospisów dla dzieci z uwzględnieniem produktów wegańskich dostępnych na rynku

- Aspekty zdrowotne diet roślinnych względem wybranych chorób

- soja, superfoods, produkty dostępne na rynku, które można podawać dzieciom

Dla kogo warsztaty:

Zapraszamy osoby zainteresowane dietami wegetariańskimi dla dzieci: rodziców wege dzieci, nauczycieli, kucharki szkolne, przedszkolne, inne osoby związane z tematem.

Omawiamy żywienie dzieci do lat 6.

Bilet uczestnictwa w warsztatach:

studencki - 220 zł

normalny - 250 zł

W cenie warsztatów:

Skrypt

Poczęstunek

Certyfikat uczestnictwa

Prowadzące dietetyczki

Iwona Kibil i Małgorzata Sobczyk

Dodano: 3 sierpnia 2016
Data aktualizacji: 3 sierpnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.