Jesteś na:
szkolenie

Dieta Paleo w teorii i praktyce

Wróć do kalendarza

Szykujemy dla Was dwa dni, podczas których dowiecie się niemal wszystkiego o diecie Paleo.

Informacje
Kiedy:
20 - 21 lutego 2016
10:00
Gdzie:
Zachodnia Izba Gospodarcza
ul. Ofiar Oświęcimskich 41/43
Wrocław, dolnośląskie, Polska
Strona www:
http://www.barbellkitchen.pl/post/135709200953/szkolenie-dieta-paleo
Organizatorzy:
Barbell Kitchen, Tłuste Życie
Zapisy:
brak, bez rezerwacji
Linki do albumów w sieci:
Podcasty Barbell Kitchen

Dzień pierwszy poprowadzi Dawid Biaowąs - dietetyk sportowy, specjalista ds. żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie, mgr wychowania fizycznego, szkoleniowiec Mauricz.com, Barbell Group. Zwolennik ewolucyjnego podejścia do żywienia i kultury fizycznej. Trener i utytułowany zawodnik judo (3 Dan), Crossfitter, gospodarz bloga barbellkitchen.pl Doświadczenie zawodowe zdobywał poprzez lata pracy w sporcie, ponad 10 letnie doświadczenie trenerskie w judo, studia magisterskie na AWFiS Gdańsk, podyplomowe studia z Żywienia i Wspomagania Dietetycznego w Sporcie w AWFiS Gdańsk oraz poprzez indywidualną pracę z podopiecznymi.

 

Gospodynią drugiego dnia będzie Monika Skuza znana szerszemu gronu z bloga Tłuste Życie. Od 10 lat interesuje się odżywianiem i holistycznym podejściem do zdrowia. Na co dzień pracuje z klientami z całego świata, specjalizując się w chorobach autoimmunologicznych, problemach pokarmowych i hormonalnych. Skupia się na funkcjonalnej diagnostyce, odkrywaniu przyczyn dolegliwości i stosowaniu indywidualnych rozwiązań. Obecnie przechodzi trening Medycyny Funkcjonalnej, aby zdobyć uprawnienia Certified Functional Medicine Practitioner.

 

Program:

Dzień pierwszy

Dawid Białowąs - Dieta Paleo, czyli ewolucyjne podejście do żywienia

1. Ewolucyjne podejście do życia i żywienia

- skąd pochodzą nasze geny i dlaczego jesteśmy tak silnymi drapieżnikami

- dlaczego “paleo”?

2. Podstawy dietetyki. Czym jest jedzenie, z czego się składa i jak jest metabolizowane.

“Jesteś tym, co z jedzenia zrobi Twój organizm.”

- budowa i funkcja białek

- podział tłuszczów i ich funkcje

- czym są węglowodany

3. Teorie chorób metabolicznych

- Niedobry tłuszcz, śmiercionośny cholesterol oraz trujące białko w ujęciu historyczno-politycznym.

- Gary Tubes, cukier i insulina.

4. Skąd biorą się choroby o charakterze autoagresji

- dziurawe jelito

- celiakia

5. Implementacja

- zasady prawidłowych schematów żywieniowych oraz diet redukcyjnych

- somatotypowanie - każdy z nas jest inny za sprawą genetyki i epigenetyki

- “słowo na niedziele” – podsumowanie

 

Dzień drugi

Monika Skuza - Modyfikacja diety paleo pod kątem różnych problemów zdrowotnych.

  • Optymalna dieta
  • Diety tradycyjne
  • Dieta Paleo i jej modyfikacje
  • Dieta przy problemach z niestabilnym poziomem glukozy we krwi
  • Dieta przy problemach pokarmowych
  • Dieta w chorobach układu serowco-naczyniowego
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Dieta w chorobach neurologicznych
  • Dieta bezmięsna
  • Dieta w ciąży
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Dieta dla zestresowanych
  • Dieta w chorobach skóry
  • Modyfikacje standardowej diety
  • Układanie indywidualnej diety

 

Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające uczestnictwo, oraz materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej. 

 

Godziny szkolenia:

  • Sobota 20.02: 10:00 -16:00
  • Niedziela 21.02: 9:00-15:00
Dodano: 26 stycznia 2016
Data aktualizacji: 26 stycznia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Wrocław

02.02.2017, Brzezinki szkolenie