Jesteś na:
szkolenie

Choroby autoimmunizacyjne w praktyce Dietetyka – Poziom I

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
14 - 15 października 2017
10:00
Czas zakończenia:
17:00
Gdzie:
KOCHTEX
Biurowiec Delta, ul. Towarowa 35
Poznań, wielkopolskie, Polska
Strona www:
http://barbellkitchen.pl/events/choroby-autoimmunizacyjne-praktyce-dietetyka-poziom/
Organizatorzy:
Barbell Kitchen
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 490.00 zł (dostępne rabaty ? 450 zł Koszt uczestnictwa grupowego (min. 5 osób) )

Zapraszamy na I poziom szkolenia „Choroby autoimmunizacyjne”! W związku z dużym zainteresowaniem pierwszą częścią szkolenia z cyklu „Choroby autoimmunizacyjne w praktyce Dietetyka”, postanowiliśmy ponownie umożliwić uczestnictwo w szkoleniu. Realizację drugiej części szkolenia planujemy na wiosnę 2018 roku.

 

Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych leczeniem kompleksowym chorób autoimmunizacyjnych.

Materiał szkoleniowy ma przybliżyć, uczestnikom szkolenia, zawiłości chorób z autoagresji, funkcjonowanie układu odpornościowego, prawidłową diagnostykę chorób autoimmunizacyjnych oraz zasady wspierania dietetycznego pacjentów z autoagresją. Podczas poziomu pierwszego omówimy choroby autoimmunizacyjne takie jak: Hashimoto, RZS, Graves-Basedow czy Sarkoidoza.

Szkolenie „Choroby autoimmunizacyjne” składa się z II poziomów które tworzą kompendium wiedzy nt tytułowych chorób.

Agenda poziomu I

DZIEŃ I

1. Składowe i podstawy funkcjonowania układu immunologicznego

2. Możliwe przyczyny autoimmunizacji w ustroju

3. Diagnostyka chorób z autoimmunizacji – specyficzne przeciwciała, dysfunkcje układu odpornościowego

4. Nadwrażliwość pokarmowa w chorobach autoimmunizacyjnych, alergie i problemy skórne

5. Mikroflora jelitowa i jej znaczenie oraz współpraca z układem odpornościowym

6. Mimikra molekularna, bariera jelitowa i rola glutenu

7. Markery zapalne a przepuszczalność jelitowa

8. Rola poszczególnych mikro- i makro-elementów w układzie immunologicznym

9. Suplementacja jako ważny element wyrównywania niedoborów i leczenia w chorobach autoimmunizacyjnych

10. Rola laktoferyny w układzie immunologicznym

11. Czynniki antyżywieniowe i ich wpływ na prace układu odpornościowego

12. SIBO jako współistniejący czynnik autoimmunizacji.

DZIEŃ II

1. Hashimoto, Graves-Basedow, RZS – charakterystyka schorzeń i optymalizacja diety

2. Współistnienie chorób autoimmunizacyjnych

3. Wywiad medyczny i żywieniowy z pacjentem autoimmunologicznym jako kluczowy w terapii i dalszej diagnostyce

4. Czy możliwa jest profilaktyka chorób z autoagresji? Co możemy zrobić?

5. Opis przypadków pacjentów z autoimmunizacją – analiza wyników, zastosowane terapie, efekty leczenia w praktyce dietetyka klinicznego

6. Praca z konkretnymi przypadkami – zadania praktyczne

 

