Jesteś na:
warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne CURRY

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
31 stycznia 2016
14:00
Gdzie:
Zakrzowska 29
Wrocław-Psie Pole, dolnośląskie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/996626843744237/
Organizatorzy:
Julia Sondhi
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Zapraszam na warsztaty kulinarne na których będziemy zgłębiać tajniki klasycznych, aromatycznych Indyjskich curry. Menu zostało skomponowane na podstawie tradycyjnych, rodzinnych przepisów które z pewnością pobudza wasze wszystkie zmysły. Jako pasjonatka gotowania oraz żona hindusa z 7 letnim stażem, uczyłam się gotować od mojej rodziny w Indiach. Nauczyłam się przede wszystkim że curry nie koniecznie musi być pikantne, cała filozofia tkwi w mieszankach przyprawach które maja nadać potrawie głebokiego i aromatycznego smaku. Podczas warsztatów stworzymy mieszanki przypraw - tzw. masale, ktore poźniej zabierzecie ze sobą do domu aby móc doprawiać swoje potrawy. Jako że kuchnia Indii oferuje bogaty wachlarz dań wegetariańskich jak również mięsnych menu zostało podzielone na oba typy dań. Nauczymy się też jak zrobić klasyczne placki Chapaties i Parathy, które są doskonałym dodatkiem do curry. Menu na warsztaty kulinarne CURRY: 1. Klasyczne Punjabi curry z kuczakiem na bazie sosu ze świeżego imbiru,czosnku, suszonego chilli, cebuli i pomidorów. 2. Pieczony czerwony kurczak tandoori serwowany w duecie z miętowym sosem. 3. Żółta soczewica w maślanym sosie curry. 4. Pieczone bakłażany w aromatycznym curry z kolendra i musztardowcem 5. Gobi Pharata - czyli pełnoziarniste placki nadziewane kalafiorem i kolendra oraz chapaties. 6. Ryż basmati duszony z zielonym groszkiem i smażonym kminem. 7. Orzeżwiający sos jogurtowy z ogórkiem i miętą. 8. Słodka mleczno-marchewkowa chałwa z kardamonem na ciepło Warsztat będzie trwał 3 h (od 14:00 do 17:00), natomiast po warsztatch będzimy delektować się wspólną kolacją (17:00-18:00). Bardzo proszę o zabranie ze soba fartuszka kuchennego, ulubionego noża do krojenia oraz pudełek plastikowych do zapakowania jedzenia do domu. KIEDY: 31 STYCZNIA 2016 GDZIE: CENTRUM INICJATYW WSZELAKICH ZAKRZOWSKA 29 - STUDIO KULINARNE. CENA: 120 ZLŁ ZA OSOBĘ (WARSZTAT,MASALA, KOLACJA,JEDZENIA NA WYNOS) REZERWACJA MIEJSC: DROGĄ EMILOWA NA [email protected], wiadomosc prywatna na fb lub telefonicznie 604-078-188 Ilość miejsc ograniczona. Kolejnoścć wpłat decyduje o przyjęciu na listę uczestników. Zapraszam serdecznie, Julia Sondhi

Dodano: 4 stycznia 2016
Data aktualizacji: 4 stycznia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.

Wydarzenia - Wrocław-Psie Pole

02.02.2017, Brzezinki szkolenie