Jesteś na:
warsztaty kulinarne

Kulinarna awangarda: kuchnia molekularna

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
08 kwietnia 2016
18:30
Czas zakończenia:
około 22.30
Gdzie:
Cook Up
ul. Dąbrowskiego 29
Poznań, wielkopolskie, Polska
Strona www:
http://www.cookup.pl/warsztaty
Organizatorzy:
CookUp Tel.: 692 493 678 E-mail: [email protected] www: http://www.cookup.pl/
Linki do albumów w sieci:
Galeria zdjęć CookUp
Zapisy
na stronie organizatora
cena: 350.00 zł
termin: 08.04.2016

Zapraszamy na warsztaty z cyklu Kulinarna Awangarda poświęcone nowym technikom kulinarnym. Tematem zajęć będzie kuchnia molekularna.

Pod okiem Łukasza Konika, poznacie właściwości ciekłego azotu oraz środków żelujących (zagęszczacze, stabilizatory itp.). Dowiecie się czym jest żelifikacja i emulsyfikacja. Poznacie różnicę pomiędzy smażeniem w tłuszczu, a smażeniem w wodzie. Zapoznacie się z różnymi technikami wędzenia potraw oraz technikami pakowania próżniowego (Vaccum). Nauczycie się doboru produktów kuchni molekularnej (mięs, ryb) oraz efektywnego wykorzystywania produktów (terminy ważności, przechowywanie).

W programie kawiory (kawior Curaçao, ravioli/kapsułki), agar-agar (żelki alkoholowe, makarony smakowe), pierś z kaczki sous-vide, gruszka sous-vide z czekoladą, wanilią i rumem białym, pianki słodkie i pikantne, pianki smakowe, pianka selerowa, pierś z kurczaka smażona w wodzie z sosem limonowo-miodowym, a także zastosowanie ciekłego azotu: chipsy ziołowe, pomarańcza, grejpfrut, ryż, sernik cryo, lody kokosowe.

 

Prowadzący:

Łukasz Konik

Szef gastronomii Uzdrowiska Konstancin-Zdrój, absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie. W 2009 r. Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza jako najmłodszego Szefa kuchni do swego grona. Jego pasją jest kuchnia molekularna.

Redaktorzy:
Dodano: 14 marca 2016
Data aktualizacji: 1 kwietnia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.