Prowadząca szkolenie: Dominika Gier – dietetyk medyczny

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, absolwentka certyfikowanych szkoleń i kursów doskonalących z zakresu medycyny żywieniowej i dietetyki, min: Kurs doskonalący z endokrynologii, diabetologii i chorób metabolicznych, Leczenie żywieniowe w Oddziałach Intensywnej Terapii, gastroenterologia, leczenie żywieniowe chorych przewlekle, międzynarodowe kursy doskonalące leczenia otyłości SCOPE. Uczestniczka kongresów i sympozjów medycznych dotyczących tematyki żywienia, profilaktyki chorób, promocji zdrowia i medycyny ogólnej. Doświadczenie zawodowe w pracy z Pacjentami zdobywała min. w poradniach cukrzycowej i endokrynologicznej w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku, w poradni gastroenterologicznej oraz na szpitalnym oddziale Nadciśnienia Tętniczego i Cukrzycy UCK w Gdańsku, prowadziła również zajęcia edukacyjne dla nowo zdiagnozowanych pacjentów odziałów szpitalnych. Od lat, z powodzeniem prowadzi jedyne na Pomorzu Centrum Medycyny Żywieniowej i Dietoterapii GR MED, w ramach którego działa Poradnia Dietetyki Medycznej, w której na co dzień zajmuje się tzw. “trudnymi przypadkami”, pacjentami z chorobami autoimmunologicznymi, pacjentami onkologicznymi, z otyłością (w tym olbrzymią), dziećmi z nadmierną masą ciała, pacjentami z różnymi schorzeniami metabolicznymi i endokrynnymi. W ramach swoich zainteresowań naukowych zajmuje się rolą kompleksowego leczenia zaburzeń autoimmunologicznych, leczeniem żywieniowym w chorobach autoimmunologicznych i znaczeniem mikroflory jelitowej oraz probiotykoterapii w zdrowiu i chorobie. Prowadzi szkolenia, warsztaty z zakresu specjalistycznej dietoterapii, chorób autoimmunologicznych, alergii i nietolerancji pokarmowych, jest też prelegentką na konferencjach medycznych i żywieniowych. W trakcie realizacji przewodu doktorskiego, który poświęciła badaniom nad rolą dietoterapii i diety eliminacyjnej w leczeniu choroby Hashimoto. Jest zwolenniczka holistycznego podejścia do pacjenta, przyczynowego a nie skutkowego leczenia chorób oraz zwolenniczką medycyny i dietetyki funkcjonalnej. Zaprojektowała i przeprowadziła pierwsze w Polsce badania dotyczące rodzaju i częstotliwości wystepowania alergii pokarmowych III typu (IgG) u pacjentek z chorobą Hashimto. Od 2016 roku wykładowca akademicki: Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu WSZ w Gdańsku.

Uczestnicy otrzymają imienne certyfikaty ukończenia szkolenia.

Na miejscu, uczestnikom gwaranujemy: teczki z materiałami wraz z wydrukami omawianych badań w ramach case study, catering kawowy, oraz miłą atmosferę;)

Godziny szkolenia:

14.10.2017 (sobota): 10:00-17:00

15.10.2017 (niedziela): 9:00-15:00

 

Miejsce szkolenia:

Biurowiec Delta

ul. Towarowa 35

60-101 Poznań

Dane do przelewu:

Barbell Group

18 1050 1764 1000 0092 1654 9403

 

Dokonanie przelewu jest jednoznaczne z zapisem na kurs.

W tytule przelewu KONIECZNIE proszę wpisać: CHOROBY AUTO cz 1 Poznań+ imię i nazwisko + e-mail + nr tel.. W ciągu 48 h od zaksięgowania się przelewu prześlemy maila z potwierdzeniem uczestnictwa. Dane do faktury prosimy kierować drogą mailową ([email protected]). Decyduje kolejność wpłat. Ilość miejsc ograniczona.

W przypadku zapisów grupowych, poprosimy o podesłanie maila z listą osób będących członkami danej grupy ([email protected]).

W razie pytań, lub wątpliwości, prosimy o kontakt na adres mailowy: [email protected] (w tytule wpiszcie hasło „Szkolenie – CHOROBY AUTO cz 1 Poznań”).

Aktualny terminarz wszystkich szkoleń BARBELL KITCHEN: http://barbellkitchen.pl/nadchodzace-szkolenia/

Druga część szkolenia planowana jest wiosnę 2018 r. Terminy niebawem zostaną opublikowane.

Regulamin uczestnictwa w szkoleniach: http://barbellkitchen.pl/wp-content/uploads/2017/05/regulamin-uczestnictwa-w-szkoleniach.pdf

Redaktorzy:
Dodano: 24 sierpnia 2017
Data aktualizacji: 24 sierpnia 2017
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Wydarzenia - Poznań

30.09.2017, Poznań szkolenie