Jesteś na:
warsztaty kulinarne

Kuchnia koreańska

Wróć do kalendarza
Informacje
Kiedy:
14 stycznia 2016
17:00
Gdzie:
Akademia Kulinarna Studio A
Toruń, kujawsko-pomorskie, Polska
Strona www:
https://www.facebook.com/events/547839212032897/
Organizatorzy:
Akademia Kulinarna Studio A
Zapisy:
brak, bez rezerwacji

Kuchnia koreańska – warsztaty kulinarne Po raz pierwszy w Toruniu uznany ekspert kuchni koreańskiej i japońskiej Magdalena Tomaszewska-Bolałek poprowadzi swoje zajęcia kulinarne połączone z wykładem o kulturze i tradycji jedzenia w Korei. Kuchnia koreańska jest w Polsce jeszcze stosunkowo mało znana, a szkoda bo ma naprawdę bardzo dużo do zaoferowania i jest uznawana za dobrze zbilansowaną i zdrową. Eksperci zaliczają kuchnię koreańską do światowych trendów kulinarnych w roku 2016. Na warsztatach kulinarnych pod okiem Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek poznacie bliżej historię tej niezwykle smacznej kuchni, a także nauczycie się robić: - tongbaechu - kimchi z kapusty pekińskiej, - kkakdugi - kimchi z białej rzodkwi, - bibimbap - najpopularniejsze koreańskie danie z ryżem, - hotteok - naleśniczki ze słodkim nadzieniem. Zapisy już trwają na stronie: akademia.cooking/shop Data: 14 stycznia 2016 r. (czwartek), godzina: 17:00 Czas trwania: ok. 4 godzin Cena: 219 zł Warsztaty poprowadzi MAGDALENA TOMASZEWSKA-BOLAŁEK: Specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (jedyna polska książka, która zdobyła prestiżową główną nagrodę w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards) i "Tradycje kulinarne Korei". Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Często pojawia się w mediach jako ekspert od kultury kulinarnej.

Dodano: 4 stycznia 2016
Data aktualizacji: 4 stycznia 2016
Zgłoś zmiany, edytuj wydarzenie:

Ocena

Aby móc wystawić ocenę

Wydarzenie nie zostało jeszcze ocenione.