Jesteś na:
szkolenie

Dieta Paleo w teorii i praktyce

Wróć do kalendarza

Szykujemy dla Was dwa dni, podczas których dowiecie się niemal wszystkiego o diecie Paleo.

Informacje
Kiedy:
23 - 24 kwietnia 2016
11:00
Czas zakończenia:
14:00
Gdzie:
Zachodnia Izba Gospodarcza
ul. Ofiar Oświęcimskich 41/43
Wrocław, dolnośląskie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/1738995043003889/
Organizatorzy:
Barbell Kitchen E-mail: [email protected] www: https://www.facebook.com/Barbell-Kitchen-385577718216573/
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Dzień pierwszy poprowadzi DAWID BIAŁOWĄS - dietetyk sportowy, specjalista ds. żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie, mgr wychowania fizycznego, szkoleniowiec Mauricz.com, Barbell Group. Zwolennik ewolucyjnego podejścia do żywienia i kultury fizycznej. Trener i utytułowany zawodnik judo (3 Dan), Crossfitter, gospodarz bloga barbellkitchen.pl Doświadczenie zawodowe zdobywał poprzez lata pracy w sporcie, ponad 10 letnie doświadczenie trenerskie w judo, studia magisterskie na AWFiS Gdańsk, podyplomowe studia z Żywienia i Wspomagania Dietetycznego w Sporcie w AWFiS Gdańsk oraz poprzez indywidualną pracę z podopiecznymi.

 

Gospodynią drugiego dnia będzie MONIKA SKUZA znana szerszemu gronu z bloga TŁUSTE ŻYCIE. Od 10 lat interesuje się odżywianiem i holistycznym podejściem do zdrowia. Na co dzień pracuje z klientami z całego świata, specjalizując się w chorobach autoimmunologicznych, problemach pokarmowych i hormonalnych. Skupia się na funkcjonalnej diagnostyce, odkrywaniu przyczyn dolegliwości i stosowaniu indywidualnych rozwiązań. Obecnie przechodzi trening Medycyny Funkcjonalnej, aby zdobyć uprawnienia Certified Functional Medicine Practitioner.

 

Tematyka:

Day 1: Dieta Paleo, czyli ewolucyjne podejście do żywienia.

Day 2: Modyfikacja diety paleo pod kątem różnych problemów zdrowotnych.

 

Program:

Dzień pierwszy

Dawid Białowąs - Dieta Paleo, czyli ewolucyjne podejście do żywienia

1. Ewolucyjne podejście do życia i żywienia

  • - skąd pochodzą nasze geny i dlaczego jesteśmy tak silnymi drapieżnikami
  • - dlaczego paleo?

2. Podstawy dietetyki. Czym jest jedzenie, z czego się składa i jak jest metabolizowane.

Jesteś tym, co z jedzenia zrobi Twój organizm.

  • - budowa i funkcja białek
  • - podział tłuszczów i ich funkcje
  • - czym są węglowodany

3. Teorie chorób metabolicznych

  • - Niedobry tłuszcz, śmiercionośny cholesterol oraz trujące białko w ujęciu historyczno-politycznym.
  • - Gary Tubes, cukier i insulina.

4. Skąd biorą się choroby o charakterze autoagresji

  • - dziurawe jelito
  • - celiakia

5. Implementacja

  • - zasady prawidłowych schematów żywieniowych oraz diet redukcyjnych
  • - somatotypowanie - każdy z nas jest inny za sprawą genetyki i epigenetyki
  • - słowo na niedziele – podsumowanie

 

Dzień drugi

Monika Skuza - Modyfikacja diety paleo pod kątem różnych problemów zdrowotnych.

 

  • Optymalna dieta.
  • Diety tradycyjne.
  • Dieta Paleo i jej modyfikacje.
  • Dieta przy problemach z niestabilnym poziomem glukozy we krwi.
  • Dieta przy problemach pokarmowych.
  • Dieta w chorobach układu serowco-naczyniowego.
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych.
  • Dieta w chorobach neurologicznych.
  • Dieta bezmięsna.
  • Dieta w ciąży.
  • Dieta w niedoczynności tarczycy.
  • Dieta dla zestresowanych.
  • Dieta w chorobach skóry.
  • Modyfikacje standardowej diety.
  • Układanie indywidualnej diety.

 

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające uczestnictwo, oraz materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej. 

 

Na miejscu, oczywiście poza zaserowaniem potężnej dawki wiedzy i inspiracji, gwarantujemy catering kawowy.

Redaktorzy:
Dodano: 22 lutego 2016
Data aktualizacji: 22 lutego 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Wrocław

02.02.2017, Brzezinki szkolenie